UVA Logo

UVA Logo

UVA (The University of Virginia) is een openbare onderzoeksuniversiteit in Charlottesville, Virginia. Het heeft zo’n historische plek als het Academisch Dorp, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De universiteit staat bekend om zijn geheime genootschappen, erecode, legendarische stichtingen en sportteams genaamd Cavaliers. Ze leiden de Atlantic Coast Conference bij de NCAA-kampioenschappen voor heren en staan ​​op de tweede plaats bij de dames. Bovendien is dit een zeer oude universiteit, aangezien deze meer dan tweehonderd jaar geleden werd opgericht — in 1819. De oprichter is Thomas Jefferson, politicus en auteur van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring.

Betekenis en geschiedenis

Logo UVA

In 1802, al de derde president van de Verenigde Staten, maakte Thomas Jefferson zich zorgen over het concept van een nieuwe universiteit met getalenteerde studenten, waarover hij schreef aan de kunstenaar Charles Willson Peale. En hij verwees naar zijn alma mater — het College of William and Mary, in Virginia. Maar de politicus verloor het vertrouwen in hem vanwege de religiositeit die binnen zijn muren heerste en de ontwikkeling van de natuurwetenschappen onderdrukte. Geleidelijk aan raakte het college in verval en ging failliet.

Na een VIP-bijeenkomst koos de initiatiefgroep Charlottesville voor UVA. De bouw begon op eerder aangekochte landbouwgrond. De basis van de universiteit werd gelegd in januari 1819 en de eerste lessen werden verzameld in maart 1825. De constructie werd uitgevoerd door slaven die eigendom waren van de universiteit. Ze dienden toen studenten en professoren.

De innovatie van de instelling was om het hoger onderwijs te scheiden van de religieuze doctrine. In tegenstelling tot vergelijkbare instellingen uit die tijd, werden er veel wetenschappen gestudeerd: geneeskunde, scheikunde, wiskunde, rechten, talen, filosofie, enz. De universiteit had een eigen sportafdeling, die vanaf 1923 Cavaliers heette en de eer van de staat op het hoogste niveau verdedigde. Het is altijd vergezeld gegaan van een origineel logo — een belangrijk element van visuele identiteit.

UVA Seal Logo

Het grafische symbool heeft een drieledige functie: het vertegenwoordigt de onderwijsorganisatie naar de buitenwereld, het is een herkenningsteken en een verbindend teken. Het logo bevat twee basis-UVA-elementen: het Rotunda-symbool (grafisch pictogram) en tekstbijschrift (schrift).

Het architecturale object is gebaseerd op het concept van Thomas Jefferson. De Rotunda was gemodelleerd naar het Romeinse Pantheon, dat een perfect ronde vorm had. In zijn schets presenteerde de auteur het idee van een verenigende cirkel — de bedoeling om een ​​staatsuniversiteit te creëren die als model zou dienen voor toekomstige generaties. Dit wordt bevestigd door 13 sterren die in een halve cirkel zijn gerangschikt, die 13 staten vertegenwoordigen.

Het tekstgedeelte bestaat uit de naam University of Virginia en is gebaseerd op een unieke typografie. Maar het traditionele Adobe Caslon-lettertype heeft hier zijn eigen kenmerken. Het heeft verschillende handgemaakte letterverbindingen: tussen «V» en «E», «T» en «Y», «f» en «V». Bovendien is «T» in de breedte verkleind om een ​​harmonieus visueel evenwicht te creëren met de rest van de borden. Tegelijkertijd worden in het logo andere hoofdletters gebruikt, en niet die oorspronkelijk door de auteur van het lettertype zijn voorgesteld. De aangepaste «van» lay-out maakt het logo innovatief.

Virginia cavaliers logo

UVA Logo Geschiedenis

UVA Sports Division-teams heten Cavaliers en staan ​​op nummer 1 in de Atlantic Coast Conference bij de NCAA-kampioenschappen voor heren en op nummer 2 bij de dames- en algemene titels. De Universiteit van Virginia is een van de drie meest succesvolle onderwijsinstellingen, waarvan de teams talloze prestigieuze prijzen hebben gewonnen. Een van de laatste werd bijvoorbeeld behaald in 2021, toen vrouwen de NCAA-kampioenschappen zwemmen en duiken wonnen. De club kreeg zijn naam in 1923. Hij draagt ​​het ter ere van de royalisten van de 19e eeuw, die cavaliers werden genoemd.

1978 — 1993

UVA Logo 1978-1993

Na jaren zoeken naar een passend imago, kwam het management uit op het imago van de serieuze Cavalier, die aandachtig vooruitkijkt. Het bevindt zich in het volledige gezicht. Een baard en een dunne snor zijn op het gezicht getekend en op het hoofd staat een hoed met een brede rand en een lange veer. Hieronder staat de naam van de staat Virginia, geschreven met schreef in rechte letters. In dit geval wordt de afbeelding gemaakt in de vorm van een negatieve ruimte, omdat het gezicht wordt gevormd door elementen met een effen kleur, terwijl het zelf wit is.

1994 — 2019

UVA Logo 1994-2019

Het volgende logo was absoluut anders dan het vorige, omdat de ontwerpers de stijl radicaal veranderden. Nu bestaat het uit een hoofdletter «V», die doet denken aan het overwinningsteken (in het Latijn «victoria») en het oud-Griekse getal vijf. Hieronder staan ​​twee gekruiste sabels. De witte letter is omgeven door een oranje lijn en heeft schreven. Melee-wapens zijn volledig geverfd.

2020 — heden

UVA Logo 2020-vandaag

Na het ondernomen herontwerp kreeg het logo volume door de combinatie van kleuren van twee tinten. De brief is nu aan de ene kant licht en aan de andere kant donker, net als de sabels. Het enige verschil is dat het bovenste symbool oranje is en het onderste blauw. Bovendien heeft de «V» donkere randen.

Logo lettertype en kleuren

UVA Logo

Zowel de universiteit als haar sportteams hebben hun eigen kenmerkende tekens. Hoewel ze niet onmiddellijk werden overgenomen, weerspiegelen ze de ideologische essentie van het traject van deze organisaties. De instelling voor hoger onderwijs is gebaseerd op oude historische wortels en kijkt naar de toekomst, zoals blijkt uit de Rotunda, naar het voorbeeld van het Romeinse Pantheon. Het heeft een ronde vorm — verenigend, waardoor iedereen gelijk lid is van de universitaire gemeenschap, evenals de wetenschappelijke wereld. Het sportlogo is ook gebaseerd op de oorsprong: het gebruikt het beeld van de Cavaliers, die aanhangers waren van de royalisten.

Voor het persoonlijke merkteken van de Universiteit van Virginia werd het lettertype Adobe Caslon gekozen met individuele aanpassingen van verschillende letters. In het bijzonder worden zowel «V», «E», «T», «Y» en «f» gewijzigd, die in paren zijn verbonden. Het «of»-deeltje staat niet in hoofdletters, zoals de rest van de tekst, maar in kleine letters. Het is ook handgeschreven in cursief.

De twee emblemen worden gecombineerd met een oranje en blauw palet. Het werd veertig jaar voor de UVA Sports Club gebruikt, omdat het in 1888 voor het eerst op het universiteitslogo verscheen.