Sephora Logo

Sephora Logo

Sephora is een Franse winkelketen die cosmetica, parfums, nagellakken, haar-, gezichts- en lichaamsverzorgingsproducten verkoopt. Het bezit 2.600 verkooppunten over de hele wereld: zijn vertegenwoordigingen zijn geopend in de VS, Canada en 33 andere landen. Dit brengt haar enorme jaarinkomen op: alleen de boetiek aan de Champs Élysées in Parijs wordt door meer dan 6 miljoen mensen per jaar bezocht. De winkels verkopen goederen van zowel hun eigen productie (het gelijknamige merk) als 300 andere merken. Onder hen zijn Lancôme, Milk en andere bekende vertegenwoordigers van het schoonheidssegment. Het bedrijf werd opgericht in 1970 in Limoges (Parijs) en vernoemd naar de vrouw van de profeet Mozes, wiens naam Zipporah (Grieks Sepphōra) was. De oprichter van het bedrijf is ondernemer Dominique Mandonnaud. Nu maakt ze deel uit van het beauty-industrieconglomeraat LVMH.

Betekenis en geschiedenis

Sephora Logo Geschiedenis

Hoewel het cosmeticabedrijf Sephora in de jaren 70 werd gelanceerd, bereikte het zijn maximale bekendheid in de jaren 90 nadat Dominique Mandonnaud het kocht en het onder dezelfde naam aan zijn parfumketen koppelde. Dit gebeurde in 1993. Zo ontstond het grootste merk, gericht op de verkoop van een breed assortiment aan producten voor de beautybranche.

Het is niet alleen populair geworden door de aanwezigheid van een enorm scala aan goederen, maar ook in verband met de introductie van een innovatief zelfbedieningssysteem. Het verschilde radicaal van de gebruikelijke handelsmodellen en bood aan om fondsen te testen voordat ze rechtstreeks in winkels kochten. In de jaren negentig breidde het Sephora-netwerk zich snel uit. Het was toen dat de vlaggenschipboetiek verscheen op de Champs Élysées in Parijs. In 1997 verkocht Mandonnaud, samen met zakenpartners, het bedrijf aan de cosmeticagigant LVMH, die zijn ontwikkeling voortzette. Hij verhoogde het aantal cosmetische producten en trok veel speciale merken aan.

De nieuwe eigenaar richtte zich op de veelbelovende markten van het Midden-Oosten en vestigde 44 verkooppunten in de VAE en KSA. Het merk betrad de Verenigde Staten in 1998 en opende zijn eerste winkel in New York. Het is aanwezig in Canada sinds 2004 en in Australië sinds 2014. In 2007 introduceerde Sephora e-commerce en lanceerde het een eigen online winkel. Maar daar stopt het bedrijf niet: het blijft partnerschappen met exclusieve cosmeticamerken uitbreiden. De regionale kantoren zijn verspreid over de hele wereld, dus het minimalistische logo is niet alleen bekend in de grote steden van de wereld.

Logo Sephora

Exclusiviteit moet subtiel en beknopt zijn — om onduidelijkheid en verfijnde smaak aan te trekken. Daarvan zijn zowel de eerste als de tweede eigenaar van het cosmeticamerk zeker. Daarom onderscheidt zijn teken van visuele identiteit zich door een ongewone verfijning, onbekend in de mode-industrie. Het is tenslotte beknopt tot het uiterste, waarachter de wereld van goddelijke schoonheid begint. Bovendien wordt uit het oude Griekse «sephos» precies vertaald als «schoonheid».

Het logo belichaamt de waarden en esthetiek van het cosmeticamerk, al is er op het eerste gezicht geen teken van een vrouwelijk ideaal. Maar dit is slechts een vluchtig onderzoek. Als je doordringt tot de diepten van zijn filosofie, komen veel betekenissen aan het licht. Ze worden weerspiegeld in het grafische symbool — de taal van de kronkelende vlam, die zich boven de bedrijfsnaam bevindt.

Ten eerste personifieert hij het vuur dat in elke vrouw brandt. Ten tweede geeft het de naam van het merk weer, omdat het de vorm heeft van een zacht gebogen «S». Ten derde symboliseert het een vrouw met sierlijke rondingen. Ten vierde, toont een streng perfect verzorgd haar. Ten vijfde biedt het een smalle maas in de wereld van pure en heldere schoonheid. Over het algemeen is het allegorische karakter van het teken grenzeloos en hoog, evenals de memorabiliteit.

De golvende en iets verlengde lijn bevindt zich verticaal. Het zit precies in het midden van de horizontale Sephora-letters, met eenvoud, elegantie en brede letters. De tekens zijn gelijkmatig, glad, grotesk: ze vertegenwoordigen de standaard van gedrukte lettertypen, waar niets overbodigs is. Hierdoor vormen de grafische en tekstelementen de ongrijpbare verfijning van het logo.

Logo lettertype en kleuren

Sephora Logo

Het cosmeticamerk heeft Mucca Design opdracht gegeven voor een aangepast lettertypepakket om ervoor te zorgen dat zijn producten en identiteit op alle gebieden een persoonlijke stijl weerspiegelen. Sephora Sans is een universeel lettertype dat wordt gebruikt in het embleem, op het etiket en in documenten. Sephora Serif Text is een variant met uitstekende leesbaarheid bij kleine logoformaten. Sephora Serif Display wordt gekenmerkt door een hoog contrast.

Het kleurenschema daarentegen is mager en bestaat uit een klassieke combinatie van wit en zwart. Maar in combinatie met aangepaste lettertypen krijgt het een verfijnde elegantie.