Van Halen Logo

Van Halen Logo

Van Halen is een legendarische Amerikaanse rockband die heeft opgetreden in de stijlen heavy metal en glam metal. Ze verscheen in 1972 in de stad Pasadena, Californië en stond bekend om haar krachtige live-energie, evenals het talent van haar frontman Eddie Van Halen. In 2007 werden de muzikanten naar de Rock and Roll Hall of Fame gebracht. In 2019 hadden ze de leidende posities in het aantal verkochte audio-opnames (80 miljoen wereldwijd en 56 miljoen in de Verenigde Staten) en kwamen ze volgens de RIAA in de top 20 van meest gevraagde artiesten. Daarnaast heeft de band veel multi-platina albums. En VH1 rangschikte Van Halen als de zevende beste hardrockartiest ooit. In 2020 stierf de leider en een maand later viel de groep uiteen.

Betekenis en geschiedenis

Van Halen Logo Geschiedenis

In 1972 richtten twee getalenteerde broers Van Halen (gitarist, songwriter Eddie en drummer Alex) hun eigen band op. Ze brachten ook de energieke leadzanger David Lee Roth en bassist-vocalist Michael Anthony mee. Met z’n vieren lanceerden ze een project genaamd Genesis, maar zo’n team bleek al te bestaan. Daarom noemden de muzikanten zichzelf eerst Mammoth, en daarna Van Halen.

Na de release van het gelijknamige album in 1978, steeg het onmiddellijk naar de 19e positie in de Billboard-hitlijsten en verkocht het meer dan 10 miljoen exemplaren in de Verenigde Staten. In 1982 hadden de rockers al vier muziekcollecties, die uiteindelijk multi-platina werden. Alle volgende albums kenden niet minder succes, dat enorm populair werd bij luisteraars over de hele wereld. En de eerste single Jump wordt erkend als nummer één in de Verenigde Staten. Gaandeweg kreeg hun embleem steeds meer erkenning en bekendheid.

1972 — 1974

Mammoth Logo 1972-1974

Aanvankelijk heette de groep Mammoth. Dit woord werd gebruikt als het debuutteken van haar identiteit. Het lettertype was in hoofdletters. De letters waren volumineus, maar ongelijk — langs de contouren van elk van hen was een «trillende» strook, die het logo dynamiek gaf. Kieren, schilfers en andere beschadigingen, royaal geschilderd op alle symbolen, zorgden ook voor realisme.

1974 — 1978

Van Halen Logo 1974-1978

Na de rebranding namen de muzikanten een nieuw logo aan. Dit is een woordmerk van Van Halen zoals gesuggereerd door zanger David Lee Roth. Hij had het voorgevoel dat zo’n naam marketing-, persoonlijke en creatieve voordelen zou opleveren. Het originele logo is geschilderd door Mark Stone, bassist. Het schreefloze lettertype wordt aangevuld met langwerpige «v» en «a». De eerste heeft de linkerkant naar boven gestrekt, de tweede — het rechter deel gaat naar beneden. Bovendien zien ze eruit als notities. Symbolen «h» en «l» zien eruit als perfect gelijkmatige strepen, en «e» is gemaakt in een andere configuratie, niet gebruikelijk voor deze letter, daarom wordt het slechter gelezen dan andere. Bovendien lijkt de «a» op een piramidaal teken. Het strakke en elegante logo veranderde pas na zes jaar.

1978

Van Halen Logo 1978

Het nieuwe logo is ontworpen door Dave Bhang. Het is het meest iconische symbool van de rockband Van Halen vanwege de versleutelde naam. Het werd gebruikt voor het debuutalbum. Rechts en links van de gestileerde «V» en «H» zijn twee vleugels, die bestaan ​​uit zes strepen van verschillende lengtes en breedtes. De eerste letter in het monogram is uitgelijnd, de tweede staat schuin, dus het ziet er diagonaal uit. Boven hen, in een blauwe trapezium, staat de naam van de band. De schaduwen gaven de inscriptie een 3D-effect. Deze versie van het logo diende als basis voor alle volgende.

1979 — 1986

Van Halen Logo 1979-1986

Het driedimensionale embleem bevat dezelfde elementen als de vorige versie. De uitzondering is de trapeziumvormige plaat, die de auteurs hebben verwijderd, en een kleiner aantal horizontale lijnen (er zijn er drie). De gestileerde «V» en «H» zijn nu duidelijk zichtbaar. Ze bestaan ​​uit een combinatie van stroken van dezelfde breedte maar verschillende lengtes. Bovendien hebben ze geen schaduwen — hun plaats werd ingenomen door witte lijnen, waardoor het logo een driedimensionaal teken werd. Dit effect wordt gecreëerd door de strepen onder het letterniveau iets te verschuiven. Deze versie van het gevleugelde symbool sierde de hoes van Van Halen II’s album uit 1979.

1986 — 1998

Van Halen Logo 1986-1998

Toen Sammy Hagar de nieuwe zanger van de rockband werd, verscheen er een ander logo. Het was ook gebaseerd op het iconische gevleugelde prototype gemaakt door Dave Bhang. De auteurs verlengden de horizontale strepen en vormden er een cirkel uit, die leek op een enorme ring. De uiteinden van alle lijnen zijn puntig. De ribben worden gevormd door kleine handgetekende schreefstreepjes. De kleur is veranderd in donker goud. Dit merkteken werd gebruikt op het album 5150, uitgebracht in 1986.

2012 — 2020

Van Halen Logo 2012-2020

De albumhoes voor A Different Kind of Truth uit 2012 bevatte een oud logo dat relevant was van 1979 tot 1986.

Logo lettertype en kleuren

Van Halen Logo

De muziekgroep Van Halen had verschillende emblemen, maar het monogram «VH» wordt als een cultus beschouwd. Het wordt gespeeld in verschillende modificaties en weerspiegelt de creatieve sfeer van de legendarische band.

Logo Van Halen

Alle emblemen gebruiken een eigen lettertype. De auteur van het eerste woordmerk (met letters-noten) is David Lee Roth, het tweede (met gevleugelde elementen) is Dave Bhang. Het kleurenpalet is monosyllabisch: het bevat alleen zwart en wit. De uitzondering is het logo uit 1986, dat een donkere gouden tint heeft.