ALDI Logo

Aldi Logo

ALDI zijn discountsupermarkten. Tot op heden bestrijkt het netwerk 20 landen, waarin meer dan 100 duizend verkooppunten open zijn, en dit aantal groeit voortdurend.

Betekenis en geschiedenis

ALDI Logo Geschiedenis

De geschiedenis van het bedrijf begon in 1945, toen de broers Albrecht (Karl en Theo) het winkeltje van hun moeder erfden. Na 5 jaar (1950) hadden ze 13 winkels en bleven ze hun bedrijf uitbreiden. Het eerste succes werd behaald door besparingen: de eliminatie van onverkoopbare goederen, kleine winkelruimte, de eliminatie van grote advertenties.

In 1960 verdeelden de broers het bedrijf, dat al 300 winkels had verenigd, vanwege meningsverschillen over de verkoop van sigaretten.
In 1962 kreeg het bedrijf zijn naam ALDI (AL — de eerste twee letters van de achternaam, DI — de eerste twee letters van het woord «korting»). In 1966 vond de definitieve splitsing plaats in Aldi Nord en Aldi Süd, zowel juridisch als financieel.

Sinds 1967 betreedt het bedrijf het internationale niveau. Om de paar jaar verschenen er winkels in verschillende landen en zelfs op verschillende continenten.
Het bedrijf ondersteunt alle innovaties op het gebied van ecologie en handel. Het merk verplichtte zijn leveranciers om alleen recyclebare materialen te gebruiken voor productverpakkingen.

Vanaf het begin was de houding ten opzichte van reclame in het bedrijf niet karakteristiek voor het profielsegment van de markt. Thuis in Duitsland maakt het bedrijf nog steeds geen gebruik van de medewerkers van reclamebureaus. Door wekelijks een informatieboekje uit te geven, zorgt het merk voor voldoende traffic naar zijn vestigingen.

In de VS, Engeland en Australië wordt reclame gepresenteerd in gedrukte media, op radio en televisie. Het bedrijf heeft websites in alle landen.
Tot 1970 was het logo van het bedrijf de naam van de eigenaren in verschillende lettertypen. Aanvankelijk werden witte letters op een rode achtergrond geschreven. Toen werd de basisrechthoek donkerblauw. Dit concept wordt, met enkele aanpassingen, nog steeds ondersteund.

1970 — 1983

Aldi Foods Logo 1970-1983

In 1970 werd de naam van het bedrijf ALDI voor het eerst gebruikt in het embleem. Het was een laconiek logo in een donkerblauwe rechthoek. De schreefloze letters, geschreven in hoofdletters, geplaatst in een dun wit kader, gaven het idee van het beleid van het bedrijf zelf weer — eenvoudig en ingetogen. In deze vorm werd het logo 13 jaar gebruikt.

1983 — 2006

Aldi Logo 1983-2006

In 1983 was er een rebranding. In deze vorm duurde het embleem van het bedrijf 23 jaar. Er werden 2 kleuren tegelijk geïntroduceerd — oranje en rood. Aangenomen mag worden dat oranje, als kleur om aandacht te trekken, zijn directe functie moest vervullen en rood werd beschouwd als de oorspronkelijke kleur van ALDI.

De kleuren zijn gebruikt in de logolijst. Het oranje buitenframe is breder dan het binnenste rode frame. Veel ontwerpers vonden de combinatie met een blauwe achtergrond een hele goede oplossing.

De grafische oplossing was de linkerhelft van de brief, bestaande uit drie strepen. Volgens experts betekende dit besluit een stap vooruit. Een vergelijkbare techniek wordt door sommige luchtvaartmaatschappijen en het automobielsegment gebruikt als een afbeelding van een pad, een weg. De gestileerde letter «A» is gemaakt in blauw en geplaatst in een frame.

Onder het grafische gedeelte staat de naam van het bedrijf. De letters lijken erg op die in de vorige versie. Dezelfde witte kleur, hoofdletters, het meest gedurfde schrift weerspiegelt de traditionele.

2006 — 2017

Aldi Logo 2006-2017

Het bedrijf veranderde het logo-ontwerp enigszins. De binnenste blauwe rechthoek is smaller geworden. Daarom werden de letters smaller en compacter. Experts noemden hun lezing duidelijker en begrijpelijker, vooral bij het verkleinen van het embleem voor gebruik op de site.

Het grafische beeld is ook een beetje veranderd. Hoewel de kleurstelling hetzelfde bleef, werden de lijnen dunner. Nu ging de linkerkant van de letter «A» niet van de linkerbenedenhoek van het frame naar het tegenovergestelde, maar van ¾ van de onderkant van de rechthoek naar het midden van de bovenste.

De grootste verandering in deze versie zou een verandering in de toon van oranje en rood kunnen worden genoemd. De frames zijn iets breder geworden, maar om de algehele look niet te overbelasten, hebben de ontwikkelaars de kleuren lichter gemaakt. Hierdoor begon het logo er lichter en zachter uit te zien.

2017 – heden

Aldi Logo 2017

De laatste rebranding van het bedrijf heeft geleid tot verhitte discussies onder ontwerpers. Veranderingen werden niet in overeenstemming met trends doorgevoerd, maar ondanks deze. Terwijl andere bedrijven hun logo’s vereenvoudigen, wat wordt gedicteerd door de handige locatie en leesbaarheid van logo’s in mobiele applicaties voor smartphones, heeft ALDI het ontwerp juist gecompliceerd.

Van een tweedimensionaal vlak hebben de ontwerpers het logo overgezet naar een driedimensionaal. Dit werd gedaan door een verloop toe te passen op de blauwe kleur in de grafische afbeelding van de letter «A». De lijnen zelf werden als golven: ze rondden vanaf de rand af, werden zachter. Het binnenste blauwe frame is verwijderd uit het nieuwe logo. De letters werden ook zachter, de hoeken werden gladgestreken.

Het kader is ook complexer geworden — nu wordt het weergegeven door drie kaders van dezelfde breedte. Deze campagne zorgde voor de meeste vragen van experts. Ze stellen dat deze benadering bij gebruik op mobiele apparaten niet gerechtvaardigd is. Alle drie frames worden samengevoegd tot één, en zijn niet zichtbaar.

Logo lettertype en kleuren

ALDI Logo

In de nieuwste versie van het logo zijn 5 kleuren gebruikt:
• Donkerblauw — pantone 294C;
• Blauw — pantone 2995С;
• Licht oranje — pantone 123C;
• Donkeroranje — pantone 173C;
• Rood — pantone 032C;
• Wit.

Logo ALDI

Dergelijke informatie wordt in het merkenboek van het bedrijf geplaatst. Hier wordt ook aangegeven dat het officiële lettertype Akzidenz-Grotesk is. Het wordt gebruikt in informatieve, officiële merkdocumenten.