Chupa Chups Logo

Chupa Chups Logo

Chupa Chups is een zoetwarenbedrijf uit Spanje dat bekend staat om zijn ronde snoepjes. Het verscheen in 1958 toen Enric Bernat Granja Asturias kocht, dat appeljam produceert. Het idee om snoep op een stokje te plakken kwam bij hem op nadat hij naar de kinderen had gekeken. De zakenman merkte dat zijn belangrijkste consumenten ontevreden waren over gewone snoepjes: hun handen werden plakkerig, waardoor hun ouders vaak vochten. Nu behoort het merk tot het Italiaans-Nederlandse bedrijf Perfetti Van Melle en biedt het meer dan honderd soorten snoep.

Betekenis en geschiedenis

Chupa Chups Logo Geschiedenis

Wat is Chupa Chups?

Chupa Chups is een Spaans merk van het Italiaanse bedrijf Perfetti Van Melle. Het bekendste product is lolly. Kauwgom, speelgoed en koolzuurhoudende dranken worden ook verkocht onder de Chupa Chups TM.

Het prototype van het beroemde Chupa Chups-logo verscheen pas in 1969. Daarvoor experimenteerden ontwikkelaars met stijl en probeerden ze het ontwerp begrijpelijk en aantrekkelijk te maken voor de doelgroep.

1958 — 1961

Chups Logo 1958-1961

Het eerste embleem is heel eenvoudig: het bevat de gestileerde rode «Chups» -opschriften in handgeschreven schrift. Dit woord is afgeleid van het Spaanse werkwoord chupar, wat «zuigen» betekent.

1961 — 1963

Chupa Chups Logo 1961-1963

Een nieuw logo met het motto «Es rodo i dura molt, Chupa Chups» werd onderdeel van de marketingcampagne. De zin is uit het Catalaans vertaald als «Het is rond en erg lang». Het oorspronkelijke woord «Chups» is nauwelijks veranderd: de ontwerpers hebben het diagonaal geplaatst en de lijnen iets dunner gemaakt. De achtergrond is een felgele rechthoek.

1963 — 1969

Chupa Chups Logo 1963-1969

In 1963 verscheen een tweekleurig handelsmerk op de etiketten. Hierboven ziet u de zwarte «Chupa» -belettering in een standaard schreeflettertype. Onderaan — rode «Chups», gestileerd als handgeschreven tekst.

1969 — 1990

Chupa Chups Logo 1969-1990

Het logo uit 1969 is de creatie van de Spaanse schilder Salvador Dali. De eigenaren van het zoetwarenbedrijf nodigden de beroemde kunstenaar uit om hun eigen versie van het Chupa Chups-symbool te ontwerpen. Dali zette de merknaam in de bloem. De kamille-vorm lijkt heel eenvoudig, maar is tegelijkertijd uniek. Overigens was het de bekende surrealist die adviseerde om het embleem bovenop de lolly’s te plaatsen, en niet op de zijkant, zodat het meteen de aandacht van de klanten zou trekken.

1990 — heden

Chupa Chups Logo 1990-vandaag

Ondanks de immense populariteit van het logo van Salvador Dali, besloten ze het te veranderen. De ontwerpers moderniseerden de huisstijl door de bloem opnieuw te schilderen in neongeel en deze te omringen met drie contouren: grijsgroen, rood en wit. Ze hebben ook het lettertype bijgewerkt, de spelling van de «C» en «S» in het woord «Chups» gewijzigd en «Chupa» in handgeschreven script afgebeeld.

Logo lettertype en kleuren

Logo Chupa Chups

Het moderne Chupa Chups-logo ziet eruit als een bloem met acht ronde bloembladen. Dit is Salvador Dali’s idee, hoewel de algemene stijl duidelijk verschilt van die van de Spaanse schilder. Ontwerpers zijn afgeweken van ingetogen minimalisme, hebben veel kleine details en gebogen lijnen toegevoegd. Ze veranderden ook de inscriptie in het midden van de kamille, waardoor de woorden symmetrisch werden.

Tot 1990 werd het logo gecombineerd met twee lettertypen: antiek met korte schreven en handgeschreven met krullen. Een modern merk is qua typografie niet zo gevarieerd. De uitdrukking «Chupa Chups» wordt in dezelfde stijl bewaard en de «s», die eerder werd gedrukt, werden met de hand geschreven.

Om het snoeppapiertje aantrekkelijk te maken en het kinderpubliek te interesseren, gebruikten de ontwerpers verschillende kleuren. Als de belangrijkste — rood en geel, als extra — grijsgroen en wit. Het levendige palet wordt gecombineerd met de kamille-vorm, waardoor de illusoire eenvoud van het embleem in balans is.

Waarom ontwierp Dali het Chupa Chups-logo?

Chupa Chups-oprichter Enric Bernat klaagde bij zijn vriend Salvador Dalí dat zijn merk geen logo heeft. De beroemde surrealist pakte het ontwerp enthousiast op, want lucratieve projecten gaf hij nooit op.

Welk lettertype is het Chupa Chups-logo?

De handgeschreven tekst op het Chupa Chups-logo is van Salvador Dalí. Het is geen specifiek lettertype, maar een verzameling individuele glyphs. Headsets die qua stijl erg op elkaar lijken - Vitrina, Creampuff, Home Run Script-roman.

Wie heeft Chupa Chups uitgevonden?

De Spaanse zakenman Enric Bernat Fontlladonosa kwam op het idee om een lolly op een stokje te zetten. En de merknaam Chupa Chups is bedacht door medewerkers van een reclamebureau dat Enric had ingehuurd om het product te promoten.

Wie is de eigenaar van Chupa Chups?

Het handelsmerk Chupa Chups is eigendom van het Italiaanse bedrijf Perfetti Van Melle. Ze is gespecialiseerd in de productie van kauwgom en snoep.