UDC Logo

UDC Logo

UDC is een afkorting van de naam Universidade da Coruna, een moderne universiteit in La Coruña, gelegen in de regio Galicië. De universiteit is opgericht in het 1990e jaar en heeft verschillende faculteiten waar honderden studenten onderwijs krijgen.

Betekenis en geschiedenis

UDC Logo Geschiedenis

Het logo weerspiegelt de onderscheidende kenmerken van de instelling, die erg belangrijk zijn voor de lokale gemeenschap. De debuutversie werd gebruikt tot 1999, waarna deze werd vervangen door bijgewerkte symbolen. Het is ontwikkeld op basis van het eerste en is het grafische vervolg op de continuïteit. Maar de originele versie is niet afgeschreven — het wordt vandaag gebruikt. Ontworpen voor speciale gelegenheden, vakanties en bewaard op diploma’s, universiteitswimpels, insignes, vlaggen.

Het embleem dat verscheen na het herontwerp weerspiegelt het debuut. Het stelt een enkele vuurtoren voor met naar de zijkanten divergerende stralen: vier smal links en rechts, plus één breed bovenaan. Boven de compositie is een tape met het motto «Hac Luce», wat betekent «Met dit licht». Onderaan staat de volledige naam van de universiteit. De vuurtoren en de omringende ruimte (het is ovaal) zijn paars, het licht is wit, het lint en de inscriptie zijn blauw.

Dit logo was in gebruik tot 2008 — totdat de herziene symboliek verscheen. Het belangrijkste element daarin was de naam van de instelling voor hoger onderwijs — «Universidade da Coruña». Het is geschreven in groot, schreefloos lettertype in hoofdletters. De letterruimte is veel breder dan in de vorige versie, zodat het logo visueel gemakkelijker wordt waargenomen.

Het ontwerp van het grafische bord is radicaal veranderd. De toren is verwijderd, er gaan alleen stralen naar de zijkanten die de duisternis doorboren. Maar hun aantal is afgenomen: nu zijn er drie stralen aan elke kant en komen ze zelf samen in het midden van de ellips. Zoals bedacht door de ontwikkelaars, is deze versie een minimalistische weerspiegeling van de vorige, met de nadruk op de tradities van Galicië.

Logo lettertype en kleuren

Universidade da Coruna Logo

De toren die als centraal element wordt gebruikt, heeft een echt prototype. Dit is het oudste architectonische monument van Europa — de huidige vuurtoren Torre de Hercules. Het ligt in het noorden van La Coruña. Het is niet alleen een lokaal, maar ook een wereldmonument, omdat het zelfs tijdens het Romeinse rijk verscheen. Het universiteitsbestuur trekt dus parallellen met de geschiedenis van de regio, maar blijft trouw aan hun geboortestreek.

Het embleem wordt gepresenteerd in verschillende kleuropties. Basic — paars (fuchsia), extra — wit, donkerblauw, zwart. Daarnaast is er een monochroom logo. Het is bedoeld voor gebruik in zakenpapier, gedrukte media en publicaties die geen kleur hebben.

Logo UDC

Een andere variëteit — met een lijst van afdelingen, instituten, vicerectoren. Ze is grijs. Heeft circulatie in officiële documenten. Het lettertype van inscripties en de naam van de universiteit in de oude en nieuwe editie is Arial, Helvetica of zijn computer-equivalent uit het vrije verkeer.