Lay’s Logo

Lay’s LogoLay’s is een Amerikaans merk chips. Het begon in de jaren dertig toen Herman Lay de Barrett Food Company kocht en het hernoemde tot H.W. Leg Lingo & Company. PepsiCo heeft sinds 1965 de rechten op het populaire handelsmerk voor snacks.

Betekenis en geschiedenis

Lay’s Logo Geschiedenis

Wat is Lay’s?

Lay’s is een van de merken van het bedrijf Frito-Lay, dat eigendom is van het Amerikaanse bedrijf PepsiCo, Inc. Onder dit merk worden chips met verschillende smaken geproduceerd. Het verscheen in 1932 en is vernoemd naar de maker, Herman Warden Lay.

Lay’s heeft een herkenbare huisstijl. Het bedrijf voerde meerdere keren een globaal herontwerp uit, maar de naam was altijd aanwezig op het logo. Het doel om aan populariteit te winnen is voor het logo vastgesteld sinds de opening van het bedrijf, omdat frites uitstekende snacks zijn die je altijd en overal kunt krijgen. Tegelijkertijd concentreerde het management zich zoveel mogelijk op het merk en zijn producten: in de loop van de jaren van zijn bestaan ​​veranderde het het ontwerp van het embleem zes keer, met de nadruk op moderniteit en vraag. Het belangrijkste element van het logo was en blijft de naam van de oprichter van het bedrijf — Herman Lay. Maar eerst noemde hij het HW Lay Lingo & Co.

1932 — 1965

Lays Logo 1932-1965

De debuutversie gaf de richting aan waarin de identiteitsontwikkeling zich later bewoog. Het originele embleem toont serviesgoed — een steelpan, vat, ketel of diepe kom voor voedsel. Ze zegt direct dat dit eten is. Aan de onderkant zit een golfvormige beugel die lijkt op een heet kookoppervlak. De golvende lijn is ook aanwezig op de hoofdletter «L». Het rechtersegment ziet eruit als een scherpe piek en reikt verder dan het midden van de markering. De kleine letter «y» heeft zijn stam uitgelijnd en naar beneden gericht, en de bovenkant van die letter ziet eruit als een gebogen serif «u».

1965 — 1986

Lays Logo 1965-1986

Het debuutembleem is de witte inscriptie ‘Lay’s’, afgebeeld in een rode rechthoek. De hoeken van de geometrische vorm zijn afgerond. Het woord wordt verticaal uitgerekt. De letters hebben geen schreven. De uitstekende delen «L», «y» en de apostrof zijn rood gekleurd, wat een origineel contrast creëert.

1986 — 1997

Lays Logo 1986-1997

Het algemene concept en het kleurenpalet zijn behouden. Alleen de vormen zijn veranderd. Nu is «Lay’s» cursief gemaakt, waarin er niet zoveel hoeken zijn als in de vorige versie. De rechthoek is verdwenen — hij is vervangen door een brede rode omtrek die langs de hele tekst loopt.

1997 — 2003

Lays Logo 1997-2003

In 1997 begon het bedrijf een logo te gebruiken dat leek op de Walkers-afbeelding. Het is gebaseerd op eenvoudige contrasterende kleuren. Agressief rood ziet er goed uit in combinatie met rustig geel.

De ronde aardappelchip op de achtergrond symboliseert de zon. Voor hem is een helder gebogen lint met de inscriptie «Lay’s». De witte letters hebben kleine blauwe schaduwen die het woord een driedimensionaal effect geven.

Deze versie van het embleem is nog steeds te vinden op Lay’s Stax-deksels, Lay’s Deli Style Original-verpakking en op sommige Frito-Lay-vrachtwagens.

2003 — 2007

Lays Logo 2003-2007

Eind 2003 draaiden de ontwerpers het logo tegen de klok in. Hierdoor is de inscriptie iets naar boven gericht. Veranderingen hadden ook invloed op de lettercontouren: nu zijn ze niet blauw, maar bordeauxrood. Het woord «merk» verscheen in kleine lettertjes. Een verloop toegevoegd dat wordt gevormd door het rode palet.

2007 — 2019

Lays Logo 2007-2019

In 2007 hebben de ontwikkelaars de 2D-sun-chip vervangen door een 3D-gele bal van het Frito-Lay-logo. De kleuren zijn zachter dankzij het gebruik van gouden contouren. Het lettertype is enigszins gewijzigd: «a» en «y» in de merknaam zijn verbonden door een korte streep.

2019 — heden

Lays Logo 2019-vandaag

12 jaar na het herontwerp heeft het bedrijf het logo opnieuw ontworpen, geleid door het principe «hoe eenvoudiger, hoe beter». Updates hebben betrekking op kleine details. De letter «y» in het woord «Lay’s» heeft nu een lus. Sommige schaduwen en contouren zijn verdwenen. Er is ook geen bekend opschrift «Merk» — het werd verwijderd omdat het niet nodig was.

Logo lettertype en kleuren

Logo Lays

Stabiliteit en respect voor de wortels van het bedrijf zijn terug te vinden in de huisstijl van de Lay. De merknaam is nog steeds een belangrijk onderdeel van het logo. Tot 1997 bezette het de hele ruimte, daarna kreeg het een achtergrond in de vorm van een gebakken aardappelwig. Een ander belangrijk element zijn de gerechten. In de loop van de tijd hebben ontwerpers er een rechthoek van gemaakt en vervolgens een lint met een grote inscriptie, dat nog steeds wordt gebruikt.

Vanaf het gedrukte formulier werd de tekst semi-handgeschreven, cursief, met een lichte inslag. Dat wil zeggen, er zijn verschillende soorten lettertypen in het logo. In het bijzonder Helvetica Neue en Hobo. Op sommige plaatsen worden ze gecombineerd, op andere worden ze aangevuld met individuele accenten.

Het kleurenschema was vanaf het begin levendig. Voor maximale aantrekkingskracht kozen de ontwerpers zes opvallende kleuren: Metallic Sunburst (# 957531), Wit, Pastelgeel (# FDF597), Spaans Geel (# F1B11B), Pigment Rood (# EF1C24) en Bloeddier (# AB0E14).

Waarom heeft Lays hun logo veranderd?

Zoals vertegenwoordigers van het bedrijf Lay's toegaven, werd het herontwerp van 2019 alleen uitgevoerd om het logo moderner te maken. Als gevolg hiervan waren de wijzigingen klein: de ontwikkelaars hebben het lettertype enigszins gecorrigeerd, het verloop vereenvoudigd en ook het rode lint gecentreerd en verkleind.

Wat is het Lay's-logo?

Het belangrijkste element van Lay's logo is een geeloranje gradiëntcirkel die zowel de zon als de chips symboliseert. De bal is omwikkeld met een donkerrood lint. De merknaam is erop geschreven in witte letters, waarvoor de ontwerpers een individueel vetgedrukt lettertype hebben gebruikt met een lichte helling naar rechts.