7 Eleven Logo

7-Eleven Logo

Gemakswinkeluitbater 7-Eleven maakt deel uit van de Japanse bedrijvengroep Seven & I Holdings en heeft haar hoofdkantoor in Dallas. Hij bezit meer dan 60.000 verkooppunten wereldwijd, voornamelijk in Azië en Noord-Amerika. Elke minimarkt verkoopt 24 uur per dag eten en drinken.

Betekenis en geschiedenis

7-Eleven Logo Geschiedenis

De basis van de moderne winkelketen werd gelegd in 1927 toen verschillende ijshandelaren fuseerden tot de Southland Ice Company. Hun bedrijf was indirect gerelateerd aan voedsel omdat er ijsblokken werden gebruikt in plaats van elektrische koelkasten. Het bedrijf veranderde een gletsjer in een vriezer om de lokale bevolking 24 uur per dag eieren, melk en andere bederfelijke goederen aan te bieden. Het bedrijf bleek winstgevend te zijn, dus besloten de leiders om het aantal commerciële verkooppunten te vergroten.

Zo ontstond een hele winkelketen Tote’m Stores. Het dankt zijn naam aan de totempalen van indianen die voor de ingangen van de winkels staan. Op het logo werd een gelijkaardige pilaar afgebeeld, wat de identiteit coherent maakte. Het bedrijf ging failliet tijdens de financiële crisis, maar wist weer op de markt te komen en slaagde zelfs in de drankhandel toen het verbod in de Verenigde Staten werd opgeheven.

Na de Tweede Wereldoorlog hernoemde de retailer alle Tote’m Stores naar 7-Eleven. De nieuwe naam verwees naar de ruimere openingstijden: de winkels waren zeven dagen per week open, van zeven uur ‘s ochtends tot elf uur ‘s avonds. Toen kregen ze een logo dat de nieuwe naam weerspiegelde. In 1963 begonnen winkels over te schakelen naar een 24-uurs modus. Het begon allemaal met een winkel in de buurt van de Universiteit van Texas. Het ging ‘s nachts niet dicht, zodat studenten bij thuiskomst iets konden kopen van voetbalcompetities. Het bleek zo winstgevend dat de rest van het netwerk volgde. De grafische verandering had op geen enkele manier invloed op de naam en het logo.

In 1999 heeft Southland Corporation, dat buurtwinkels en franchiserechten bezit, zijn oude naam gedumpt ten gunste van 7-Eleven, Inc. Het bleef zich ontwikkelen, zodat in 2003 de 25.000ste winkel werd geopend. Nu staat het bedrijf niet alleen bekend om zijn indrukwekkende productassortiment, maar ook om zijn bedrijfslogo, dat vele malen is gewijzigd. Ondanks de herontwerpen had het bijna altijd een roodoranje «7» op een groene achtergrond.

1927 — 1946

Tote'm Stores Logo 1927-1946

Rond 1927 begon de Southland Ice Company haar gletsjers te gebruiken om dranken en voedsel op te slaan voor de detailhandel. Zo ontstonden de eerste Tote’m-winkels. In de loop van de tijd nam het handelsnetwerk een logo aan dat uit verschillende inscripties bestond. In het midden stond het grote woord «TOTE’M» tegen een achtergrond van witte wolken. Elke letter zag eruit als een ritueel beeld, maar de eerste «T» met de figuren van een adelaar en een man viel het meest op. De vleugels van de vogel, naar de zijkanten uitgespreid, vormden een horizontale «T» -lijn.

Zowel de naam als de visuele symboliek van het merk werden geassocieerd met een heuse totempaal die voor de ingang van een van de winkels stond. Het was een souvenir dat in 1928 uit Alaska was meegebracht. De eigenaren van het bedrijf realiseerden zich dat zo’n marketingtool het aantal klanten zou vergroten, dus ze waren niet te lui om totems bij elk verkooppunt te installeren.

De onderste helft van het logo werd ingenomen door extra inscripties: «SERV-ICE» en «THE YEAR-ROUND». De ontwerpers maakten de letters driedimensionaal en breidden de donkere contouren onderaan en links uit. De tekst werd diagonaal geplaatst, terwijl de verre tekens kleiner waren dan de dichtstbijzijnde, waardoor de lijnen in de verte leken te gaan.

1946 — 1953

7-Eleven Logo 1946-1953

In 1946 had de Southland Ice Company verschillende vestigingen van City Ice en Tote’m. De eigenaren besloten ze te verenigen onder de gemeenschappelijke naam 7-Eleven, die de openingstijden van 7.00 tot 23.00 uur aangaf, wat een zeldzaamheid was voor supermarkten. Om zijn belangrijkste concurrentievoordeel te benadrukken, heeft de retailer de uitdrukking «7-Eleven» opgenomen in zijn nieuwe logo.

De merknaam zag eruit als een glanzend bord in de vorm van een klavertje vier — een krachtige talisman van geluk. Het was naar links gedraaid en leek driedimensionaal vanwege de brede witte rand met zilverachtige schaduwen. Het middengedeelte was groen. Binnenin stond een rood nummer «7», dat werd doorkruist door het wit en groene woord «ELEVEN».

1953 — 1969

7-Eleven Logo 1953-1969

Er was een tweedimensionale versie van het embleem met een ronde basis. Daarin kregen de zeven duidelijke brede lijnen en het opschrift «ELEVEN» werd zwart en schuin. In dit geval stond het woord op een witte achtergrond en kruiste het rode cijfer in het midden. De naam van de winkelketen bevond zich in een wit omgekeerd trapezium met een frame van dunne lijnen. Die werd op zijn beurt in een groene cirkel geplaatst. Onder de letter «E» stond het geregistreerde merk.

1969 — 2004

7-Eleven Logo 1969-2004

De ontwerpers hebben de zeven in twee blokken verdeeld: oranje en rood. Bovendien schilderden ze de cirkel en de letters in turkoois, verwijderden de dunne lijnen rond de randen van het trapezium en rondden de hoeken af. Tegelijkertijd werd het woord «ELEVEN» horizontaal uitgelijnd en kreeg het een nieuw lettertype. De ontwerper van het logo stond erop dat de laatste letter «n» een kleine letter was, omdat het beeld er dan harmonieus uitzag. Door de afname van het trapezium stak de onderrand van het getal «7» iets buiten zijn grenzen uit.

1978 — 1986

7-Eleven Logo 1978-1986

Geleidelijk aan het uitbreiden, heeft het bedrijf zijn identiteit bijgewerkt. Als gevolg hiervan veranderde de vorm van het logo: het werd vierkant en het witte trapezium bewoog omhoog en ging zelfs buiten het kader. De ontwikkelaars gebruikten opnieuw groen in plaats van turkoois, wat het beeld een traditionele uitstraling gaf.

1986 — heden

7-Eleven Logo 1986-vandaag

In 1986 kreeg 7-Eleven een merknaam die vandaag de dag nog steeds relevant is. De basis is een turquoise rechthoek. De rest van de elementen zijn precies dezelfde als die op het ronde embleem uit 1969: een witte trapezium en een oranjerode zeven met het turquoise woord «ELEVEN».

2013 — heden

7-Eleven Logo 2013-vandaag

Voor winkels in Ohio en Chicago wordt een andere versie van het logo gebruikt: een lichtgroen vierkant met een witte kleine «elf» in de onderste helft. Het tweekleurige nummer «7» blijft, maar staat nu direct in het vierkant, zonder een witte omgekeerde trapeziumvormige basis.

Logo lettertype en kleuren

7 Eleven Logo

Het meest opvallende kenmerk van de 7-Eleven-branding is de kleine letter «n», die even groot is als de hoofdletter «E», «L» en «V». Dit maakt het bedrijfslogo een van de meest herkenbare ter wereld. Het gerucht gaat dat de vrouw van de oprichter van het merk voorstelde de «n» te verlagen om de belettering elegant te maken. Of dit waar is, is niet met zekerheid bekend. Retailmanagers hebben de ongebruikelijke theorie nooit bevestigd of weerlegd.

Het lettertype van het woord «ELEVEN» is zo dicht mogelijk bij Humanist 521 Extra Bold Condensed — een geometrische schreefloze met een contrasterende dikte van lijnen. Tegelijkertijd is, zoals eerder vermeld, in de hoofdversie van het logo de letter «n» een kleine letter, hoewel deze qua grootte samenvalt met «ELEVE».

Logo 7 Eleven

Het kleurenschema is vrij stabiel — alleen de tinten veranderen. De basis is altijd groen of turkoois en het nummer bestaat uit twee blokken: oranje en rood. Afhankelijk van de versie van het embleem kan de inscriptie smaragd of wit zijn.