American Airlines Logo

American Airlines LogoAmerican Airlines heeft de grootste commerciële luchtvloot en is daarmee de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Het omvat ongeveer tachtig kleine luchttransportbedrijven die in 1930 fuseerden. Aanvankelijk heette de organisatie American Airways, maar na 1934 werd het omgedoopt tot American Airlines.

Betekenis en geschiedenis

American Airlines Logo Geschiedenis

Wat is American Airlines?

Het is de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Het bezit een recordvloot in termen van het aantal vliegtuigen. Het is gevestigd in de Verenigde Staten en heeft een breed internationaal routenetwerk. De oorspronkelijke naam is American Airways.

In de beginjaren creëerde het bedrijf een ‘glamoureus’ imago voor zichzelf, omdat vliegen in een vliegtuig toen als iets exclusiefs werd beschouwd en het dragen van een pilotenuniform met het AA-logo een bijzonder voorrecht was. Nu wordt de luchtvaartmaatschappij heel anders ervaren.

Hij werd gedwongen zijn logo te veranderen om klanten af ​​te leiden van tal van andere zaken, waaronder recent faillissement, slechte recensies en het schandalige verhaal van een webdesigner die werd ontslagen alleen omdat hij de interface van American Airlines wilde moderniseren. Met dit in gedachten was het belangrijkste doel van de laatste rebranding om dynamische verandering aan te tonen. De eigenaren van het bedrijf hoopten helemaal opnieuw te beginnen — met een nieuw logo en een opnieuw ontworpen vliegtuigkleuren.

1934 — 1945

American Airlines Logo 1934-1945

In 1934 veranderde American Airways haar naam in American Airlines. Desondanks behield ze haar oude embleem, ontworpen in 1931: een blauwe cirkel met een wereldbol met een gigantische adelaar erop. Aan beide kanten van de opgeheven vleugels van de vogel waren de letters «A» — een aan de linkerkant, de tweede aan de rechterkant. Op de achtergrond liep er een diagonale lijn tussen. De ring, de balk en beide «A» waren rood, waardoor er geen contrast was.

De auteur van het logo is een van de medewerkers van de luchtvaartmaatschappij — Goodrich Murphy. Hij kwam zelf met een origineel idee, maar het beeld van een adelaar bespioneerde het boekje van het Schotse hotel. De combinatie van gebruikte kleuren is een duidelijke verwijzing naar de Amerikaanse vlag.

1945 — 1962

American Airlines Logo 1945-1962

In 1945 verwijderden de ontwerpers alle elementen behalve de letters en de adelaar. Tegelijkertijd zag het logo er compleet nieuw uit, doordat de vogel uitvergroot en naar rechts gedraaid werd. Hoewel de tekenstijl hetzelfde blijft, zijn er kleine details veranderd. De kleuren zijn opnieuw ontworpen met blauw als primair en wit voor de achtergrond.

1962 — 1967

American Airlines Logo 1962-1967

Begin jaren zestig. de ontwikkelaars van het embleem hebben het ontwerp opnieuw uitgevonden en het klassieke kleurenschema teruggegeven: een combinatie van rood, wit en blauw. Om dit te doen, omsloten ze opnieuw de adelaar en letters in een heldere ring, zoals het was in 1934-1945. Een andere wijziging is de inscriptie «AMERICAN», die onder de vogel verscheen als een verbale verduidelijking van de afkorting.

1967 — 2013

American Airlines Logo 1967-2013

In 1967 gaf Massimo Vignelli Massimo Vignelli de opdracht om nieuwe visuele identiteitselementen te ontwikkelen: het logo en de kleurstelling voor het vliegtuig. Tot dan toe waren er slechts twee hoofdletters «AA» afgebeeld op de staart van vliegtuigen. De Italiaanse ontwerper heeft ze vervolledigd met een abstracte kruisvormige adelaar in de vorm van een «V». Hij creëerde ook een tekstbord voor de luchtvaartonderneming, bestaande uit de samengevoegde woorden «AmencanAirlines». De linkerhelft van de letters was rood en de rechterhelft blauw. Het eenvoudige Helvetica-lettertype benadrukte de professionaliteit van het bedrijf.

2013 — heden

American Airlines Logo 2013-vandaag

Begin 2013 moderniseerde ontwerpbureau FutureBrand de adelaar van American Airlines onherkenbaar. Het moderne grafische teken, bekend als het vluchtsymbool, is lange tijd in het publieke domein geweest omdat het United States Copyright Office het onvoldoende origineel vond om te registreren. Pas in 2018 verwierf de luchtvaartmaatschappij het auteursrecht voor haar gestileerde vogel.

Een andere uitdaging waarmee de ontwikkelaars werden geconfronteerd, was de afwijzing van branding door klanten en werknemers van de onderneming. Vanwege veel controverse bracht CEO Doug Parker eind 2013 twee logo’s ter stemming: het vluchtsymbool en een versie met een rommelig retro-ontwerp dat de oude en nieuwe emblemen combineert. Door tussen deze twee opties te kiezen, stemden velen natuurlijk voor de eerste optie, die het management van de luchtvaartmaatschappij wilde.

Logo lettertype en kleuren

Logo American Airlines

Het belangrijkste element van de identiteit van American Airlines is de adelaar, het nationale symbool van de Verenigde Staten. Nu ziet de vogel eruit als een driekleurige diagonale streep met een driehoekig uitsteeksel en lijkt hij qua vorm sterk op de staart van een vliegtuig. Als je de vertegenwoordigers van FutureBrand gelooft, zie je in dit bord de letter «A» en een ster. Maar ze zijn te abstract om duidelijk te zijn. Velen zijn ervan overtuigd dat de vorige versie van het logo veel beter was. De maker, Massimo Vignelli, deelt dezelfde mening.

Aan de linkerkant van de nieuwe afbeelding staat de naam van American Airlines. De ontwerpers kozen voor een schreefloos lettertype voor de letters, vergelijkbaar met Helvetica, dat werd gebruikt van 1967 tot 2013.

Een onderscheidend kenmerk van het logo is het driekleurenpalet, geassocieerd met de Amerikaanse vlag. Tegelijkertijd geven schaduwen en verlopen het vluchtsymbool visuele diepte.

Wat is het logo van American Airlines?

Het logo, bekend als het ‘Flight Symbol’, toont een ‘hybride’ van een vliegtuig en een vogel. Het bestaat uit diagonale vleugels in rood en blauw, gescheiden door een gestileerde adelaarskop. Het embleem wordt aangevuld met het opschrift 'American Airlines'.

Heeft American Airlines hun logo veranderd?

In de loop van haar geschiedenis heeft American Airlines haar logo verschillende keren gewijzigd. De huidige versie werd gepresenteerd in 2013.

Wie heeft het American Airlines-logo gemaakt?

Het nieuwste embleem, bekend als het 'Flight Symbol', is ontworpen door FutureBrand. Het hoofdkantoor is gevestigd in Londen en maakt deel uit van de Amerikaanse reclameholding Interpublic Group of Companies.

Waar is American Airlines opgericht?

American Airways, dat later American Airlines werd, werd opgericht door onafhankelijke luchtvaartmaatschappijen uit het westen, het middenwesten en het noordoosten van de Verenigde Staten.