Türk Telekom Logo

Turk Telekom LogoTürk Telekom is de grootste vertegenwoordiger van de telecommunicatiemarkt in Turkije. Het bedrijf werd in 1839 opgericht als Postahane-i Amire en was daarom verbonden met de postdiensten in zijn land. Na een lange weg van oprichting en herstructurering, kreeg het daardoor een status die onafhankelijk was van het postkantoor. Dus verdeelde het bedrijf in april 1995 de bevoegdheden van de telefoon- en postdiensten en werd het een organisatie die de communicatiesector controleert. Momenteel werkt ze op het gebied van vaste en mobiele telefonie, internet, wifi en digitale televisie.

Betekenis en geschiedenis

Turk Telekom Logo Geschiedenis

De professionele carrière van deze Turkse operator kan niet soepel en succesvol worden genoemd, aangezien hij vele beproevingen heeft doorstaan. Een van de grootste is de financiële crash. In de zomer van 2018 hebben internationale en lokale banken de activiteiten van de telecomorganisatie strak in handen gekregen. De reden — onbetaalde schulden van enkele miljarden dollars.

Om wanbetaling te voorkomen, moesten schuldeisers een speciaal mechanisme ontwikkelen om de situatie op te lossen, waaronder de overname van het bedrijf. Als gevolg hiervan is nu meer dan de helft van de aandelen van Turk Telekom in handen van Levent Yapılandırma Yönetimi A.Ş. en 30 procent bij het Turkse staatssecretariaat.

Door de jaren heen is het bedrijf zelf enorm gegroeid. In de loop der jaren verwierf ze concurrerende bedrijven, opende ze dochterondernemingen en was ze bezig met fusies. Actief werk met meerdere overgangsfasen kon niet anders dan de officiële symbolen beïnvloeden: in de meest cruciale perioden veranderde het bedrijf zijn logo.

1995 — 2016

Turk Telekom Logo 1995-2016

Na scheiding van de postsector en een grote transitie naar telecommunicatiediensten kreeg het Turkse bedrijf een eigen identiteit. Het komt volledig overeen met de thematische richting, die tot uiting komt in de symboliek. Dit getuigt ook van de komst van het bedrijf op de markt in een nieuwe hoedanigheid: een operator en een provider. Het embleem is gemaakt in de vorm van een horizontale rechthoek, die is verdeeld in twee identieke helften. Als resultaat bleken twee equivalente vierkanten.

Aan de linkerkant is er een grafisch gedeelte: een donkerblauwe pijl op een lichtblauwe achtergrond. Het weerspiegelt het idee om informatie aan meerdere klanten te communiceren en diensten op schaal te leveren. Kleine vierkantjes met witte en blauwe kleuren zijn willekeurig op en rond de indicator geplaatst. Ze betekenen de vereniging van gebruikers in één rode draad.

Aan de rechterkant is een donkerblauw vierkant met de naam van het bedrijf. Het is verdeeld in fragmenten en geschreven in drie regels: de bovenste is «TÜRK», de middelste is «TELE», de onderste is «KOM». De aangrenzende pijl wijst ernaar.

2016 — heden

Türk Telekom Logo 2016-vandaag

Na een moeilijke financiële fase met de overname van Levent Yapılandırma Yönetimi A.Ş. Het telecommunicatienetwerk van Turkije heeft een nieuw logo aangenomen. De ontwerpers hebben het ontwerp gemoderniseerd, maar hebben de iconische elementen behouden. Met name de titel en index. Ze hebben ze gewoon creatief herwerkt: de locatie en het uiterlijk veranderd.

Nu heeft het pictogram niet één pijl, maar verschillende formaten. Bovendien zijn de tekens gestileerd en allegorisch gecombineerd met kleine details: op het embleem zijn kleine driehoekjes afgebeeld. Ondanks het feit dat ze willekeurig zijn verspreid en in verschillende kleuren zijn geverfd, worden ze allemaal in dezelfde richting gedraaid — naar rechts. Aan de linkerkant staat de uitdrukking «Türk Telekom», uitgevoerd in blauwe letters op een witte achtergrond.

Als u het pad van logo-aanpassing volgt, kunt u verschillende belangrijke factoren opmerken. Allereerst is de identiteit volledig in overeenstemming met het concept en de doelstellingen van telecommunicatiediensten. Ten tweede is de inhoud van het logo eenvoudig en intuïtief. Zowel het debuut als de huidige versie gebruiken dezelfde elementen: de naam van het bedrijf, borden en verschillende mini-onderdelen.

Maar de huidige versie mist de geometrische figuur die eerder de frames aanduidde. Als gevolg hiervan is de operator nu de grenzen van het gebruikelijke overschreden en breidt hij voortdurend de invloedssfeer uit. De studio’s van Interbrand, Chermayeff en Saffron hebben op verschillende momenten aan het logo gewerkt. Sommige concentreerden zich op afbeeldingen, andere alleen op letters.

Logo lettertype en kleuren

Turk Telekom Logo

Voor de branding kozen de ontwikkelaars voor het lettertype Centrale Sans, gebaseerd op de oude versie van Gotham. De overeenkomsten tussen hen zijn terug te vinden in de letters «Ü», «R» en «K». Volgens de canons van harmonie hebben de auteurs ervoor gezorgd dat de driehoeken en letters tegelijkertijd met elkaar overeenkomen. Hoe? Ze snijden de uitstekende elementen af ​​met dezelfde hellingsgraad als de randen van geometrische vormen.

Logo Turk Telekom

Afgezien hiervan hebben de letters verschillende andere interessante kenmerken. De eerste is «Ü» onder de rest van de kleine letters. De tweede is dat «o» groter is dan «e», hoewel ze dezelfde vorm zouden moeten hebben. De derde — «r» komt niet overeen met het ontwerp van de rest van het lettertype. Het kleurenschema bestaat uit marineblauw, cyaan, rood en levendig groen.