Qatar Airways Logo

Qatar Airways LogoQatar Airways is de nationale luchtvervoersstructuur van Qatar. Gelegen in de stad Doha. Opgericht in 1993. Betrokken bij internationale vluchten.

Betekenis en geschiedenis

Qatar Airways Logo Geschiedenis

Wat is Qatar Airways?

Het is de luchtvaartmaatschappij die de staat Qatar internationaal vertegenwoordigt. Het wordt beschouwd als een van de grootste in zijn land en is sinds 2013 lid van de Oneworld-alliantie.

De volledige naam van de luchtvaartmaatschappij is Qatar Airways Company Q.C.S.C. Als embleem koos ze vanaf het allereerste begin het symbool van de staat Qatar — de Arabische oryx. Het verpersoonlijkt hoge snelheid, dus het past perfect in het concept. Het is een goed bewaakt dier dat zowel landelijk als een luchtvaartmaatschappij wordt verzorgd. Sinds de oprichting heeft het bedrijf drie logo’s gehad.

1993 — 1997

Qatar Airways Logo 1993-1997

De debuutversie toont het hoofd van een oryx op een donkere diagonale streep die een rechthoek snijdt. De rest van de achtergrond is licht. De overheersende kleuren zijn zwart, wit, grijs.

1997 — 2006

Qatar Airways Logo 1997-2006

Na het herontwerp werd het logo kleurrijk en gevarieerd. De naam van het bedrijf verscheen erop in twee versies: in het Engels en in het Arabisch. De ontwerpers vergrootten het beeld van de Arabische oryx en plaatsten het in een onderbroken cirkel.

2006 — heden

Qatar Airways Logo 2006-vandaag

In 2006 hebben de ontwikkelaars de indeling van de belangrijkste elementen gewijzigd. Ze hebben het luchtvaartmaatschappij-symbool rechts van de naam verplaatst, die groter is dan in de vorige versie. De kleuren van het logo zijn grijs, donker kersen en wit. De Arabische spelling blijft behouden.

Logo lettertype en kleuren

Qatar Airways Logo

Vanaf het allereerste begin pronkte de Arabische oryx met de branding van de belangrijkste luchtvaartmaatschappij van de staat Qatar. Hij belichaamt perfect snelheid, als een van de recordhouders in hardlopen. Het dier is niet volledig afgebeeld — alleen de kop met een deel van de nek en scherpe lange hoorns worden in het logo gepresenteerd. Hun contouren worden herhaald in de horizontale lijnen die de cirkel vormen. Deze slagen vertegenwoordigen ook de gescheurde luchtstromen van de stormloop naar voren. Aan de rechterkant zijn ze dun, aan de linkerkant — breed, wat het meest lijkt op luchtstralen.

Voor de oryx staan ​​twee rijen woorden: bovenaan — «Qatar», onderaan — de status van de luchtvaartmaatschappij in het Engels en Arabisch. Maar aan boord van vliegtuigen wordt één regellogo gebruikt. Het bevindt zich langs de voorramen. Op de staart is een antilope afgebeeld.

Logo Qatar Airways

Voor de belettering in het logo kozen de auteurs voor een strak schreefloos lettertype gemaakt door de beroemde Duitse typograaf Hermann Zapf. Met name het lettertype Optima Demi Bold past harmonieus bij de rechte en lange hoorns van de Arabische oryx om ze in evenwicht te brengen. In 2015 werd Jotia, ontworpen door Rebecca Hurst, gekozen als het bedrijfslettertype. Het embleempalet bestaat uit twee kleuren: dieppaars en grijs-metallic. Ze zijn duidelijk zichtbaar tegen een witte achtergrond.

Waarom is het Qatar Airways-logo een geit?

Het logo van Qatar Airways weerspiegelt de nationaliteit van deze luchtvaartmaatschappij, omdat het geen geit voorstelt, maar een oryx, het nationale symbool van Qatar.

Wat is het dier in het Qatar Airways-logo?

Het embleem van Qatar Airways toont het nationale dier van de staat Qatar, de Arabische Oryx. Het is een langhoornige antilope van het geslacht oryx, die in de woestijngebieden van West-Azië leeft.

Wat is de slogan van Qatar?

De luchtvaartmaatschappij heeft verschillende reclameslogans: ‘Taking you more personal’, ‘Going Places Together’ en ‘Worlds 5 Star Airline’.

Wie heeft Qatar Airways opgericht?

Qatar Airways is opgericht door de koninklijke familie die het land regeert. In 1997 werd het bedrijf opnieuw gelanceerd door een groep managers in opdracht van Zijne Hoogheid De Vader Emir, sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani. Akbar Al Baker speelde een belangrijke rol in de vorming ervan.