University of Oklahoma Logo

University of Oklahoma Logo

De University of Oklahoma (afgekort als OU) is een hoog aangeschreven onderwijs- en onderzoeksuniversiteit die de R1-categorie heeft gekregen. Alleen al volgens de gegevens voor 2018 gaf hij ongeveer 283 miljoen dollar uit aan onderzoek en ontwikkeling, waarmee hij in de Verenigde Staten de 82e plaats innam. De instelling voor hoger onderwijs doceert 152 undergraduate, 160 master’s, 75 doctorale en 20 eerste professionele programma’s. Het onderwijzend personeel bestaat uit 3.000 mensen. De universiteit heeft verschillende staatsbelangrijke objecten: Fred Jones Jr. Museum of Art en Sam Noble Oklahoma Museum of Natural History. Hij heeft ook zijn eigen sportafdeling, die de Sooners heet, zit in de NCAA en de Big 12 Conference. De locatie van de universiteit is de stad Norman, Oklahoma. Het jaar van opening is 1890.

Betekenis en geschiedenis

University of Oklahoma Logo

In december 1890 kondigde de Oklahoma Territorial Legislative Council, met de deelname van gouverneur George Washington Steele, de oprichting aan van drie onderwijsinstellingen, waaronder de OU. De lokale bevolking schonk voor hem 407 hectare grond in het zuidelijke deel van het spoorwegdepot. De eerste studenten werden ingeschreven in 1892 en het eerste gebouw werd pas een jaar later geopend.

Maar in 1903 verwoestte een grootschalige brand alle eigendom van de universiteit, dus begon de bouw opnieuw. Het gebouw werd gebouwd volgens een ander project en onderscheidt zich nu door zijn originele architectuur in gotische stijl. Het ontwerp van de Cherokee-cultuur, de lokale indianenstammen, wordt ook getraceerd. Het aantal campussen nam geleidelijk toe, de slaapzalen groeiden, de infrastructuur van de universiteit verbeterde.

De oorspronkelijke identiteit bevat verschillende iconische elementen die de territoriale oorsprong van de onderwijsinstelling aangeven. Allereerst worden ze weerspiegeld in het universiteitszegel — het belangrijkste attribuut dat op elk officieel document wordt aangebracht.

Het academische embleem is zakelijk en universeel. Het wordt voornamelijk gebruikt op posters, brochures, promotiemateriaal, presentaties en borden. Ook bij feesten, congressen en bij de inrichting van het terrein is het onmisbaar. Het logo is volledig tekstueel, bestaande uit een ingekorte en uitgebreide naam van de hogeronderwijsinstelling. De inscripties zijn gegroepeerd in twee rijen. De onderste regel wordt ingenomen door de uitdrukking «The University of Oklahoma». Het tweede en vierde woord zijn geplaatst in een klassiek fijn schreeflettertype. De bovenste helft is voorzien van de afkorting ‘OU’, waarbij de letters op elkaar zijn geplaatst en in monogramstijl zijn verbonden. Een van de poten «U» is zichtbaar in de opening «O», dus het lijkt op een «Start» -knop. De hoeken van de karakters zijn niet afgerond, maar afgesneden.

Zegel

University of Oklahoma Seal Logo

Het is klassiek rond, maar qua structuur lijkt het niet op een doelwit, omdat het in het midden geen geometrische elementen heeft, maar een volwaardige afbeelding. Het stelt een zaaier voor die twee concepten verpersoonlijkt. Ten eerste zaait hij kennis in een goed gecultiveerd veld, waar na verloop van tijd tal van scheuten zullen zijn. Ten tweede vertegenwoordigt het individu de inheemse bevolking van de staat en het land waarop de universiteit is gebouwd. Daarboven staat de uitdrukking «Civi et Reipublicae». Alles is omgeven door een ring van een ornament bestaande uit miniatuur rechthoeken en witte stippen op een bordeauxrode achtergrond. Daarna volgt een brede band met de naam van de universiteit en het jaar van oprichting. Het laatste detail is een rand in de stijl van een patroon van indianenstammen. De elementen erin worden herhaald en hebben een strikt geometrische vorm.

Oklahoma Sooners Logo

Oklahoma Sooners Logo Geschiedenis

Universitaire teams zijn behoorlijk succesvol. Ze maakten vooral vorderingen in voetbal- en honkbalcompetities binnen de NCAA. De meisjes behaalden vijf overwinningen in het landskampioenschap, de jongens wonnen er acht, waaronder drie titels van 2015 tot en met 2017. De afdeling gebruikt het logo al sinds 1951 en dat zijn er in totaal vijf. Atleten doen ook mee aan de Big 12 Conference. Ze kregen hun bijnaam van de eerste kolonisten die leeg land bezetten nog voordat ze het officieel mochten gebruiken.

1951 — 1966

Oklahoma Sooners Logo 1951-1966

Aanvankelijk bevatte het embleem zowel tekst als afbeeldingen. Ze werden gecombineerd. Het logo beeldde een wegwagen af, getrokken door een paar paarden. Dit is een symbool van de eerste aankomsten in lokale landen die nog niet zijn verdeeld, in tegenstelling tot de rest van het land. De donkere karmozijnrode wagen stond op een witte achtergrond. De slagen waren ongelijk, enigszins onvoorzichtig, wat bijdroeg aan haar verouderingseffect. Rond de gleuf in de uitgerekte luifel stond het opschrift «Sooners». Een aparte plaats werd ingenomen door de naam van de staat — «Oklahoma». Het bevond zich aan de bovenkant en was gemaakt in hoofdletters met scherpe schreven.

1966 — 1979

Oklahoma Sooners Logo 1966-1979

Het gedetailleerde logo met tekst en afbeeldingen is vervangen door een simpele afkorting. De naam werd ingekort tot twee letters en ontworpen als een monogram. Gestroomlijnde tekens verschenen in de vorm van ovalen: bovenaan stond «O», onderaan — «U». Ze stonden rechtop.

1979 — 2000

Oklahoma Sooners Logo 1979-2000

De ontwerpers kantelden de letters en plaatsten ze diagonaal zodat ze achterover lagen. Ze hadden ook randlijnen die driedimensionaliteit aan hen toevoegden: de witte streep was breed, de karmozijnrode streep was smal. Bovendien bevond de linkerhelft van de «U» zich in het midden van de «O» en vormde de opening tussen de letters. Dit werd mogelijk gemaakt door het witte frame. Beide karakters waren erg groot, waardoor ze moeilijk te lezen waren.

2000 — 2018

Oklahoma Sooners Logo 2000-2018

Om het embleem te moderniseren, om het eenvoudiger, duidelijker en handiger te maken om toe te passen op een uniform of andere game-parafernalia, hebben de ontwikkelaars de directe locatie van de afkorting gebruikt. De afgekorte naam van de universiteit werd gelijk, zonder enige neiging. Maar hij had hoeken afgesneden, waardoor de letters op octaëders leken (“U” is als een octaëder die aan de bovenkant is uitgesneden). In dit geval was het been van het tweede teken precies in het midden van het eerste. Dit transformeerde het pictogram visueel in een aan / uit-knop. Dit effect paste perfect in het sportconcept en sloot aan bij de bezetting van de afdeling.

2018 –heden

Oklahoma Sooners Logo 2018-vandaag

Het vorige logo wordt nu gebruikt met minimale verandering. Ontwerpers hebben de kleur slechts een paar tinten lichter gemaakt. Ze lieten de vorm, structuur en elementen van het visuele identiteitsteken hetzelfde.

Logo lettertype en kleuren

Logo University of Oklahoma

Hoewel het zegel, het academische logo en het sportlogo van de University of Oklahoma inhoudelijk niets met elkaar gemeen hebben, delen ze hetzelfde kleurenschema. Elk gebruikte karmozijnrood — de officiële kleur van de universiteit. Tegelijkertijd weerspiegelen sommige borden het historisch erfgoed, terwijl andere het heden weerspiegelen. Zo’n tandem maakt het voor een onderwijsinstelling mogelijk om de roots niet te vergeten en tegelijkertijd naar de toekomst te kijken. Daarnaast is het icoon uit het sportlogo terug te vinden in het universiteitsbrede embleem.

Voor de visuele identiteitskenmerken koos de universiteit het lettertype Adobe Garamond Pro. Het is officieel aanbevolen. Maar daarnaast worden Bank Gothic- en Futura-lettertypen gebruikt.

In termen van kleurontwerp wordt framboos van twee tinten als overheersend beschouwd — donker en licht. Daarom is het in de ene versie dichter bij de kleur van bordeaux (met een roodachtige glans), in de andere — bij Marsala (met een mengsel van bruin).