Walmart Logo

Walmart Logo

Walmart is de grootste Amerikaanse winkelketen die is uitgegroeid tot een internationaal niveau en is actief in de detailhandel in veel landen over de hele wereld. Het heeft 11.443 winkels in 26 landen, waar ze opereren onder verschillende namen: Grupo Big, Flipkart, Walmart, Seiyu Group, Asda, Walmart de México y Centroamérica, enz. Tegenwoordig is het een uitgebreide organisatie die eigenaar is van hypermarkten, supermarkten en warenhuizen. De plaats van oprichting is de stad Rogers (Arkansas), het hoofdkantoor is gevestigd in Bentonville van dezelfde staat. De oprichter van het handelsnetwerk is Sam Walton, die het in 1962 opende en het officieel registreerde in 1969.

Betekenis en geschiedenis

Walmart Logo Geschiedenis

In 1945 kocht zakenman Sam Walton, een voormalig werknemer van JC Penney, een Ben Franklin-winkel van Butler Brothers en richtte hij zijn eigen goedkope verkooppunt op. Zijn strategie was om de lage prijs te compenseren met een snelle omzet. Ondanks de mislukkingen die voor het eerst met het werk van de winkel gepaard gingen, gaf de eigenaar niet op, hoewel de huur en aankoop van panden voor filialen ongelooflijk veel geld kostte. De situatie was vergelijkbaar met de leveranciers van goederen, aangezien hij door het kleine verschil tussen de inkoop- en realiseerbare waarde verlies leed.

Desondanks bracht de outlet in het eerste jaar van exploitatie een inkomen op van 105 duizend dollar. De winst nam in de jaren daarna toe. Maar toen liep het huurcontract van de winkel af en moest de eigenaar van het handelsbedrijf het ergens anders openen. Het resultaat was de legendarische Walton’s Five and Dime-winkel in Bentonville, dat nu het gelijknamige museum is en het verhaal van het merk vertelt.

In de zomer van 1962 opende de oprichter van de keten zijn eerste winkel in Rogers en noemde het Walmart Discount City. Sam Walton kreeg het idee voor het huisstijlontwerp van Ann & Hope. Nadat het zich op een nieuwe locatie had gevestigd, begon het handelsbedrijf zich te ontwikkelen en uit te breiden, waardoor de winst in vijf jaar toenam tot $ 9 miljoen. In 1968 opende het bedrijf zijn eerste kantoren buiten Arkansas. In 1969 registreerde ze zich officieel als Wal-Mart, Inc. Het jaar daarop veranderde de winkel zijn naam in Wal-Mart Stores. Ook actualiseerde hij actief borden (logo’s), waarvan hij er een stuk of tien heeft.

1950 — 1962

Walton's Five and Dime Logo 1950-1962

De allereerste winkel die in een gehuurd gebouw werd geopend, heette Walton’s Five and Dime, waarvan het eerste deel zijn embleem werd. Het bord bevatte het woord «Walton’s» in eenvoudige blokletters, schreefloos. De gehakte tekens waren dun en ver uit elkaar in de titel.

1962 — 1964

Walmart Logo 1962-1964

Nadat de huurovereenkomst van het vorige pand was geëindigd, was Walton genoodzaakt nieuwe winkels te openen, die het Walmart noemde. Op borden werd dit woord in verschillende stijlen en lettertypen geschreven, maar de meest voorkomende versie was destijds de versie met blauwe letters uit de Sans Serif-categorie. Dit zijn eenvoudige groteske tekens van een langwerpige vorm, gelegen op een witte achtergrond.

1965 — 1967

Wal-Mart Discount City Logo 1965-1967

Vanwege zijn ronde vorm met een langwerpige rechthoek, kreeg het embleem van die jaren onder de mensen de bijnaam «medaillon». Het was informatief van aard en diende meer als advertentie dan als handelsmerk. Er stond veel tekstuele informatie op. In het midden, op een horizontale rechthoek, stond «Wal-Mart» (in hoofdletters) en «Discount City» (in kleine letters). Daarnaast waren er nog een paar andere woorden: «Alles voor minder» en «Tevredenheid gegarandeerd», in tegenovergestelde delen geplaatst. De cirkel en de rechthoek die het kruiste, waren omzoomd met twee strepen — wit en zwart.

1967 — 1968

Wal-Mart Discount City Logo 1967-1968

Dat jaar introduceerde de winkel voor het eerst custom branding, omdat de vorige een herhaling was die werd bespioneerd door Ann & Hope. Het was primitief en bestond uit een naam, waarvan elke letter in een aparte rechthoek stond. Toegegeven, in deze versie was er meer wit, terwijl het in het vorige logo andersom was. Alle tekens in het woord «Wal-Mart» behalve het koppelteken werden in verticale geometrische vormen geplaatst. De ontwerpers hebben het zwart en breed gemaakt.

1968 — 1970

Wal-Mart Discount City Logo 1968-1970

De logo-ontwerpers hebben de vorige versie behouden, alleen aangepast. Ze vervingen de hoge letters door lage, waardoor de rechthoeken vierkanten werden. Het koppelteken kreeg ook een apart kader.

1970 — 1975

Wal-Mart Discount City Logo 1970-1975

De ontwerpers gebruikten het embleem uit 1967-1968 door de verhouding tussen zwart en wit te veranderen. Lichte letters op een donkere achtergrond, omgeven door rechthoekige kaders, zagen er indrukwekkend en pakkend uit.

1975 — 1977

Wal-Mart Discount City Logo 1975-1977

De winkelketen heeft het logo radicaal veranderd door een lettertype in westerse stijl te kiezen. Elke letter had brede schreven die op gekrulde rechthoeken lijken. En op de benen waren er spijkerachtige uitsteeksels. Ze waren klein. Het koppelteken werd diagonaal in een golvende vorm geplaatst.

1977 — 1981

Wal-Mart Discount City Logo 1977-1981

Er waren slechts drie verschillen tussen het vorige en het nieuwe logo:

  1. Een duidelijkere vorm van gekrulde schreven.
  2. Donkergrijs in plaats van zwart.
  3. Het verdikte koppelteken.

1981 — 1992

Wal-Mart Logo 1981-1992

Het Walmart-logo is nu bruin. De ontwerpers veranderden ook het lettertype, met behulp van vloeiende, schreefloze afdrukbare tekens. Er stond nog steeds een koppelteken tussen Wal en Mart, maar deze keer stond het vlak naast de letters.

1992 — 2008

Wal-Mart Logo 1992-2008

In 1992 vervingen de ontwikkelaars het koppelteken door een vijfpuntige ster en gebruikten ze de bruine ruimte voor blauw. De inscriptie was, zoals eerder, in hoofdletters. Bovendien is deze versie van het embleem van het handelsnetwerk nog steeds te vinden op vrachtwagens met een merknaam.

2008 — heden

Walmart Logo 2008-vandaag

De gele sprankeling en de blauwe kleur van het logo werden in 2007 goedgekeurd — samen met de slogan. Ondanks dat het herontwerp een jaar eerder plaatsvond, werden de nieuwe attributen pas in 2008 officieel goedgekeurd. De auteurs verwijderden het scheidingsteken van de winkelnaam en plaatsten zes ronde streepjes aan de rechterkant, achter het woord «Walmart». Nu is er nog maar één hoofdletter in de naam — «W».

Logo lettertype en kleuren

Walmart Logo

De branding van het internationale handelsnetwerk heeft ingrijpende veranderingen ondergaan. Het enige wat ze behield was terughoudendheid. Er zijn geen felle kleuren en er zit een overvloed aan details in. Zowel op het bord als op het logo was altijd alleen de naam aanwezig. Eerst was het zwart-wit, en toen werd het kleurrijk. De fantasievolle symbolen worden vervangen door de meest eenvoudige en begrijpelijke letters.

Dit merk heeft verschillende soorten lettertypen gebruikt in zijn logo. Bovendien besteedde ze er veel aandacht aan, want het logo diende als toegangsbord. Vroege versies werden gedomineerd door een lettertype dat deed denken aan Couplet CF Bold van Connary Fagen Type Design. Toen werd er nog een geïntroduceerd — met individueel ontworpen symbolen in de oud-Engelse stijl. Het moderne logo maakt gebruik van het Myriad Pro-Bold-lettertype van Carol Twombly en Robert Slimbach voor Adobe Systems. Het is een eenvoudige vetgedrukte schreefloze tekst met de W, a en t lichtjes geknepen.

Logo Walmart

Het merkenassortiment bestaat nu uit blauw (letters) en geel (zonvormig icoon). Voorheen was het zwart en wit, maar ook rood, donkergrijs, paars en bruin.