Edeka Logo

Edeka Logo

Edeka is gebaseerd op 3.600 retailers die zeven regionale coöperaties vormen. Ze treden op als groothandel en bevoorraden winkels. Het assortiment omvat zowel producten die onder Edeka’s eigen merk zijn vervaardigd, als producten van andere merken. Dit omvat voedsel en een breed scala aan non-food artikelen, waaronder medicijnen en luxe artikelen.

Betekenis en geschiedenis

Edeka Logo Geschiedenis

Wat is Edeka?

Edeka Group is een vereniging van Duitse coöperaties. Deze organisatie exploiteert tal van discounters en full-range supermarkten. Het is de onbetwiste leider in de ranglijst van foodretailers in Duitsland: het bezit meer dan een kwart van de markt in de foodretailsector.

De naam Edeka werd in 1911 gebruikt. Feit is dat de afkorting E. d. De K., waarvan het is afgeleid, leek de eigenaren van het bedrijf te kort en de volledige versie (Einkaufsgenossenschaft der Kolonialwarenhändler im Halleschen Torbezirk zu Berlin) was te lang. De officiële oprichtingsdatum van de groep blijft echter 25 november 1907. Het was toen dat verschillende handelscoöperaties zich verenigden in een vereniging, die later veranderde in Edeka Zentrale Stiftung & Co. kg.

Nu heeft de organisatie enkele duizenden winkels in heel Duitsland. Velen van hen worden gerund door onafhankelijke handelaren die zich vrijwillig bij Edeka hebben aangesloten. Ze gebruiken een gemeenschappelijk logo genaamd Block-E: een grote blauwe «E» in een geel vierkant. Maar dit was niet altijd het geval, omdat de visuele identiteit van het merk meerdere keren veranderde. De geschiedenis kan worden onderverdeeld in vijf perioden.

1911 — 1921

Edeka Logo 1911-1921

Het Edeka-handelsmerk werd officieel geregistreerd in 1911. De naam diende als basis voor het embleem: het werd daar afgebeeld in een oud schreeflettertype en geplaatst in een witte rechthoek. De letters waren allemaal hoofdletters en zwart, en door de dunne contouren leken ze driedimensionaal. En links in een zwarte cirkel stond de afkorting «EdK». De ontwerpers moesten het vervormen zodat het de randen van de cirkel bereikte. De inscripties werden geplaatst in een gefigureerd kader, bestaande uit talrijke rollen.

1921 — 1947

Edeka Logo 1921-1947

In 1921 had Edeka een nieuwe CEO, Fritz Borrmann, en een soortgelijk nieuw logo. Het grafische teken werd «Schleife» («Loop») genoemd vanwege zijn karakteristieke vorm: de onderste regel van de hoofdletter «E» vormde een ovaal, waarin kleine letters «d», «e», «k» en «a » waren ingesloten. Bovendien waren alle karakters, behalve de eerste, met elkaar verbonden. Voor de inscriptie is een handgeschreven lettertype met scherpe schreven aan de bovenkant gebruikt. Het woord was zwart en stond op een gele achtergrond. En in de linker benedenhoek was een diamant, verdeeld in twee delen: een omgekeerde zwarte driehoek met de merknaam (onder) en een rijzende zon met 13 stralen (boven).

1947 — 1965

Edeka Logo 1947-1965

Voor de import werd in 1947 de coöperatie EDEKA Importe GmbH opgericht. Ondertussen is het embleem van het bedrijf een beetje veranderd: de diamant is verdwenen en de gele basis heeft een koude citroentint gekregen.

1965 — 1968

Edeka Logo 1965-1968

Toen de nieuwe etiketteringsregels van kracht werden, verliet een groep Duitse coöperaties het handschrift. Het resultaat was de beroemde Block-E, die er aanvankelijk uitzag als een gele «E» in een donkerblauwe quad. In de linkerbovenhoek van de letter stond een kleine «E»: deze was gestileerd als parallellen op het aardraster. Iets hoger stond het woord «EUCO». De onderkant bevatte een gele horizontale rechthoek met het blauwe opschrift «EDEKA». De merknaam gebruikte een recht vet schreefloos lettertype.

1968 — heden

Edeka Logo 1968

Kort voor de reorganisatie van de band werd het logo opnieuw gewijzigd. Dit gebeurde in 1968, dezelfde periode waarin de dochteronderneming MK-Werbe GmbH, verantwoordelijk voor het conceptuele ontwerp van reclame, onderdeel werd van Edeka. Het Block-E-formaat bleef behouden, maar de ontwikkelaars hebben veel elementen verwijderd, waardoor alleen de «E» en het woord «Edeka» in een enkele verticale rechthoek overbleven. Bovendien zijn de opschriften lichtblauw geworden en is de basis nu heldergeel en heeft een rand in de vorm van een dunne blauwe lijn.

De letter «E» symboliseert de afkorting E. d. K., die ten grondslag ligt aan de merknaam. Dat wil zeggen, dit is een eerbetoon aan het historische erfgoed van het bedrijf — eenvoudig, maar niet te voor de hand liggend voor moderne consumenten. Geometrisch gedefinieerde vormen creëren een balans die Block-E aantrekkelijk maakt.

Logo lettertype en kleuren

Edeka Logo

Als eerder het woord «Edeka» in elegant cursief werd geschreven, wordt nu het tegenovergestelde gebruikt: een visueel zware schreefloze letter met vette letters. Het is ongeveer gelijk aan Bicyclette Black van Kostic Type Foundry of Favela Semi Bold van BORUTTA.

Logo Edeka

De combinatie van lichtblauw (#006cb8) en felgeel (#ffe700) werd eind jaren zestig een nietje. Het bouwt voort op het vorige kleurenschema dat in 1965 verscheen met de eerste versie van Block-E. Sindsdien zijn de Edeka-winkels herkenbaar aan dit opvallende palet.