Toblerone Logo

Toblerone Logo

Toblerone is de naam van een chocoladegebak gemaakt door Kraft Foods Corporation. Het achtergrondverhaal begon in 1868, toen Jean Tobler snoep begon te verkopen. Gezien de toenemende vraag naar lekkernijen, besloot de winkeleigenaar zijn eigen chocoladefabriek te starten. Hij implementeerde dit idee in 1899 met de oprichting van de Fabrique de Chocolat Berne Tobler & Cie in Bern. En tien jaar later verscheen Toblerone in het assortiment. Het originele recept is uitgevonden door de neven Theodor Tobler en Emil Baumann.

Betekenis en geschiedenis

Toblerone Logo Geschiedenis

Wat is Toblerone?

Toblerone is een populaire Zwitserse chocolade die bestaat uit onderling verbonden piramides. Naast de klassieke opties zijn er kokos-, amandel- en honingrepen, individueel verpakte stukjes en platte chocoladerepen.

Op de verpakking van de driehoekige chocoladereep staat het logo: de met sneeuw bedekte bergtop van de Matterhorn en het rode TOBLERONE-opschrift. Deze naam is afgeleid van de achternaam Tobler en het Italiaanse woord «torrone», wat een delicatesse van geroosterde noten, eiwit, suiker en honing betekent. Een vergelijkbare amandelnougat is te vinden in Toblerone-snoepjes. Merk- en visuele identiteitsrechten zijn voorbehouden aan Mondelez International Inc.

Logo lettertype en kleuren

Toblerone Logo

Het handelsmerk van zoetwaren bevat de naam en het grafische element: een wit en geel Alpi Pennine-topje. In de meeste gevallen staat het woord links van de afbeelding, maar er is ook een horizontale versie, waarbij het bijschrift verkleind is en zich onder de afbeelding bevindt. Deze variant staat aan de zijkanten van de verpakking.

Alles in Toblerone heeft een verborgen betekenis — van het uiterlijk van de balk tot het embleem en de symbolen die erin zijn gecodeerd. Het belangrijkste in het concept van het merk is een driehoek, want chocolade is niet voor niets opgedeeld in plakjes van precies deze vorm. Voor zover bekend lijkt de top van de Matterhorn op een vierzijdige piramide. Het staat afgebeeld op het logo en neemt veel ruimte in beslag op de verpakking.

Als je goed kijkt, zie je het witte silhouet van een beer tussen de sneeuw. Hij staat op zijn achterpoten en tilt zijn hoofd op, alsof hij een berg probeert te beklimmen. Dit beeld is niet toevallig ontstaan: de ontwerpers gebruikten het bewust om de verbinding van Toblerone met zijn geboortestreek te benadrukken.

Logo Toblerone

De fabriek die pionierde in de productie van amandel-nougat-chocoladerepen bevindt zich in Bern. En de hoofdstad van Zwitserland staat op zijn beurt bekend als de stad van de beren. Het gebeurde zo historisch — zelfs het wapen lijkt op een heraldisch schild met een beer.

Het lettertype voor het woord «TOBLERONE» is speciaal ontworpen voor Jean Tobler. Het lijkt vaag op Memo Medium of Serif Gothic Black, maar is niet identiek aan hen. Het embleempalet bevat blauw (# 001e62), rood (# da291c), wit en goud (# 8c714c). Het kleurenschema van de letters wordt gedomineerd door rood met een kleine hoeveelheid blauw en goud.

Waarom staat er een beer in het Toblerone-logo?

Het silhouet van de beer symboliseert de stad Bern, waar de maker van Toblerone zijn eerste melk- en noga-chocoladereep lanceerde. De beer is ook afgebeeld op het embleem van de nederzetting en is het nationale symbool.

Wat is de verborgen afbeelding in het Toblerone-logo?

Weinigen weten het, maar er staat een beer op het Toblerone-logo. Het witte silhouet wordt gevormd door de negatieve ruimte op de berghelling.

Welke beroemde berg is het logo van Toblerone?

De berg op het logo van het Zwitserse merk herhaalt uiteraard de contouren van een van de Alpentoppen - de Matterhorn. Ergens in de buurt ligt de stad Bern, waar het bedrijf Toblerone vandaan komt.

Wie heeft Toblerone ontworpen?

De ongebruikelijke vorm van de Toblerone-chocoladereep is uitgevonden door de makers - familieleden Emil Baumann en Theodor Tobler. Ze ontwikkelden ook het verpakkingsontwerp.