McDonalds Logo

McDonald's Logo

McDonalds is een bekend bedrijf en een keten van gelijknamige fastfoodrestaurants. Het opereert onder het franchisesysteem. Het verscheen in het 1940e jaar. Gemaakt door de broers Maurice McDonald en Richard McDonald. Haar carrière begon in de stad San Bernardino, Californië.

Betekenis en geschiedenisMcDonalds Logo Geschiedenis

Wat is McDonald’s?

McDonalds is een Amerikaans bedrijf dat eigenaar is van een internationale fastfoodketen met dezelfde naam. Het verscheen in 1940 en was oorspronkelijk een eenvoudige hamburgerkiosk. 15 jaar later transformeerde Raymond Albert Kroc het bedrijf in een franchise, nam vervolgens de volledige controle over het bedrijf en breidde de wereldwijde aanwezigheid van McDonalds uit. Nu omvat het netwerk meer dan 386 duizend restaurants.

Hoewel het officiële jaar van oprichting van het bedrijf wordt beschouwd als 1955, gaan de wortels 15 jaar terug. Het begin van een groot rijk geregeerd door hamburgers, frites en Coca-Cola dateert uit het midden van de 20e eeuw. Het restaurant werd in 1940 geopend bij een van de benzinestations. In het assortiment waren er slechts drie posities. Zo begon het tijdperk van minimaal menu, vertrouwend op zelfbediening en betaalbaar eten.

In de loop van de tijd veranderde het project in een franchise — handel in een zakelijk idee. Dit werd mogelijk gemaakt door Ray Croc, die eerst een franchise kocht (in 1954) en vervolgens de rechten op een horecagelegenheid (in 1961) volledig verwierf. Daarom wordt de start van McDonalds beschouwd als april 1955.

Met de komst van de nieuwe eigenaar werd het systeem actiever en kwam het in een fase van snelle ontwikkeling, aangezien Croc veel wist van marketing. Het was door zijn inzending dat het bedrijfslogo werd getransformeerd, wat later wereldwijd herkenbaar werd. Bovendien heeft de eigenaar het oorspronkelijke beeld niet opgegeven — integendeel, hij heeft het in zijn voordeel toegepast. Maar voordat ze een herkenbaar embleem werd, onderging ze verschillende transformaties.

Tegenwoordig is het onmogelijk om één specifiek embleem waar het bedrijf zich aan houdt te onderscheiden. Alle logo’s hebben bestaansrecht en worden in een bepaalde situatie gebruikt op producten van McDonald.

1940 — 1948

McDonalds Famous Barbecue Logo 1940-1948

Het debuutmerk ziet er klassiek uit: een rechthoek met verschillende opschriften in verschillende lettertypen. Bovenaan het bord staat het woord «McDonald`s», in het midden — «Famous», onderaan — «Barbecue». Het palet is monochroom en onaantrekkelijk.

1948 — 1953

McDonalds Famous Hamburgers Logo 1948-1953

Op dat moment maakte het diner moeilijke tijden door en had een verandering nodig. De eigenaren besloten het logo opnieuw te ontwerpen en veranderden het contrastprincipe. Was het vroeger zwarte letters op een witte achtergrond, nu is het andersom. Daarnaast zijn de zinsnede “Koper bij de tas” en de afbeelding van een chef-kok in een witte dop in een cirkel geplaatst.

1953 — 1968

McDonalds Logo 1953-1968

Aan de vooravond van de verschijning van Ray Croc fastfoodrestaurant in de carrière onderging het logo opnieuw een grote transformatie. Het woord «McDonald`s» verscheen erop, in felrood geschreven. Het lettertype is gekarteld, schuin. Het beeld van de kok in een cirkel bleef op het logo staan ​​en het opschrift «Van kust tot kust» werd eraan toegevoegd.

1961 — 1968

McDonalds Logo 1961-1968

Dit is een legendarische tijd: toen werden de Gouden Bogen het kenmerk van de voedselketen van het restaurant. Ze pronkten met een restaurant in de stad Phoenix, Arizona. De middelste poten zijn gekruist (ze gaan achter elkaar) en ze worden gekruist door een schuine lijn van dezelfde kleur.

1968 — heden

McDonalds Logo 1968-vandaag

Gedurende deze periode werd de onderste inscriptie (de naam «McDonald`s») hoger verplaatst en veranderde de kleur van rood in zwart. Bovendien veranderden ze de locatie van het centrale element door de poten van de bogen te verbinden, zodat het object visueel leek op de letter «M».

1975 — heden

McDonalds Logo 1975-vandaag

In 1983 introduceerden de ontwikkelaars een rode achtergrond in het logo en maakten de letters wit.

1993 — 2010

McDonalds Logo 1993-2010

Tien jaar later kreeg een horecaketen een embleem dat zoveel mogelijk op het moderne lijkt — zonder opschriften en andere tekens. Daarop staan ​​alleen dubbele gouden bogen geel en zwart. Hierdoor lijkt de boog boven het oppervlak uit te steken waar hij werd aangebracht. Deze wijziging hangt samen met de algemene herkenning van de merknaam.

2003 — 2006

McDonalds Logo 2003-2006

Twee versies behoren tot die periode, waaruit de zwarte omtrek aan de rechterkant is verwijderd, wat volume aan de bogen heeft toegevoegd. Op de ene versie staat het logo op een rode vierkante achtergrond, op de andere — op wit.

2006 — heden

McDonalds Logo 2006-vandaag

Sinds die tijd worden Golden Arches gebruikt in een minimalistisch ontwerp en in een goud-helder palet.

2018 — heden

McDonalds Logo 2018-vandaag

Een andere versie van het logo op het product toegevoegd. Een gouden boog is aangebracht over een vierkant met een rode achtergrond. In 2020 introduceerde het bedrijf vanwege de verspreiding van het Covid-19-virus een logo waarbij de bogen onder elkaar zijn verdeeld. Hierdoor besloot het bedrijf zijn houding ten opzichte van deze situatie te tonen en spoorde het kopers van zijn producten aan om afstand te houden tussen mensen om infectie met het virus te voorkomen.

Logo lettertype en kleuren

Logo McDonalds

Bijna vanaf het begin was de letter ‘M’ aanwezig op het logo van het restaurant. In eerste instantie werd het verdubbeld als herinnering aan de twee oprichtende broers genaamd McDonald. Aan het einde van de jaren 60 van de vorige eeuw werd het icoon gecorrigeerd, waardoor het een aparte vorm kreeg van bogen die verbonden waren in de vorm van een «M» met een verdikking aan het eind.

Het kleurenschema van het merk bestaat uit een combinatie van geel, rood en groen. Rood trekt volgens de oprichters de aandacht en wekt eetlust op. Geel staat voor vreugde, opgewektheid, goed humeur en vriendelijkheid. Groen (verscheen in 2007) symboliseert een inzet voor duurzame ontwikkeling en stabiliteit.

Wat stelt het McDonald's-symbool voor?

Het belangrijkste symbool van McDonalds zijn de gouden bogen in de vorm van de letter M. Op het eerste gezicht is dit een verwijzing naar de naam van het bedrijf. Maar Richard McDonald, die dit element heeft gemaakt, heeft er geen betekenis aan gegeven. Hij wilde gewoon de architectuur van restaurants diversifiëren, om het zichtbaar te maken voor degenen die met de auto langskomen. In de moderne wereld worden Golden Arches geassocieerd met globalisering en kapitalisme.

Waarom hebben McDonalds hun logo gekozen?

Het McDonalds-logo heeft de vorm van twee bogen die met elkaar verbonden zijn. De eerste versie werd begin jaren zestig aangenomen toen het bedrijf zijn imago wilde verbeteren. Destijds stelde Fred Turner voor om een V-vormig embleem te gebruiken, maar hoofdontwerper Jim Schindler verving de V door een M. Het werd geïnspireerd door Golden Arches, het belangrijkste architecturale element van alle restaurants van de keten.

Waarom is het McDonald's-logo zo succesvol?

Het McDonalds-logo is zo succesvol vanwege het bedrijf dat het bezit. Omdat de fastfoodketen positieve emoties bij mensen oproept, wordt haar logo ook geassocieerd met iets goeds, aangenaams en positiefs. Al moeten we toegeven dat het symbool in de vorm van Golden Arches een voordeel heeft ten opzichte van andere logo's, omdat het simpel, goed zichtbaar en makkelijk te onthouden is.