University of Tennessee Logo

University of Tennessee Logo

De University of Tennessee (UT) is de enige universiteit in de Verenigde Staten met een verzameling documenten met betrekking tot drie in Tennessee geboren presidenten. Er is nergens zoiets. Bovendien kreeg de onderwijsinstelling de hoogste status van onderwijs- en onderzoekswerk — niveau R1. Het heeft 10 bacheloropleidingen en 11 postdoctorale centra. Hij heeft ook zijn eigen sportafdeling, die deelneemt aan de NCAA Division I, SEC en de Big 12 Conference. Het aantal universiteitsstudenten is al lang de grens van 30 duizend overschreden, die niet alleen 50 staten vertegenwoordigen, maar ook meer dan 100 andere landen. Het jaar van oprichting van de universiteit is 1794. Locatie — de stad Knoxville (Tennessee).

Betekenis en geschiedenis

University of Tennessee Logo

Eerst werd Blount College geopend in Knoxville. Meer dan tien jaar kwam hij amper rond door onvoldoende leerlingenaantallen en lerarentekort. Toen werd de onderwijsinstelling omgedoopt tot East Tennessee College. Dit gebeurde in 1807, en enige tijd later stierf zijn enige leraar, dus de instelling werd gesloten. De herstart vond plaats in 1820, maar het kleine deel van de romp belemmerde de ontwikkeling enorm.

Toen adviseerde Thomas Jefferson, een diplomaat, advocaat, architect en derde president van de Verenigde Staten, om de locatie te veranderen en nieuwe gebouwen te bouwen. De keuze viel op een gebied genaamd Barbara Hill, dat later gewoon bekend werd als The Hill. In 1828 verhuisde de universiteit er volledig naartoe. De volgende lancering van haar activiteiten vond plaats in 1840. Daarna kreeg hij de status van universiteit en de naam East Tennessee University (ETU).

Het universiteitsbrede logo bestaat uit twee delen. Het grafische element is aan de linkerkant geplaatst. Het heeft een grote «T» van een gewelfd ontwerp. De letter komt uit de negatieve ruimte, omgeven door een oranje achtergrond, en staat in een vierkant met duidelijke randen. Het is breed, massief, met een stabiel hellend been en neergelaten schreven. Rechts ervan staat de volledige naam van de universiteit, verdeeld in twee regels: «The University of» bovenaan en «Tennessee» onderaan. Vanwege het verschil in het aantal karakters is de eerste helft van de inscriptie in kleine lettertjes, de tweede in grote. Daaronder staat de stad waarin de UT opereert. Alle rijen zijn links uitgelijnd. De hoofdkleur van de letters is donkergrijs.

Zegel

University of Tennessee Seal Logo

Een van de oudste instellingen voor hoger onderwijs in de Verenigde Staten heeft een ongewoon gevormd zegel. Feit is dat het geen cirkel vormt, zoals bij de meeste universiteiten, maar een ovaal. Het is verticaal langwerpig en bestaat uit twee basisdelen. Het midden bevat afbeeldingen van landbouwwerktuigen, aangezien de geboorteplaats van de universiteit altijd beroemd is geweest om zijn agrarische focus. Daarnaast wordt de commerciële ader van het gebied benadrukt. Dit blijkt uit de inscripties «Landbouw» en «Commerce» die op de linten zijn geplaatst: het eerste woord — op een rechte lijn, het tweede — op een gebogen.

Er drijft ook een stoomschip op het wateroppervlak, een ploeg, een telescoop, een set wiskundige gereedschappen, een fragment van een tandwiel. Boven hen zijn een open boek en een wereldbol. Onderaan zijn twee takken van een laurierboom met elkaar verweven. Het centrale deel is omgeven door een brede band met het opschrift «The University of Tennessee» en het jaar van oprichting van de universiteit — «1794». De letters zijn vet, kapitaal, versierd met korte schreven.

Tennessee Volunteers Logo

Tennessee Volunteers Logo Geschiedenis

Universitaire atleten zijn lid van de NCAA Division I, SEC en de Big 12 Conference (roeiteam). De meest succesvolle vrouwelijke basketbalspelers hebben acht titels gewonnen, de tweede alleen voor de UConn Huskies. In 2014 voerde de universiteit een grote rebranding van de sportafdeling door, waarbij het woord ‘Lady’ uit de naam werd verwijderd. Nu hebben zowel heren- als damesteams dezelfde naam. Ze kregen hun bijnaam vanwege historische gebeurtenissen, toen veel vrijwilligers de staat Tennessee verlieten voor de oorlogen van 1812. Voor het eerst werden atleten zo genoemd in 1902, naar een voetbalwedstrijd gespeeld met de Georgia Tech Yellow Jackets. En ze hebben verschillende logo’s.

1967 — 1982

Tennessee Volunteers Logo 1967-1982

Het embleem is voorzien van een grote «T». Alleen zij neemt de hele ruimte in beslag en laat alleen de zijdelen vrij vanwege de specifieke kenmerken van de poten. De letter is getekend in de stijl van een architecturale structuur met gewelfde openingen, en het midden ervan wordt gezien als een centrale kolom. Het combineert op harmonieuze wijze vloeiende overgangen en rechte hoeken.

1983 — 1996

Tennessee Volunteers Logo 1983-1996

In 1983, na een herontwerp, verscheen een figuur van een man afgebeeld tot aan de taille op het logo. In zijn handen houdt hij een pistool met lange loop, waarmee hij de gespannen situatie benadrukt. Het lichaam is naar voren gericht, de lippen zijn samengedrukt, de wenkbrauwbogen zijn verlaagd, wat de concentratie van de jager aangeeft. Op zijn mouwen zijn duidelijke inkepingen getekend en op zijn hoofd een bontmuts met een gestreepte wasbeerstaart. Onder de figuur is in grote letters het woord «VOLS» (afkorting van de bijnaam Vrijwilligers) getypt. Het lettertype is coherent, hoofdletters, vloeiend en licht cursief aan het einde. Bovendien wordt de «O» aangevuld met een interne opening in de vorm van een vijfpuntige ster, en «L» en «S» worden doorgestreept door horizontale strepen die dynamiek toevoegen aan het embleem.

1997 — 2014

Tennessee Volunteers Logo 1997-2014

Na de terugkeer van het logo in de vorm van een enkele «T», hebben de ontwerpers de oranje kleur iets lichter gemaakt.

2015 — heden

Tennessee Volunteers Logo 2015-vandaag

De rebranding die in 2014 werd uitgevoerd, bracht kleine wijzigingen aan het embleem met zich mee. Door de vermindering in hoogte en breedte is de brief compacter geworden.

Het blok «T» speelt een sleutelrol in de identiteit van de Universiteit van Tennessee. Het is zowel aanwezig in het universiteitsbrede logo als in sportsymbolen. Het enige verschil tussen beide is dat in het eerste geval de letter wit is geverfd en in een oranje vierkant staat, terwijl hij in het tweede geval een oranje vulling heeft en zich op een volledig witte achtergrond bevindt.

Logo lettertype en kleuren

Logo University of Tennessee

De Universiteit van Tennessee heeft twee officiële lettertypen: serif en sans serif. Hij gebruikt Gotham sans-serif voor zakelijke papieren van externe en interne circulatie, educatieve documentatie en alles met betrekking tot academische activiteiten. De tweede is het Georgia-lettertype, dat ook in de identiteit wordt gebruikt. Het behoort tot de aanbevolen opties wanneer het nodig is om het grote belang van universitaire parafernalia aan te tonen.

De hoofdkleuren van de UT zijn Pantone 151 oranje en wit. Ook in gebruik is een rokerig grijs, dicht bij een grafiettint (Pantone 426). Ze werden in 1889 gekozen met de lichte hand van Charles Moore, die de sportvereniging van de universiteit leidde. Deze combinatie is geïnspireerd op de oranje en witte madeliefjes die groeiden op het terrein van de universiteit — op Barbara Hill. In 1892 werd dit palet geannuleerd wegens ontevredenheid van studenten. In ruil daarvoor konden ze echter niets passends aanbieden, dus een dag later werd het originele assortiment terug goedgekeurd.