Dominos Logo

Dominos Logo

Domino’s is een Amerikaanse pizzaketen wiens volledige naam Domino’s Pizza, Inc. is. Het werd in 1960 opgericht als een lokaal restaurant, DomiNick’s Pizza, en ontwikkelde zich daarna tot een uitgebreide internationale structuur. Het bedrijf verscheen voor het eerst in Ypsilanti Michigan. Tegenwoordig is het hoofdkantoor gevestigd in het Domino’s Farms Office Park in Ann Arbor, dezelfde staat. De oprichters van de fastfoodketen zijn James Monaghan, Tom Monaghan en Dominick DiVarti. Haar belangrijkste specialiteiten zijn kippenvleugels, pizza, sandwiches, pasta en desserts.

Betekenis en geschiedenis

Dominos Logo Geschiedenis

Wat is Domino’s?

Het merk Dominos betekent Domino’s Pizza, een pizzaketen waar ze naast het hoofdproduct ook sandwiches en hotdogs bereiden. Het bedrijf onder deze naam werd in 1965 geregistreerd en in 1967 werd het eerste restaurant geopend. Desondanks wordt de officiële datum van de oprichting van Domino beschouwd als 1960, toen de gebroeders Monaghan een horecagelegenheid kochten en deze begonnen te ontwikkelen.

In december 1960 kochten de twee broers Monaghan een kleine pizzeria in Ypsilanti, vlakbij de Eastern Michigan University, die eigendom was van Dominick DiVarti. Om dit te doen, leenden ze $ 900, waarvan ze 500 als borg gaven. Aanvankelijk wilden de zakenpartners de winkel gezamenlijk beheren en hun werkuren gelijk verdelen, maar James was op zijn hoede om de postbode op te zeggen omdat hij een fulltime baan had. Daarom ruilde hij acht maanden later zijn helft met Tom in voor een Volkswagen Kever, die diende om bestellingen te bezorgen.

In 1965 waren er al drie pizzeria’s in het netwerk, gevestigd in dezelfde wijk. Bovendien wilde Monaghan dat iedereen dezelfde naam had en dat ze een gemeenschappelijk handelsmerk vertegenwoordigen. De voormalige eigenaar van de DomiNick-winkel stond hem echter niet toe die naam te gebruiken en Tom besloot een andere naam te kiezen. Op een dag kwam Jim Kennedy, zijn pizzabezorger, binnen met een bestelling en bood aan om het restaurant Domino’s te noemen. Datzelfde jaar hernoemde Monaghan zijn kleine keten officieel tot Domino’s Pizza, Inc.

Het logo is dienovereenkomstig veranderd: het is in de vorm van dominostenen geworden. In het begin waren er drie punten — door het aantal winkels. Tom wilde er steeds één tegelijk toevoegen, maar veranderde toen van gedachten toen het totale aantal fastfoodrestaurants omhoogschoot. De eerste franchise van het bedrijf verscheen in 1967 en groeide in 1978 uit tot 200 punten.

In 1975 overleefde Tom Monaghan een rechtszaak die was aangespannen door Amstar Corporation wegens vermeende schending van handelsmerken en oneerlijke concurrentie. Het feit is dat dit bedrijf zich bezighield met de productie van Domino Sugar, wat in overeenstemming was met Domino’s. Maar na vijf jaar procederen oordeelde het New Orleans Fifth Circuit Court of Appeals in het voordeel van de pizzeria. Dus behield ze de naam en daarmee het bedrijfslogo. Ze had er in totaal zes.

1960 — 1965

DomiNick's Pizza Logo 1960-1965

In de beginjaren gebruikte de winkel het logo dat oorspronkelijk op het bord stond. Het zag eruit als een inscriptie in twee regels: bovenaan — «DomiNick’s», onderaan — «Pizza». Het eerste woord had met de hand scherpe letters in cursief. Ze waren alsof ze in het oppervlak waren gekrast, met de «N» omgedraaid en in de tegenovergestelde richting. De tweede belettering bevatte stevige, zelfverzekerde, brede karakters in zwart.

1965 — 1969

Domino's Pizza Logo 1965-1969

Aanvankelijk bestond het originele embleem uit één dominosteen met drie stippen: één bovenaan en twee onderaan. Ze gaven het aantal pizzeria’s aan dat deel uitmaakte van de fastfoodketen: in de beginjaren werd er één restaurant gekocht en na een tijdje — twee. De dominosteen was rood geverfd, de kleur van het vuur en de blos van de hete pizza. Er waren ook verschillende witte dunne strepen die de knokkel volume gaven. Aan de linkerkant stond de volledige naam van het netwerk, waarvan elk woord zich tegenover een van de delen van de dominostenen bevond. De bovenste belettering was rood schreefloos, de onderste belettering was zwart met schreven.

1969 — 1975

Domino's Pizza Logo 1969-1975

Het logo van die jaren kreeg meer stroomlijning: het werd glad en egaal, inclusief de letters. De ontwerpers verplaatsten de belettering naar de rechterkant en veranderden de stijl met een lettertype uit de Futura-familie. De naam besloeg nog steeds twee rijen, maar was compacter en niet tegenover elk deel van de knokkels. De dominosteen werd ook veranderd: de auteurs van het logo plaatsten het recht, verwijderden het volume, zodat het er plat uitzag. De kleuren werden rijker: de auteurs voegden kobalt toe aan het rood.

1975 — 1996

Domino's Pizza Logo 1975-1996

De ontwikkelaars plaatsten een lichtblauwe rechthoek naast de domino-knokkel, voerden de naam van het restaurant in en draaiden het verticaal. Ze schilderden de uitdrukking «Domino’s Pizza» wit.

1996 — 2012

Domino's Pizza Logo 1996-2012

In 1996 veranderden de ontwerpers de stijl van het pizzeria-logo bijna radicaal. Ze verwijderden de dunne lichtbakken rond de punten en rondden de randen van de vierkanten en rechthoek af. Bovendien maakten de ontwikkelaars een ruit van het pictogram en plaatsten het op een hoek zodat het op een diamant leek. Ze veranderden ook het lettertype en gebruikten dikkere kleine letters.

2012 — heden

Domino's Logo 2012-vandaag

Aan het einde van de zomer van 2012 onderging de fastfoodketen een rebranding, waardoor het woord “Pizza” uit de naam verdween. Dit kwam door een nieuw managementconcept: ze stelde dat hun franchisebedrijf al meer is dan alleen een pizzeria, omdat het veel andere specialiteiten biedt. Uiteraard hadden de wijzigingen ook invloed op het logo. De auteurs verkleinden de grootte van de dominostenen door de inscriptie te vergroten. Ook hebben ze de knokkel rood en blauw geverfd en diagonaal voor de naam geplaatst. In deze vorm werd het logo voor het eerst geadverteerd in oktober 2012.

Logo lettertype en kleuren

Dominos Logo

De merkidentiteit is altijd geassocieerd met de naam — zowel in tekstformaat als in grafisch formaat. Daarom is de domino het teken van zijn individuele onderscheiding. In de loop van de evolutie van het embleem plaatsten de ontwikkelaars het onder verschillende hoeken, waardoor ze ofwel een volumetrisch (1965e jaar) of een vlak beeld (sinds 1969) vormden. Bovendien werden zowel de tekst als het icoon even geaccentueerd. In 2012 veranderde de franchise van naam, dus er bleef slechts één woord in de afbeelding over — «Domino’s».

In het embleem zijn verschillende soorten lettertypen gebruikt. Een daarvan is Futura Condensed ExtraBold, gemaakt in 1927 door Paul Renner en uitgegeven door Linotype. De moderne versie gebruikt een lettertype dicht bij Pluto Sans Heavy, ontworpen door Hannes von Dohren. De gratis tegenhanger is Dokyo Font.

Logo Dominos

Het corporate assortiment bestaat uit twee tinten blauw (blauw, kobalt) en rood (scharlaken, karmozijnrood). Ze gingen altijd vergezeld van wit, dat wordt gebruikt voor stippen op dominostenen en letters in de naam.

Waarom heeft het domino-logo 3 stippen?

Het is historisch gebeurd: op het logo van een pizzeriaketen stond altijd een dominosteen met precies drie stippen. Ze kwamen aanvankelijk overeen met het aantal locaties, waarvan er in 1965 drie waren. De eigenaren van Domino's Pizza waren van plan om met de opening van restaurants een nieuw verkooppunt toe te voegen, maar dit werd onuitvoerbaar vanwege de plotselinge uitbreiding van het bedrijf. Het is onrealistisch om alle locaties op het embleem weer te geven: het zijn er nu meer dan 17.000.

Wat betekent het Dominos-logo?

Het logo is voorzien van een dominosteen, wat het beste tot uiting komt in de naam Domino's Pizza. De drie stippen vertegenwoordigen de drie restaurants die deel uitmaakten van de keten aan het begin van zijn oprichting - in 1965.

Hoeveel dobbelstenen staan er op het Domino's logo?

Er zijn er slechts drie op het Domino's Pizza-logo: twee bevinden zich aan de onderkant van de knokkel en één aan de bovenkant. Het aantal stippen komt overeen met het aantal restaurants in 1965, toen het eerste domino-logo werd aangenomen.