UCLM Logo

UCLM LogoUCLM is een afkorting voor de Universiteit van Castilië-La Mancha, gelegen in de Spaanse stad Albacete (provincie La Mancha), vlakbij de geboorteplaats van de schrijver Miguel de Cervantes — de stad Alcala de Henares. In deze onderwijsinstelling worden de Spaanse tradities en hun beroemde landgenoot heilig geëerd.

Betekenis en geschiedenis

Logo UCLM

De Universiteit van Castilië-La Mancha werd opgericht in 1982. Dit is de eerste instelling voor hoger onderwijs in deze provincie en heeft gedurende 40 jaar van haar bestaan ​​de leidende posities van de academische gemeenschap bereikt, staat in de TOP-10 van de beste van het land en in de TOP-50 in Europa . Nu studeren bijna 40 duizend studenten uit Spanje en andere landen erin, aan 30 faculteiten. UCLM-bibliotheek wordt erkend als een van de rijkste ter wereld. Het onderwijs wordt gegeven in het Spaans en Engels.

Het logo werd in 1982 gecreëerd door de faculteit van de Faculteit voor Schone Kunsten van de Universiteit en sinds die tijd is de basis niet veranderd, maar er is een traditie om tijdelijk verschillende elementen toe te voegen aan enkele belangrijke data en evenementen.

De basis van het logo is een karmozijnrode rechthoek. Onderaan staat de afkorting UCLM, ervoor staat het embleem, daaronder de volledige naam Universidad de Castilla-La Mancha. Witte letters en symbolen, lettertype Arial Bold. Crimson en wit zijn de kenmerkende kleuren van deze instelling. Er is ook een zwart-witversie en wordt gebruikt voor prints.

Het institutionele embleem in de vorm van een witte diamant met een rood patroon van drie bogen heeft vele betekenissen: in zijn beeld lijkt het op een deur — een symbool van openheid voor de wereld, evenals een sleutelgat dat de sleutel van kennis opent. Elk van de bogen heeft zijn eigen symboliek: de bovenste is gemaakt in gotische stijl, de middelste is romaans en de onderste symboliseert de islamitische cultuur. Zo’n embleem spreekt van de eenwording van alle mensen van de wereld, ongeacht afkomst, taal en religie.

Een van de tijdelijke versies van het logo is gemaakt in 2016, toen de 400ste verjaardag van de publicatie van het tweede deel van het boek door Cervantes «Don Quichot» werd gevierd. Voorlopig werd het logo vierkant, de afkorting UCLM bleef onderaan staan, een witte vijfhoek met drie regels “CER”, “IVAN”, “TES” werd in de rechterbovenhoek geplaatst. De letter V met I ervoor geeft het Romeinse getal IV aan — vier eeuwen vanaf de publicatiedatum van het boek. De pen maakt het ontwerp af als teken van schrijven.

De Universiteit van Castilië-La Mancha is trots op haar geschiedenis en herkenbare logo, waarmee de reputatie en het imago van een van de toonaangevende onderwijsinstellingen in Spanje behouden blijft.

Logo lettertype en kleuren

UCLM Logo

Het UCLM-logo bevat veel inscripties. Naast de afgekorte naam van de onderwijsinstelling (aan de linkerkant, in de rechthoek), is er een volledig transcript van de afkorting in het Spaans: «Universidad de Castilla — La Mancha» (aan de rechterkant, in twee regels). Beide inscripties hebben hetzelfde lettertype — Arial Bold uit de categorie Sans Serif. Dit is grotesk, hoewel het lijkt alsof typografische tekens schreven hebben. Het lijkt zo vanwege de gebogen poten van de letters «a».

De universiteit gebruikt haar officiële kleur voor alle visuele identiteitselementen. Dit is een rijke bordeauxrode tint (# 990033), waaraan u UCLM kunt herkennen bij andere onderwijsinstellingen in Spanje. De afkorting is wit en is dus duidelijk zichtbaar tegen de achtergrond van een donkere rechthoek.