Alitalia Logo

Alitalia Logo

Alitalia is een Italiaanse luchtvaartmaatschappij die gevestigd is in Rome. Het bedrijf werd in 1946 opgericht onder de naam Aerolinee Italiane Internazionali. Vandaag de dag is Alitalia een van de vijf grootste luchtvaartmaatschappijen in Europa en voert ze internationale vluchten uit.

Betekenis en geschiedenis

Alitalia Logo Geschiedenis

De luchtvaartgigant gebruikte een verkorte naam voor zijn logo, dat hij enige tijd na zijn oprichting kreeg. Zo is het woord «Alitalia» een verkorte versie van AeroLinee ITALIAne, die terug te vinden is in het logo. Het merk is al die tijd bekend met een vijftal updates van het logo.

1946 — 1969

Alitalia Logo 1946-1969

De debuutversie van het Alitalia-logo bestaat uit een gevleugelde pijl — het symbool van onovertroffen snelheid. Het symbool is een figuratieve uitdrukking van «vliegen als een pijl», wat heel snel betekent. Het grafische symbool bevindt zich voor de naam, die in een speciaal lettertype is geschreven — iets schuin, met hoofdletters in de vorm van korte rechte lijnen.

1969 — 2010

Alitalia Logo 1969-2010

Deze versie van het Alitalia-logo is een ontwikkeling van Landor Associates. De ontwerpers maakten groen de hoofdkleur, vervingen hoofdletters door kleine letters en gebruikten in de letter «A» — een rode driehoek in plaats van een horizontale latei.

2010 — 2016

Alitalia Logo 2010-2016

Vertegenwoordigers van het Saatchi & Saatchi Bureau, dat een nieuwe logo-update kreeg toevertrouwd, besloten het toch al stijlvolle en populaire embleem niet te wijzigen. De ontwerpers kozen hiervoor donkere tinten rood en groen, reduceerden de driehoek en maakten de letter «A» schuin.

2016 — 2018

Alitalia Logo 2016-2018

In deze variant van het embleem is de kleur van het lettertype veranderd in lichter, met een lichte schittering in het midden. De omvang van de eerste letter is ook toegenomen, die hoger is geworden dan alle andere letters.

2018 — heden

Alitalia Logo 2018-vandaag

De ontwerpers hebben het logo teruggebracht naar zijn achtjarige uiterlijk, met behoud van de grote «A», maar met het wegwerken van de gradiëntvulling van het logo.