Expert Logo

Expert Logo

Expert International GmbH is in feite een grote alliantie van retailers. Hij bezit meer dan 5000 locaties die onder verschillende merken opereren. Maar het belangrijkste handelsmerk is nog steeds Expert. Het werd geregistreerd in 1971 en werd toen internationaal omdat buitenlandse retailers zich bij de groep voegden. Het bedrijf is nu gevestigd in de Zwitserse stad Zug, maar heeft ook een klein team in de Kroatische hoofdstad Zagreb.

Betekenis en geschiedenis

Expert Logo Geschiedenis

Wat is Expert?

Winkelketen Expert verkoopt elektronische apparatuur voor dagelijks gebruik. Het hoofdkantoor is gevestigd in Zwitserland en er zijn winkels over de hele wereld. Het kreeg zijn huidige naam in 1971. Daarvoor stond het bedrijf bekend als Intercop GmbH.

De opkomst van het merk Expert werd voorafgegaan door de oprichting van Intercop GmbH in 1967. Het werd opgericht door de ondernemer Gunnar Nygren, handelend in het belang van de Samex-vereniging, waaronder televisie- en radioserviceproviders. Later begonnen andere organisaties zich bij de groep aan te sluiten. En in 1971 werd het hernoemd, wat de reden was om het logo te wijzigen.

Als gevolg van de rebranding verscheen er een nieuw Expert-symbool, met daarin de merknaam en een pictogram in de vorm van een gestreepte zespuntige ster met een afbeelding van een witte zandloper in een negatieve ruimte. Het zwarte woordmerk lijkt zo eenvoudig mogelijk: op het eerste gezicht bestaat het uit onopvallende vette schreefloze letters. Maar als je goed kijkt, valt het op dat sommige glyphs een ongewone vorm hebben. Allereerst betreft dit de kleine letter «x», die eruitziet als een combinatie van twee punthaken die in verschillende richtingen wijzen. Ze zien eruit als een aangepast snel vooruitspoelen-pictogram, dat meestal wordt gebruikt bij het afspelen van video of audio.

Logo Expert

Rechts van het opschrift staat een wit-oranje embleem: een gestreepte zespuntige ster in een witte cirkel met een oranje omtrek. Dit is niet zomaar een abstract symbool, maar een gestileerde «x». Delen van de letter zijn te zien in twee elementen, in de vorm van punthaken. Ze zijn ver van elkaar verwijderd, maar zijn verbonden door twee kleine driehoekjes (een aan de bovenkant en een aan de onderkant). De lege witte ruimte gevormd door geometrische vormen lijkt op een zandloper.

De combinatie van alle fragmenten lijkt precies op een zespuntige ster, en dat is geen toeval. Het hexagram heeft vele betekenissen in culturele, religieuze en historische contexten. Het wordt beschouwd als een teken van de harmonie van het spirituele en materiële, de verbinding van twee principes. En het is ook een oud symbool, waaraan in alle tijdperken mystieke eigenschappen werden toegeschreven.

Logo lettertype en kleuren

Expert Logo

De merknaam is vetgedrukt zonder schreef. De lijnen zijn ongelijk van dikte: de hoofdstreken zijn veel breder dan de secundaire. Bovendien is het woord volledig in kleine letters vertaald. Dit is een subtiele psychologische truc die wordt gebruikt om het vertrouwen van de consument te winnen.

Hoogstwaarschijnlijk ontwikkelden de ontwerpers een reeks individuele glyphs voor het Expert International-logo, waardoor ze de nodige vorm kregen. Dit kan worden beoordeeld aan de ongewone verschijning van de letter «x», die is aangepast aan het merkconcept. Er zijn echter lettertypen die ongeveer hetzelfde zijn, zoals Balboa Extra Black van Parkinson Type Design of Ultimate Serial Heavy van SoftMaker. Bijna honderd procent analoog van de kleine letter «e» is in Quilon Bold van de Indian Type Foundry.

De zwarte inscriptie staat in contrast met een oranje icoon. Zodat het niet te fel is en niet alle aandacht trekt, hebben de ontwerpers de oranje kleur verdund met witte accenten.