UGR Logo

UGR Logo

UGR of Universidad de Granada is een van de oudste instellingen voor hoger onderwijs in Spanje. Het is gemaakt in opdracht van paus Clemens VII. Het verscheen officieel in het jaar 1531, maar de wortels gaan veel dieper, omdat het gebaseerd is op een madrasah, geopend in 1349. Tegenwoordig heeft het 21 afdelingen (waaronder 17 faculteiten), waar 88 duizend studenten studeren. Campussen bevinden zich in Granada, Ceuta en Melilla.

Betekenis en geschiedenis

Logo Universidad de Granada

Het embleem van de koning van Spanje, Juan Carlos de Borbon, dat voor eeuwig aan hem wordt overgelaten, wordt gebruikt in het logo van de universiteit. Ondanks de bestaande elementen was het heraldische teken niet statisch en veranderde het voortdurend. Daarin verschenen periodiek nieuwe cijfers en verdwenen oude. Nu zijn er details verbonden aan de voormalige heerser, evenals nuances die belangrijk zijn voor de universiteit.

Het embleem heeft een schild verdeeld in verschillende sectoren, die hun eigen interpretaties weergeven — leeuwen, fragmenten van vlaggen, kasteelforten, kruisen. Over het algemeen bestaat het uit vier delen, die de symbolen van Castilië en Leon, Aragon en Dos Sicilië, Oostenrijk en Oud en Nieuw Bourgondië tonen.

Het ridderlijke attribuut staat op de achtergrond van een tweekoppige vogel met uitgestrekte vleugels. Vermoedelijk is dit een adelaar — een teken van de hoogste staatsmacht. Daarboven is een rode kroon met gouden bies en een massief kruis. Hieronder staat het legendarische Gideon’s Sign — de ketting van de Orde van het Gulden Vlies, die het midden bereikt. In het centrale deel staat een miniatuurwapen van de oprichter van de onderwijsinstelling.

In een van de eerste varianten op het embleem zijn er ook twee lichtbeige kolommen met de opschriften “PLUS” en “ULTRA”. In de moderne versie worden de pijlers vervangen door geïmproviseerde golvende lijnen met hetzelfde motto. De woorden bevinden zich rechts en links van de adelaar. Hierdoor lijkt het erop dat de vogel op gesneden zuilen staat, als een bewaker van hogere orde.

Alle elementen zijn omgeven door een frame met dubbele contour — alsof het een grote ronde stempel is. Het opschrift «UNIVERSITAS GRANATENSIS 1531» loopt langs een brede rand. Maar dit staat alleen in het originele logo. In de huidige versie is er geen randlijn — de uitdrukking omsluit alleen het wapen en de tweekoppige adelaar met een kroon.

Logo lettertype en kleuren

Universidad de Granada Embleem

Naast het grafische bord gebaseerd op persoonlijke heraldiek en gratis toevoegingen, is de officiële symboliek de naam van de universiteit — Universidad de Granada. Bovendien neemt het derde woord meer ruimte in beslag dan het eerste. Dit is opzettelijk gedaan om de stad waarin de instelling voor hoger onderwijs is gevestigd te benadrukken.

De evenredigheid van het logo wordt gegarandeerd door de originele spelling en de grootte van de letter «N». Lettertype — Minion Pro. Het wordt weergegeven door kleine letters en wordt gebruikt in twee varianten: Medium en Regular. De eerste woorden «Universidad de» zijn vervuld, de tweede — «Granada». Dit verschil in schrift compenseert de niveauverandering in verschillende delen van de tekst en vormt een enkele stijl.

UGR Logo

Het kleurenschema van het embleem bestaat uit scharlaken, goud, blauw (op de schildelementen en kroon), evenals zwart en wit (op de tweekoppige adelaar en de inscriptie eromheen). Maar het belangrijkste is rood — de bedrijfskleur van de universiteit.