Turkish Airlines Logo

Turkish Airlines LogoTurkish Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van Turkije. Opgericht in mei 1933. Het verzorgt regelmatige vluchten naar 315 bestemmingen. Gevestigd in Istanbul. Onderdeel van de Star Alliance.

Betekenis en geschiedenis

Turkish Airlines Logo Geschiedenis

Wat is Turkish Airlines?

Het is een luchtvaartmaatschappij die is gevestigd in Istanbul en lid is van Star Alliance. Het behoort tot de top tien van organisaties in zijn vakgebied. Het routenetwerk bestrijkt 120 landen — veel meer dan andere luchtvaartmaatschappijen.

Gedurende de lange periode van haar bestaan ​​heeft de luchtvaartmaatschappij acht logo’s gehad, die elk worden geassocieerd met het beeld van een abstracte vogel die eruitziet als een ooievaar. Ze wordt schuin afgebeeld, naar boven gericht, als symbool van beweging naar de toekomst en naar nieuwe hoogten.

1933 — 1956

Turkish State Airlines Administration Logo 1933-1956

Het debuutembleem wordt gekenmerkt door veel details. Naast de sierlijke vogel heeft het het wapen van Turkije, een blauwe streep langs de rand met verschillende afkortingen en de naam van het bedrijf. De achtergrond is lichtgeel met rechtsboven rode streepvormige reflecties.

1956 — 1964

Turkish Airlines Logo 1956-1964

Het logo van deze periode is zwart-wit. Het silhouet van de vogel wordt vergroot en in tegengestelde richting gedraaid. Diverse inscripties in het Turks toegevoegd.

1964 — 1990

Turkish Airlines Logo 1964-1990

In 1964 begon het lange tijdperk van de rode vogel in de witte cirkel. Het vogelsymbool werd boven de naam van de drager geplaatst.

1990 — 2008

Turkish Airlines Logo 1990-2008

In 1990 veranderden ontwerpers de relatie tussen afbeeldingen en tekst. Het resultaat was dat de naam van de luchtvaartmaatschappij veel groter werd en twee rijen tegelijk in beslag nam: de bovenste — «Turks», de onderste — «Airlines». De auteurs corrigeerden ook de kleur van de letters: in plaats van zwart gebruikten ze blauw, bijna hemels. Rechts van de inscriptie was een rond pictogram met een zwevende vogel geplaatst. Het is rood gekleurd, net als de contourlijn.

2008 — 2010

Turkish Airlines Logo 2008-2010

Om het logo te vereenvoudigen, hebben de ontwikkelaars de bedrijfsnaam opnieuw gerangschikt en de woorden op één regel geplaatst, waardoor er een grote afstand tussen hen is. Hoewel het vogelpictogram op dezelfde plek bleef staan, kreeg het ook een update. De ontwerpers veranderden de kleuren erin: alles wit werd in rood geverfd en rood — in wit.

2010 — 2017

Turkish Airlines Logo 2010-2017

De wijzigingen die in 2010 zijn aangebracht, waren minimaal. De afstand tussen de woorden is afgenomen en ook de letterafstand is iets kleiner geworden. De rand van de ronde badge verdween en de kleur veranderde — hij werd minder helder, bijna pastel.

2018 — heden

Turkish Airlines Logo 2018-vandaag

In de huidige versie ziet het logo er anders uit dan voorheen, hoewel alle elementen hetzelfde blijven. Het is alleen dat het pictogram met een vliegende vogel nu links van de naam van de luchtvaartmaatschappij staat en de uitdrukking «Turkish Airlines» in plaats van hemelsblauw is weer zwart geworden.

Logo lettertype en kleuren

Turkish Airlines Logo

Het logo van het Turkse luchtvaartbedrijf gebruikte vanaf het begin de afbeelding van een vogel. In de loop der jaren is het geëvolueerd van een subtiele abstracte streek tot een volwaardig gevleugeld symbool van de vlucht. De vogel wordt onder een kleine hoek naar boven gericht, wat sterk doet denken aan het opstijgen van een vliegtuig. Hij heeft een lange snavel en zijn staart en vleugels raken de rand van de rode cirkel en onderbreken hem op twee punten. De volledige naam van de luchtvaartmaatschappij staat achter het pictogram. In vliegtuigen bevindt het zich vooraan boven de patrijspoorten, terwijl een witte vogel een zeer uitstekende staart siert.

Vanwege zijn identiteit koos het bedrijf voor een eenvoudig, leesbaar en strak lettertype. Het lettertype heet Proxima Nova ExtraBold en is een bewerking van Proxima Sans. Het combineert met succes een geometrische vorm en een moderne uitstraling. De auteur is Mark Simonson. Ook het kleurenschema is stabiel: rood, blauw en zwart zijn de belangrijkste keuze van de Turkse luchtvaartmaatschappij.

Wat is de betekenis van het Turkish Airlines-logo?

Net als veel andere luchtvaartmaatschappijen, beeldt het embleem van Turkish Airlines een vogel af - een symbool van de vlucht. De ontwerpers hebben het niet gedetailleerd, maar gebruikten een abstracte tekening om de tradities van het merk niet te veranderen. Het silhouet is naar boven gericht, als een opstijgend vliegtuig.

Welk land is eigenaar van Turkish Airlines?

49,12% van Turkish Airlines is eigendom van de Republiek Turkije en de rest wordt vrij verhandeld op de markt.

Is Turks een goede luchtvaartmaatschappij?

Turkish Airlines kreeg drie sterren voor de kwaliteit van de service, netheid, eten en gemak. Een deel van het eten en drinken dat aan boord wordt aangeboden, is bekroond met vier sterren. Comfortstoelen voor Boeing 787 en A350 krijgen vijf sterren.

Is Turkish Airlines een 5-sterren luchtvaartmaatschappij?

In 2019 kreeg de Turkse luchtvaartmaatschappij de titel '5 Star Global Airline' van APEX Official Airline Ratings.