UC Berkeley Logo

UC Berkeley Logo

De campus van UC Berkeley maakt deel uit van het University of California-systeem. Er wordt aangenomen dat hij in 1868 verscheen, hoewel in feite de eerste campus in de stad Berkeley een paar jaar later — in 1873 — werd geopend. Aanvankelijk werkte de onderwijsinstelling in Oakland en was vernoemd naar de filosoof-bisschop George Berkeley, die ontkende het bestaan ​​van de materiële wereld, bekritiseerde de ontdekkingen van Sir Isaac Newton en voerde aan dat objecten niet kunnen bestaan ​​zonder menselijke waarneming. Gelukkig had dit geen invloed op het onderwijsprogramma van de universiteit: het voert actieve onderzoeksactiviteiten uit en wordt erkend als een van de meest succesvolle in de Verenigde Staten. De medewerkers hebben 16 nieuwe chemische elementen ontdekt en afgestudeerden zijn genomineerd voor vele prestigieuze prijzen en onderscheidingen. Daarnaast is hij eigenaar van de California Golden Bears, die meer dan honderd nationale kampioenschappen hebben gewonnen.

Betekenis en geschiedenis

Logo UC Berkeley

In de beginjaren stond UC Berkeley bekend als de University of California. Toen andere takken begonnen te verschijnen, werd het hernoemd en begon de oude naam te verwijzen naar het multi-institutionele onderwijssysteem. De campus heet nu officieel de University of California, Berkeley. Wat betreft de verkorte versie van de naam UC Berkeley, het is het standaardmerk dat van toepassing is op alle afdelingen, scholen en hogescholen. De identiteit van de universiteit is erop gebouwd — iets waar geen enkele onderwijsinstelling in Amerika zonder kan. Het gebruik van de afkorting UCB wordt echter niet aanbevolen.

Een belangrijk onderdeel van de visuele identiteit is het logo en het zegel. Ze verbinden verschillende afdelingen en weerspiegelen het historisch erfgoed van de universiteit.

Het UC Berkeley-logo is veel later gemaakt dan het zegel. Het is een tekstkarakter, dat de volledige naam van de universiteit weerspiegelt. De centrale plaats wordt ingenomen door het woord «Berkeley». Het is vergroot en verplaatst naar de eerste regel. De ontwerpers hebben er een ongebruikelijk contrastrijk lettertype voor gekozen met horizontale schreven. De symmetrie van de letters is verbroken, wat vooral merkbaar is in de afgeschuinde lijnen van de «e».

De zinsnede «UNIVERSITEIT VAN CALIFORNI» staat op de tweede regel. Ondanks dat het hoofdletters zijn, neemt het minder dan de helft van de ruimte in beslag omdat de ontwikkelaars de letters hebben verkleind. Het lettertype is ook anders — dit deel van het logo is geschreven in vet, grotesk met weinig contrast. In tegenstelling tot het zegel wordt het UC Berkeley-woordmerk in veel delen van de universiteit gebruikt en kan het verschillende afdelingen vertegenwoordigen.

Zegel

UC Berkeley Seal Logo

Dit identiteitselement ging naar UC Berkeley van de University of California. De originele versie stamt uit 1884 toen de Raad van Regenten het verschijnen van het bedrijfszegel goedkeurde. Op basis van gevestigde normen heeft Tiffany & Co. creëerde een heel kunstwerk, dat helaas samen met andere eigendommen tijdens een brand werd vernietigd.

In 1908, Tiffany & Co. een nieuw printontwerp voorgesteld. Op dat moment verschenen er een vijfpuntige ster en een opengeslagen boek in de cirkel. Twee jaar later nam de universiteit een herziene versie aan — met het motto «Let There Be Light» op het lint. De centrale elementen waren omgeven door een ring met het opschrift «SEAL OF THE UNIVERSITY OF CALIFORNIA 1868». Maar naarmate de universiteit zich ontwikkelde, werd aan het begin het woord «SEAL» verwijderd en aan het einde «BERKELEY» toegevoegd.

Dit onderscheidende symbool is van beperkt gebruik. De stempel wordt naar keuze van de campusadministratie aangebracht op documenten, visitekaartjes en briefhoofden. Onlangs zijn de identificatienormen een beetje versoepeld en nu wordt het afgebeeld op universiteitsbriefpapier.

California Golden Bears Logo

California Golden Bears Logo Geschiedenis

California Golden Bears-sportteams spelen in de NCAA Division I, die meestal de Pac-12-conferentie vertegenwoordigen. Zij vertegenwoordigen de University of California, Berkeley bij intercollegiale wedstrijden. Vernoemd naar een uitgestorven grizzly-ondersoort die leefde in de Noord-Amerikaanse bossen. Het werd de mascotte van atleten in 1895. De officiële kleuren van de afdeling sinds 1875 zijn goud en donkerblauw. De eerste verwijst naar de bijnaam van Californië («Golden State»), en de tweede symboliseert de oceaan, de lucht en de Yale University, waar de eerste president van de universiteit, Henry Durant, ooit studeerde.

California Golden Bears-teams hebben drie verschillende emblemen. Ze zijn alleen verenigd door het kleurenschema. Anders verschillen ze van elkaar. In de eerste twee versies is het centrale element de mascotte van de onderwijsinstelling — de gouden beer. Eerst werd hij volledig afgebeeld (de hele figuur), daarna in fragmenten (alleen het hoofd). In de nieuwste versie werd het helemaal verwijderd en vervangen door de afgekorte naam van de stad.

1982 — 1991

California Golden Bears Logo 1982-1991

Op het logo van 1982 staat een beer, de permanente mascotte van de California Golden Bears. Het werd een symbool van sportteams in 1895, toen atleten tijdens de competitie een spandoek met een geschilderde grizzly ophingen. Het dier was goud geverfd, vandaar de bijnaam Gouden Beren.

In tegenstelling tot de naam van de sportafdeling is de grizzly in het logo van 1982 niet goud, maar blauw. Ruwe witte lijnen worden gebruikt als interne contouren. Ze schetsen de belangrijkste elementen van het hoofd en de voorpoten. De beer ziet er dreigend uit: hij grijnst boos en stapt naar voren, alsof hij op het punt staat aan te vallen. De vacht is aan het uiteinde opgetrokken, wat wijst op mogelijke agressie.

Het dier is geplaatst in een ovale ring, aan de zijkanten gescheiden door twee berenpootafdrukken. De naam van de universiteit (“UNIVERSITY OF CALIFORNIA”) is in gouden letters geschreven in de bovenste helft van het frame, en de naam van sportteams (“THE GOLDEN BEARS”) is aangegeven in de onderste helft van het frame. In beide gevallen is het lettertype vet, contrastrijk en met schreef.

1992 — 2003

California Golden Bears Logo 1992-2003

In 1992 verscheen een nieuw sportlogo-ontwerp. Het toont het hoofd van een gouden grizzly die naar rechts kijkt. De graphics zijn moderner: dankzij vlekken van verschillende tinten lijkt het beeld volumineus. De achtergrond wordt gevormd door een blauwe berenpoot, die naar beneden is gebogen en eruitziet als een onafgewerkte cirkel. Als het niet om de vijf scherpe klauwen is, kan het worden aangezien voor een gewone halve cirkel met een ongelijke snede. Opmerkelijk is dat de vorm van het onderste deel van de poot perfect past bij het silhouet van het hoofd.

De naam van de sportteams staat in de linkerhoek. De ontwerpers gebruikten de afgekorte term «Cal» in plaats van «California», waardoor het vrije uiteinde van de «l» zo werd verlengd dat er een «hoed» over de woorden «GOLDEN BEARS» ontstond.

2014 — heden

California Golden Bears Logo 2004-vandaag

Na het herontwerp bleef alleen het woord «Cal» op het logo staan, een naam die in sportcontexten meestal wordt gebruikt in relatie tot de universiteit. In feite hebben de ontwikkelaars een fragment uit het oude grafische symbool geknipt, het beeld van de berendelen van het lichaam verwijderd en de uitdrukking «GOUDEN BEREN» verwijderd. Het resterende opschrift bestaat, net als voorheen, uit handgeschreven verbonden letters. Het is blauw geverfd en heeft een subtiele gouden omtrek die past bij het kenmerkende kleurenpalet van de school en de sportteams.

Logo lettertype en kleuren

UC Berkeley Logo

Beide logo’s van UC Berkeley (zowel academisch als sportief) bestaan ​​alleen uit inscripties. Tegen hun achtergrond valt het zegel van de universiteit op, dat veel allegorische elementen bevat. In het midden van de cirkel ligt een groot open boek — de personificatie van wijsheid. De tekst begint met een hoofdletter «A», die de oorsprong van kennis zou moeten aangeven. Iets hoger staat een vijfpuntige ster waarvan de stralen in alle richtingen uitstralen — een soort symbool van inzicht.

Het aangepaste cursieve lettertype van het California Golden Bears-embleem heet Cal Script. Het staat in schril contrast met het gedurfde, antieke type dat werd gebruikt voor de inscriptie op het zegel. Wat betreft het tekstteken van de universiteit, het heeft twee soorten lettertypen — schreef en schreefloos. Zoals volgt uit de merkgids, zijn dit verschillende aanpassingen van het eigen UC Berkeley OS.

De primaire logokleuren zijn California Gold (#FDB515) en Berkeley Blue (#003262). Het printpalet is iets anders, met goud dat medaillewinnaar vervangt (# C4820E). Zwart-witversies zijn ook acceptabel.