United Airlines Logo

United Airlines LogoUnited Airlines is een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, de derde grootste ter wereld en de grootste van de Verenigde Staten. Het kwam tot stand door de fusie van verschillende luchtvaartmaatschappijen, waarvan de grootste Varney Air Lines was, opgericht in 1926. De officiële tijd van zijn verschijning op de professionele markt wordt beschouwd als het begin van de jaren 30 van de vorige eeuw. Het is nu een krachtig luchtvaartbedrijf met het hoofdkantoor in de Willis Tower of Chicago, Illinois.

Betekenis en geschiedenis

United Airlines Logo Geschiedenis

Wat is United Airlines?

Het is de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld en kreeg deze status in 2010 na de fusie met Continental Airlines. Ze staat bekend als een van de vijf oprichters van de Star Alliance. Het waren haar vliegtuigen die werden gekaapt tijdens de terroristische aanslag van 11 september.

Gedurende de lange geschiedenis is het persoonlijke identificatiemerk van het bedrijf vele malen veranderd. In totaal zijn er vijftien logo-ontwerpen in haar carrière. Deze diversiteit is te danken aan de voortdurende fusies en uitbreidingen van de vervoerder.

1930 — 1933

United Airlines Logo 1930-1933

Het begon allemaal met een donkerblauwe rechthoek, waarop een kaart van de Verenigde Staten is afgebeeld met de aanduiding van twee luchtlijnen. Het centrale element is omsloten door een lichte cirkel met daaromheen een dunne donkere streep. Links en rechts staat de toenmalige naam van het bedrijf — «United Air Lines», cursief gedrukt.

1933 — 1935

United Airlines Logo 1933-1935

Als gevolg van het herontwerp werden de elementen op het logo radicaal herschikt. De ontwikkelaars hebben de naam vergroot en in twee rijen op een brede donkerblauwe rechthoek geplaatst. De kaart van de Verenigde Staten is verwijderd en de typografie van de inscripties is veranderd: nu zijn de letters klassiek, zonder helling.

1935 — 1939

United Airlines Logo 1935-1939

Tot het einde van deze periode domineerde de rechthoekige vorm van het logo nog steeds, waardoor het een standaard uitstraling kreeg. De ontwerpers vervingen het donkerblauw door lichtblauw, vergrootten het eerste woord in de titel («United») en verkleinden het tweede deel («Air Lines»).

1939 — 1940

United Airlines Logo 1939-1940

In 1939 begon het tijdperk van het schildvormige embleem. Het is onderverdeeld in drie delen, zowel qua kleur als qua configuratie. De bovenkant is de monarchale kroon, een teken van macht, met het basiselement van de naam. Het midden is een traditionele rechthoek met een derde van de kaart en de andere helft van de naam. Onderkant — de rest van de Amerikaanse administratieve kaart met het opschrift «Coast-to-Coast», omlijst door twee sterren. En hier verschenen de kleuren van de Amerikaanse vlag voor het eerst.

1940 — 1954

United Airlines Logo 1940-1954

De directie vond dat het logo overladen was met verschillende details, dus keurden ze de nieuwe versie goed. Het bevat alleen de belangrijkste elementen — informatief. Dit is de volledige naam van de luchtvaartmaatschappij en een ster (symbool om bij de lucht te horen). De vorm van het schild bleef hetzelfde, evenals de kleurverhouding, maar het blauw werd veel donkerder.

1954 — 1960

United Airlines Logo 1954-1960

Het logo is naar rechts gekanteld en heeft een lichte kleurstelling.

1960 — 1961

United Airlines Logo 1960-1961

Na de fusie met Capital Airlines heeft het bedrijf het logo opnieuw ontworpen. Ze verwijderde het tweede deel van de naam en verkortte het tot «United». Het bleef in het middelste deel van het schild, maar werd vergroot.

1961 — 1971

United Airlines Logo 1961-1971

Het nieuwe logo ziet eruit als een tweekleurige spike: blauw aan de onderkant en rood aan de bovenkant. Het is verticaal gepositioneerd met een minimale helling en wordt in het midden doorkruist door het woord «United», dat op een witte achtergrond verschijnt.

1971 — 1974

United Airlines Logo 1971-1974

In deze periode zijn er kleine wijzigingen aangebracht: nu wordt de naam in een ander lettertype geschreven.

1974 — 1993

United Airlines Logo 1974-1993

In 1974 brak het tijdperk van de zogenaamde «tulp» aan. De bijnaam werd gegeven voor de vorm die het embleem kreeg. Het lijkt op een langwerpige bloempot met een helling van 68 graden. De auteur is de kunstenaar Saul Bass. Hij belichaamde het nieuwe merkimago in de eerste letter van het woord «United». Lijnen vertegenwoordigen beweging en vlucht. De volledige naam van het luchtvaartbedrijf verscheen onder aan het pictogram.

1993 — 1998

United Airlines Logo 1993-1998

Het grafische pictogram is kleiner geworden en verplaatst naar de linkerkant van United Airlines. De auteur van deze versie is de studio CKS Partners.

1998 — 2010

United Airlines Logo 1998-2010

De ontwerpers van de Britse studio Pentagram verwijderden het tweede deel van de naam van de luchtvaartmaatschappij en de eerste gaf het lettertype van 1933 terug, waardoor een brede uitsplitsing tussen de karakters ontstond.

2010 — 2019

United Airlines Logo 2010-2019

In 2010, na de fusie met Continental Airlines, brak het tijdperk van het hemelsblauwe logo met een fragment van de wereldbol aan. Omdat de bedrijven het erover eens waren: het visuele identiteitsmerk blijft van Continental en de naam blijft van United.

2019 — heden

United Airlines Logo 2019-vandaag

In de huidige versie van het logo is het aantal vensters op de wereldbol verkleind en is de intensiteit van het palet vergroot.

Logo lettertype en kleuren

Logo United Airlines

Het logo van United Airlines is verdeeld in vier perioden: met een rechthoek, een schild, een doorn, een tulpmonogram en een fragment van een wereldbol.

Er zijn verschillende soorten lettertypen in het logo van een luchtvaartbedrijf. In 1971-1974 was het Bookman Jf Pro Italic. Sinds 2010 wordt een schreefloos lettertype gebruikt, dat zoveel mogelijk lijkt op Gill Sans Bold. De auteur is Eric Gill.

Het bedrijfspalet bestaat uit de kleuren van de Amerikaanse vlag — rood, wit en blauw in verschillende tinten. Maar nu is er een monochrome versie met de naam United Blue in omloop.

Wat is het logo van United Airlines?

Het embleem van United Airlines ziet eruit als een blauw vierkant met witte strepen. De lijnen vertegenwoordigen parallellen en meridianen op de aardbol, wat moet worden begrepen als het mondiale karakter van een luchtvaartmaatschappij, haar vermogen om overal ter wereld vracht of passagiers af te leveren.

Wat is het merk United?

Het merk United Airlines omvat alle elementen van de huisstijl die de luchtvaartmaatschappij herkenbaar maken. Dit omvat officiële kleuren, lettertypen, logo, naam, slogan, servicenormen en meer.

Wie heeft United Airlines opgericht?

De oprichter van deze luchtvaartmaatschappij is William Boeing, de oprichter van de Amerikaanse luchtvaart en de maker van de Boeing Company, die het vliegtuig met dezelfde naam produceert.

Zijn American en United Airlines hetzelfde?

American Airlines en United Airlines zijn twee concurrerende luchtvaartmaatschappijen. Ze hebben verschillende eigenaren, diensten, vliegtuigen, hubs en routenetwerken. Het belangrijkste verschil is dat AA deel uitmaakt van de luchtvaartvereniging Oneworld en UA deel uitmaakt van de Star Alliance.