UCLA Logo

UCLA Logo

UCLA is de afkorting voor de Universiteit van Californië, Los Angeles. De instelling voor hoger onderwijs bestaat sinds 1919. Het werd opgericht op basis van de Los Angeles Normal School en werd lange tijd beschouwd als een tak van The University of California. In 1951 veranderde UCLA van een kleine uitloper in een onafhankelijke universiteit. De moderne campus bevat meer dan 160 gebouwen in verschillende architecturale stijlen met een overwicht van neo-romantiek. Vanwege de nabijheid van Hollywood zijn er veel Amerikaanse films opgenomen. De sportteams van de universiteit hebben de bijnaam de Bruins en nemen deel aan de Pac-12-conferentie op DI-niveau.

Betekenis en geschiedenis

Logo University of California Los Angeles (UCLA)

Het UCLA-handelsmerk en alle elementen van zijn visuele identiteit zijn eigendom van de Regenten van de Universiteit van Californië. De onderwijsinstelling verdient geld met de verkoop van kleding met eigen symbolen, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten: in Azië, Europa en het Midden-Oosten.

De instelling heeft een eigen zegel, dat soms wordt gezien als een embleem. De geschiedenis van dit onderscheidende merk gaat terug tot 1884, toen de beheerders van de Universiteit van Californië besloten om het eerste bedrijfszegel te creëren. Het werd ontwikkeld door het juwelenbedrijf Tiffany & Co., maar het origineel werd verbrand in een brand na een zware aardbeving in 1906. Twee jaar later wendde de onderwijsinstelling zich opnieuw tot Tiffany & Co. om het ontwerp bij te werken. Toen werd er een boek in de cirkel toegevoegd en de vijfpuntige ster ging omhoog.

In 1910 begon de universiteit een zegel te gebruiken dat zo dicht mogelijk bij de moderne versie ligt. Sindsdien is het praktisch onveranderd gebleven. Toen de University of California, Los Angeles verscheen, voegden de ontwerpers simpelweg het woord «UCLA» toe in plaats van «1868» (het jaar waarin UC werd opgericht).

Het moderne logo is het elegante woordmerk «Ucla». De ontwerpers behielden het algemene uiterlijk van het lettertype (handgeschreven cursief), maar maakten de letters kalligrafisch en verwijderden de lange strook die de onderstaande letters onderstreepte. Ze hebben ook het woord «BRUINS» en de gouden omtreklijn verwijderd.

De campus heeft ook een eigen logo — de laconieke afkorting «UCLA» in vet cursief. Dit eenvoudige teken vertegenwoordigt de instelling en al haar afdelingen. Ontworpen door Keith Bright in 2004.

University of California Los Angeles Logo Seal

Het zegel wordt voornamelijk gebruikt voor ceremoniële doeleinden en in officiële documenten. Binnenin zit een boek — een traditioneel symbool van kennis. Ze is minzaam open, alsof ze uitnodigt om in de wereld van de wetenschap te stappen. Korte streepjes op de vellen imiteren tekst. Alleen de hoofdletter «A» in het vierkant is zichtbaar — de zogenaamde drop-cap. Het heeft een vergroot formaat en geeft in dit geval het startpunt aan van waaruit het pad naar wijsheid begint.

Direct boven het boek staat een vijfpuntige ster met onregelmatig gekleurde zijkanten. Er stralen stralen uit in de vorm van stippellijnen in alle richtingen. De ster symboliseert de bron van kennis, en zijn licht is zijn verspreiding. De onderkant van de pagina’s is gedeeltelijk bedekt met een kronkelende tape met de woorden «LET THERE BE LIGHT». Het motto, dat oorspronkelijk klinkt als «Fiat Lux», heeft UCLA geërfd van zijn ideologische voorganger — de Universiteit van Californië.

Het boek, met zijn omringende elementen, is ingesloten in een ongelijke ring. Dit is nog een inscriptietape. Het bevat de volledige naam van de onderwijsinstelling, met alle woorden gescheiden door punten. Helemaal onderaan, in de bocht van de tape, staat de afkorting «UCLA». De ontwikkelaars plaatsten het in plaats van het nummer «1868» toen ze het UC-zegel voor de Universiteit van Los Angeles aanpasten.

Het laatste deel van de compositie is een ring van vele punten. Het is in gebruik sinds 1910, nadat de Universiteit van Californië van het sieradenbedrijf Tiffany & Co. uw nieuwe zegel. Het logo van de sportteams van UCLA Bruins heeft ook een vrij lange geschiedenis, al leek het altijd op een belettering: de ontwerpers waren gewoon aan het experimenteren met stijl en verhoudingen.

UCLA Bruins-logo

UCLA Bruins Logo Geschiedenis

De universiteit sponsort 25 teams in waterpolo, volleybal, tennis, voetbal, golf, basketbal, honkbal en andere sporten. Ze dragen de bijnaam Bruins en gebruiken Joe Bruin als berenmascotte. Een deel van hun verhaal zijn grafische symbolen die een gemeenschappelijk bearish thema delen. Maar verbale tekens zijn altijd de belangrijkste geweest. In de merkgids staat dat het eerste logo met sportbelettering in de jaren 1920 verscheen en dat de moderne versie in 2017 werd gemaakt.

1964 — 1978

UCLA Bruins Logo 1964-1978

Sinds het midden van de jaren zestig. het team werd vertegenwoordigd door een badge met het opschrift «Ucla», waarbij alleen de eerste letter met een hoofdletter werd geschreven. Het retro-symbool viel op door zijn cursief handgeschreven schrift. Een lange lijn strekte zich uit van de kleine letter «a» naar links, die het woord onderstreepte. Ook het kleurenpalet trok de aandacht: de ontwerpers maakten het grootste deel van het logo lichtblauw en trokken een dunne gele lijn langs de randen.

1978 — 1991

UCLA Bruins Logo 1978-1991

1991 — 1996

UCLA Bruins Logo 1991-1996

1996 — 2017

UCLA Bruins Logo 1996-2017

In 1996 veranderde de University of California, Los Angeles het sportembleem. In de gemoderniseerde versie blijft het lettertype hetzelfde als voorheen, maar zijn de letters breder geworden. De balk van «a» is vergroot om plaats te bieden aan het gele woord «BRUINS». De makers van het logo gebruikten een lettertype met rechthoekige schreven voor de bijnaam van de teams en rangschikten de karakters van groot naar klein.

2017 — heden

UCLA Bruins Logo 2017-vandaag

Logo lettertype en kleuren

UCLA Logo

De woorden op het zegel van de universiteit zijn in twee verschillende lettertypen geschreven. Voor het motto kozen de ontwerpers een gewaagde grotesk, en voor de naam van de onderwijsinstelling — een lettertype met korte schreven. Het onderscheidende merkteken van Bruins ziet er heel anders uit: het heeft altijd een handgeschreven coherent lettertype gebruikt. De laatste jaren is het bijna kalligrafisch geworden. Wat betreft het campuslogo, het is vet cursief en schreefloos. Keith Bright, die de typografie ontwierp, liet zich inspireren door de Bauhaus-stijl. Hij zette de letters schuin zodat er dynamiek in de letters zat.

Alle symbolen van de University of California, Los Angeles, inclusief woordmerken en zegels, hebben dezelfde kleur, UCLA Blue (# 2774AE). Dat gezegd hebbende, staat de merkgids ook toe dat zwart-witversies worden gebruikt, afhankelijk van de achtergrond. Sportembleem en zegel kunnen oranje Westwood Gold-tint (# F2A900) bevatten.