USAL Logo

USAL LogoUSAL of Universidad de Salamanca is de oudste universiteit van Spanje. Het jaar van de oprichting is 1218. Gemaakt in opdracht van koning Alfonso IX de Leon, die zich aan de principes van brede verlichting in het land hield. De universiteit heeft nog steeds haar oorspronkelijke specialisatie behouden en breidt zich uit naar 26 faculteiten en 12 onderzoekscentra. Tegenwoordig bevinden de gebouwen zich in Salamanca, Avila, Zamora, Bejar en Villamayore.

Betekenis en geschiedenis

Logo USAL

Als een van de oudste universiteiten ter wereld valt USAL op door zijn indrukwekkende embleem, dat bestaat uit een speciaal lettertype en een imposant rond schild. Een authentiek logo is de naam van de universiteit, verdeeld over twee niveaus: de eerste — «Universidad», de tweede — «D Salamanca». Beide woorden zijn afzonderlijk in rood gedrukt.

Compositorisch zijn ze zo opgevat dat de beginletter die «U» betekent, wordt geïnterpreteerd als het Romeinse cijfer «V». Een ander opvallend kenmerk is de aanwezigheid van twee kleine kleine letters «i» tussen de hoofdletters. Ze onderscheiden zich effectief van de rest en voegen originaliteit toe aan het embleem.

De volgende nuance is een langwerpige golvende dwarsbalk voor alle symbolen «A». Zo’n grafische techniek wordt heel interessant gespeeld, omdat er meerdere van deze letters in twee woorden zijn. De «D» heeft een soortgelijk element.

In 2018 werd voor het 800-jarig jubileum van de universiteit een feestelijk bord ontwikkeld dat een beperkte tijd werd gebruikt — alleen in het jubileumjaar. Het kreeg de naam «USAL 800 Year Seal» en wordt bij speciale gelegenheden gebruikt. Weerspiegelt de verbinding tussen de tradities van de universiteit en de toekomst. De auteur is Miquel Barcelo.

Het logo toont de afkorting «USAL» in de vorm van twee draken, waarmee de verbondenheid van de universiteit met de oudheid wordt benadrukt. Onder hen staat de inscriptie «800 anos», en nog lager — «1218-2018». Bovendien bestaat dit bord in verschillende versies.

Logo lettertype en kleuren

USAL Logo

Het logo is gebaseerd op oude symbolen — een rond ridderschild, omgeven door de kantelen van oude vestingmuren. Het is verdeeld in verschillende delen: een centraal deel, waar de koning op een troon zit, en zes zijdelen (rechts en links), die leeuwen, onderdanen en kastelen uitbeelden. Boven hen bevinden zich twee gekruiste sleutels en een kroon, als directe bevestiging van de verbinding met de monarchie. Rond de grafische elementen staat in hoofdletters de zin «SIGILVM VNIVERSITATIS STVDII SALAMANTINI».

Voor de inscriptie gebruikten de ontwerpers twee lettertypen: Gloss Drop en de zakelijke Helvetic Neue. Ze schreven ook het motto van de universiteit in het Spaans «Deciamos ayer y diremos mañana», dat in sommige versies aanwezig is.

De moderne kleur van het grafische bord is zilvergrijs, maar het was ooit koperbruin. Naast hen omvat het bedrijfspalet geel, blauw, oranje (vroege versies) en rood (verscheen later).