Lufthansa Logo

Lufthansa LogoLufthansa (meer precies — Deutsche Lufthansa AG) is de nummer 1 luchtvaartmaatschappij in Duitsland. Het voert vluchten uit naar 202 bestemmingen en vertegenwoordigt de top drie van Europese leiders wat betreft het aantal vervoerde passagiers. Bovendien heeft het de grootste vliegtuigvloot van het land — meer dan 700 transporteenheden. Het jaar van de oprichting is 1953. Het hoofdkantoor is gevestigd in Keulen, het belangrijkste controlecentrum bevindt zich in Frankfurt en de extra basis bevindt zich in München. Het bedrijf is een van de vijf oprichters van de grootste internationale organisatie Star Alliance.

Betekenis en geschiedenis

Lufthansa Logo Geschiedenis

 

Wat is Lufthansa?

Het is een Europees luchtvaartconcern en een van de grootste luchtvaartondernemingen ter wereld. Lufthansa is gevestigd in Duitsland en is een van de vier oprichters van de Star Alliance.

Hoewel de luchtvaartmaatschappij officieel in 1953 verscheen, werd de tijd van zijn intrede in de luchtvaartwereld met twee jaar vertraagd, dus in feite is hij actief sinds 1955. Bovendien is de naam, die de basis vormt van het logo, ontleend aan een ander bedrijf dat zijn activiteiten acht jaar voor de opkomst van Lufthansa stopte. De naam van het prototype is Deutsche Luft Hansa. In zowel het eerste als het tweede geval ligt de nadruk op het Duitse woord voor «lucht» en op de naam van de historische vakbond Hanze. De logo-ontwerper is Otto Firle. Over het algemeen heeft het bedrijf momenteel drie persoonlijke identificatiemerken.

1953 — 1963

Lufthansa Logo 1953-1963

Het eerste logo stelt een vogel voor, wat typerend is voor een luchtvaartmaatschappij, want als je naar het icoon kijkt, wordt het type activiteit meteen duidelijk. Het vliegende silhouet lijkt op verschillende vertegenwoordigers van de gevederde wereld tegelijk — een ooievaar, een kraanvogel, een reiger, die allemaal in Europa te vinden zijn. De vogel heeft lange poten, nek en snavel. Uitgespreide vleugels worden gespreid en neergelegd: dit geeft aan dat de vogel vliegt. Haar subtiele lichaam is uitgerekt tot een touwtje en naar boven gericht, wat het streven naar de hemel verpersoonlijkt. Hieronder staat de naam van het bedrijf in grote letters. Alle elementen bevinden zich in een blauwe rechthoek.

1963 — 2018

Lufthansa Logo 1963-2018

In 1963 veranderde de luchtvaartmaatschappij haar logostijl. De ontwikkelaars hebben de vogel omcirkeld en in het midden van de cirkel geplaatst. Daarbij maakten ze de lijnen breed en duidelijk zichtbaar. Het pictogram tijdens de vlucht bevindt zich links van het Lufthansa-woordmerk. De kleur van alle elementen is diepblauw geworden.

2018 — heden

Lufthansa Logo 2018-vandaag

De huidige versie van het logo is qua structuur een identieke herhaling van het vorige. Het enige verschil zit in de dunnere lijnen en in de donkerblauwe kleur. Om dit te doen, veranderde het bedrijf de breedte en lengte van de lijnen, waardoor de letters smaller en expressiever werden, en verwijderde ook de onderste schreef van de «a». De maker van het lettertype is Hannes von Döhren, de auteur van het logo-ontwerp is Ronald Wild.

Logo lettertype en kleuren

Lufthansa Logo

Alle visuele identiteitsborden van Lufthansa gebruiken de betekenis van het Duitse woord voor «lucht» in de naam. Hiervoor gebruikten de ontwikkelaars de afbeelding van een vogel die op een kraan lijkt. Hij is het met een langwerpige nek, lange benen en een smalle snavel. Het naar boven gerichte silhouet geeft de opstijging van het vliegtuig in de lucht aan. Bovendien wil de luchtvaartmaatschappij haar gebruikelijke imago niet verliezen en vermijdt daarom op alle mogelijke manieren een radicale wijziging van het logo, waarbij de bestaande versie wordt gecorrigeerd. De laatste versie is ontwikkeld door Martin et Karczinski. Voor het succesvolle herontwerp heeft het huidige bedrijfslogo vier prijzen ontvangen: in 2018 de Reddot Award-winnaar, de Corporate Design Priest en de German Brand Award, en in 2019 de German Design Award-winnaar.

Het lettertype dat wordt gebruikt voor de naam van de luchtvaartmaatschappij, lijkt zoveel mogelijk op Helvetica Black. Het is een strikt en strak schreeflettertype met dezelfde letters en niets dat afwijkt van de standaard. Het kleurenschema is zo laconiek en monochroom mogelijk. Het bevat alleen een combinatie van wit (achtergrond) en donkerblauw (pictogram, tekst). Vroeger ook diepgeel gebruikt.

Wat is het Lufthansa-logo?

Het Lufthansa-logo toont een vliegende kraan. Het silhouet van een naar boven gerichte vogel bevindt zich in de ring en aan de rechterkant staat de naam van de drager, vetgedrukt zonder schreef.

Waarom heeft Lufthansa hun logo veranderd?

Tijdens het herontwerp is het belangrijkste Lufthansa-symbool niet veranderd, maar de ontwerpers hebben de gele kleur verwijderd en vervangen door donkerblauw. Het nieuwe kleurenschema heeft het visuele beeld van het logo verbeterd en het lettertype is aangepast aan de kleine displays van moderne gadgets.

Waar staat Lufthansa voor?

De naam Lufthansa bestaat uit twee delen. De eerste helft (‘Luft’) is ontleend aan de Duitse taal en betekent ‘lucht’. En 'Hansa' vertaalt uit het Latijn als 'gilde'. Deze term verwijst naar de Hanze.

Wie is de eigenaar van Lufthansa?

De moederorganisatie van Lufthansa is de Lufthansa Group, die eigendom is van aandeelhouders. Bijna 90% van de aandelen is in handen van Duitse ingezetenen. Ongeveer 20% is eigendom van de Bondsrepubliek Duitsland (per juli 2020).