Burger King Logo

  Burger King Logo

  Burger King is de naam van een Amerikaans bedrijf dat een keten van fastfoodrestaurants bezit. Het werd in 1953 opgericht in Jacksonville, Florida.

  Na 1954 kwam Insta-Burger King in financiële moeilijkheden. Twee ondernemers die het merk in franchises gebruikten, David Edgerton en James McLamore, namen het bedrijf over en noemden het Burger King. Daarna hebben ze het bedrijf echter doorverkocht. Nu bezit het Braziliaanse bedrijf 3G Capital een controlerend belang, en de instelling zelf is gevestigd in Miami, Florida.

  Betekenis en geschiedenis

  Burger King Logo Geschiedenis

  Het oorspronkelijke bedrijf heette Insta Burger King. Het embleem had een pictogram dat op de zon leek. Maar een jaar later begonnen de oprichters in financiële moeilijkheden te komen en verkochten ze het bedrijf aan David Edgerton en James McLamore, die het omdoopten tot Burger King. In de daaropvolgende 50 jaar wisselde ze vier keer van eigenaar, wat tot uiting kwam in de huisstijl.

  1953 – 1954

  Insta Burger King Logo 1953-1954

  Het debuutlogo zag eruit als een opkomende of ondergaande zon. Het was een halve schijf met korte driehoekige balken. Het kleurenschema is grijszwart.

  1954 – 1957

  Burger King Logo 1954-1957

  De verdienste van de franchisegevers was dat ze een extra woord uit de naam hadden gehaald. Daarom ziet het embleem van die periode er minimalistisch, praktisch en ingetogen uit. Er is niets overbodigs aan – alleen de naam in zwarte letters op een witte achtergrond. Het lettertype is individueel, met een verkorte stam bij de “R” en puntige uiteinden bij de “U”.

  1957 – 1969

  Burger King Logo 1957-1969

  De volgende eigenaren van het etablissement hebben het logo opnieuw ontworpen met de nadruk op de uitdrukking “Burger King”. Hiervoor gebruikten ze een afbeelding van een koning die op een grote burger zit met een drankje in een plastic glas. Hieronder op een gele achtergrond staat de naam van het bedrijf en de zin “Home of the whopper”. Dat wil zeggen, het was een reclamebadge, geen handelsmerkaanduiding. Het logo was erg kleurrijk. Naast geel bevatte het rood (twee soorten), blauw, wit en zwart (voor contouren). Tegelijkertijd verscheen de vorige versie van het logo: het was opgenomen in de inscriptie.

  1969 – 1994

  Burger King Logo 1969-1994

  In 1969 schakelde het bedrijf over op een vernieuwd logo. Het toont een in tweeën gesneden broodje en de naam van een restaurantketen is in twee lagen tussen de helften geplaatst. Deze optie duurde een korte tijd en werd in 2019 nieuw leven ingeblazen voor Super Bowl LIII (vond plaats in februari) en het derde seizoen van de Netflix-serie Stranger Things (vond plaats in mei).

  Het kleurenschema is ontleend aan de vorige versie, maar de vorm, compositie en stijl hebben dramatische veranderingen ondergaan. De rode vetgedrukte letters staan ​​centraal in een afgerond schreefloos lettertype met vloeiende lijnen. Het “King” -gedeelte werd door de ontwerpers uitgerekt om de beste balans tussen lange en korte woorden te creëren.

  1994 – 1999

  Burger King Logo 1994-1999

  Dit embleem is een verbeterde versie van het vorige. Het werd in april 1994 geïntroduceerd met minder cartoonachtige tekst. De letterstijl van Burger King is sober, met rechte letters en een donzige bovenkant van een geïmproviseerd broodje.

  1999 – 2021

  Burger King Logo 1999-2021

  Aan de vooravond van de nieuwe eeuw heeft Burger King zijn logo opnieuw ontworpen. Het is ontwikkeld door de professionele studio Sterling Brands. Uiterlijk lijkt het op de originele versie uit 1969 en de versie uit 1994. Het enige verschil is de blauwe C-vormige halve maan die het logo aanvult. De firmanaam zit nog steeds in de burger, tussen de twee helften van het brood. Maar het is ingezoomd, diagonaal gepositioneerd en geschreven in een modern schreefloos lettertype.

  2021 – heden

  Burger King Logo 2021-vandaag

  Logo lettertype en kleuren

  Logo Burger King

  Dankzij constante vernieuwing is de merkidentiteit nu over de hele wereld herkenbaar. Het vormde visueel de naam van de restaurantketen – Burger King. Dat wil zeggen, de meest succesvolle varianten hebben een grote “burger king” om van te watertanden.

  Het tekstgedeelte van het logo is op verschillende tijdstippen in verschillende lettertypen geschreven. De letters waren glad, bol, met gekartelde randen of, omgekeerd, gestroomlijnd. Een van de lettertypen lijkt op TILT (oud), de andere (moderner) lijkt in de buurt van VAG Rounded ExtraBold.

  De kleur van het logo is enorm belangrijk voor catering. Vanaf het allereerste begin hebben ontwerpers geprobeerd de eetlust van het winkelend publiek te stimuleren met zeer smakelijke afbeeldingen en kleuren. De kleuren van het moderne logo passen bij de ultramoderne fastfoodcultuur. De eigenaren begrepen dit perfect en probeerden het logo te vullen met verf die zo dicht mogelijk bij de natuurlijke kleur van brood, vlees, groenten leek. Als gevolg hiervan kozen ze voor sappig geel, oranje, rood en vulden ze onlangs aan met blauw.