Tostitos Logo

Tostitos Logo

Tostitos is de tweelingbroer van het merk Doritos, dat tortillachips maakt. Maar als Doritos populairder is in het VK, dan werd Tostitos beroemd in zijn thuisland, in de VS. Het verscheen 15 jaar later dan zijn belangrijkste concurrent — in 1979. Bovendien werden ze gemaakt door hetzelfde bedrijf Frito-Lay, opererend als een divisie van PepsiCo. Het is gespecialiseerd in een verscheidenheid aan snacks en sauzen, waaronder de wereldberoemde Cheetos en Lay’s snacks.

Betekenis en geschiedenis

Tostitos Logo Geschiedenis

Tostitos heeft bewezen een van Frito-Lay’s commercieel meest succesvolle producten te zijn omdat de ontwikkelaars het geheim hebben ontgrendeld van de echte Mexicaanse smaak van maïsmeelchips. Het bleek dat de kooktechnologie een hoog gehalte aan calciumhydroxide vereiste, wat werd bereikt door maïs in gebluste kalk te koken. Door een chemische reactie aan te gaan met de frituurolie, maakte deze stof snacks erg lekker.

Het onderzoeksteam werd geleid door Jack Liczkowski. Samen met andere specialisten creëerde hij ronde chips voor Frito-Lay, die Tostitos werden genoemd. De eerste batches kwamen in 1978 in de schappen. In de loop van de tijd kwamen er nieuwe versies van het product op de markt: met smaken van tarwe, kruiden, kaas, peper en limoen. Er waren ook snacks in de vorm van driehoeken, buizen, kommen en afgeplatte cirkels.

Ondanks de grote variëteit aan Tostito’s, zijn alle variëteiten verenigd door een gemeenschappelijk logo. Het is merkbaar geëvolueerd en heeft van 1979 tot 2012 vier herontwerpen ondergaan. Het algemene concept is niet veranderd: de focus is altijd een zwarte inscriptie geweest met een rode stip boven de «i». Maar de ontwikkelaars besloten te experimenteren en het midden van het woord in een klein «feestje» te veranderen. Om dit te doen, hebben ze twee «t» afgebeeld in de vorm van mannen die chips in salsa dopen. Door zo’n interessante zet kon het merk de aandacht vestigen op zijn hoofdproduct, waardoor het het centrale deel van het grafische bord werd.

1979 — 1985

Tostitos Logo 1979-1985

In 1979 werd de eerste batch Tostitos uitgebracht. Snackverpakkingen waren versierd met een logo met een zwarte inscriptie. De ontwerpers ontwierpen de merknaam met een gedurfd, contrastarm lettertype met scherpe, lange schreven. De bovenranden van de «t’s» waren driehoekig van vorm, terwijl beide «o’s» ovaal waren. Letterspatiëring was praktisch niet aanwezig. De compositie werd gecompleteerd door een grote rode stip boven de «i», die eruitzag als een opkomende zon. En in de rechter benedenhoek was het meest onopvallende element — het woord «BRAND», geschreven in een dunne grotesk recht onder de laatste «s».

1985 — 2003

Tostitos Logo 1985-2003

Vanaf midden jaren 80. tot 2003 werd een logo in Griekse stijl gebruikt. De makers werkten aan de typografie en verwijderden niet alleen schreven, maar ook het achterliggende element van de kleine letter «t». Ze veranderden de vorm van de letters volledig, dus de «o» werd rond en de «s» kregen de vorm van zigzaglijnen met afgevlakte rondingen. De driehoeken aan de bovenkant van de «t» zijn vervangen door trapeziums. De hoofdletter «T» heeft zijsneden. Vanwege de schending van de verhoudingen is het woord «BRAND» iets naar links verschoven en vond plaats tussen de laatste «o» en «s». De rode stip boven de «i», die waarschijnlijk de rijzende zon voorstelt, rees iets hoger en gescheiden van de verticale zwarte lijn. Tegelijkertijd hebben de ontwerpers het helderder en groter gemaakt.

2003 — 2012

Tostitos Logo 2003-2012

In 2003 verscheen het bekendste Tostitos-logo, dat dankzij een optische illusie de aandacht van het publiek trok. De kunstenaars veranderden twee kleine «t» in kleine mensen. Horizontale strepen beeldden armen uit die naar de zijkanten waren uitgespreid, en de bovenste korte slag van elke «t» werd een hoofd. Om dit visuele effect te bereiken, hebben de ontwerpers de zijlijnen asymmetrisch gemaakt en de bovenkanten van het lichaam van de letters gescheiden.

De geïmproviseerde mannen hielden een grote, driehoekige oranje chip vast alsof ze op het punt stonden het in tweeën te splitsen. Direct tussen hen in stond een kom salsa — dezelfde rode stip boven de «i» die in 1979 verscheen. De rest van de letters in de inscriptie zagen er ook nieuw uit: de lijnen van de hoofdletter «T» versmalden en breidden ongelijkmatig uit, en beide «s» veranderden in gedraaide linten.

De achtergrond was niet minder interessant. De makers van het logo hebben het woord «Tostitos» naar de rechterkant gekanteld en op een veelzijdige basis geplaatst. Het midden was geel geverfd met een oranje kleurverloop en omlijnd met dunne zwarte strepen. Tegen een heldere achtergrond viel het donkere opschrift «BRAND TORTILLA CHIPS» op, dat zich onder de naam van het handelsmerk bevond. Rond de randen van het geeloranje gebied was een gekrulde rode rand met zwarte contouren.

2012 — heden

Tostitos Logo 2012

In 2012 introduceerde PepsiCo een nieuw Tostitos-logo, waarin alle eerdere logo’s zijn samengebracht. De oude inscriptie is erin bewaard gebleven, zij het met kleine aanpassingen. De ontwikkelaars maakten de «o» ovaal, zoals in de versie van 1979, maar lieten het schreefloze lettertype achter, zoals in het woordmerk uit 1985. Tegelijkertijd wordt de merknaam horizontaal uitgelijnd en wordt de achtergrondafbeelding verwijderd.

De centrale letters, gestileerd als mannen met chips, zijn symmetrisch geworden: de rechterhelft van de ‘mees’ herhaalt precies de linker, als een spiegelbeeld. Om de symmetrie van het logo te versterken, hebben de ontwerpers de laatste letter «S» omgezet in hoofdletters. Nu balanceert het de eerste hoofdletter «T».

De laatste update van de visuele identiteit ging gepaard met een wijziging in het uiterlijk van de pakketten. Omdat er kleurrijke stralen op de verpakkingen verschenen, was er geen behoefte aan een veelkleurige figuur achter de inscriptie. Het moest worden verwijderd, evenals de zin «BRAND TORTILLA CIPS» onderaan. Maar het belangrijkste blijft: een gesluierd beeld van twee mensen die genieten van friet en saus. Het logo bevat beide soorten snacks en is dus universeel toepasbaar op alle soorten Tostitos-producten.

De twee schetsmatige figuren weerspiegelen een concept dat in 2004 werd aangenomen. In een persbericht uit die tijd werden maïsmeelchips gepositioneerd als een snack die mensen samenbrengt. Daarom houden de T-vormige mensen maar één chip vast, alsof ze die met elkaar delen.

Logo lettertype en kleuren

Tostitos Logo

Het embleem vertegenwoordigt Tostitos als een gezelligheids- en feestmerk. Bovendien worden dit soort snacks in Mexicaanse restaurants geserveerd als aperitiefhapje dat je kunt trakteren op vrienden die naast je zitten. De symbolische elementen in de inscriptie brengen een gevoel van saamhorigheid en authenticiteit van de Noord-Amerikaanse keuken over.

De lettertypen in het merklogo wisselden regelmatig. Aanvankelijk was het een antiqua met dunne en langwerpige schreven. Toen werden letters in het Griekse ontwerp gebruikt en in 2003 werden ze «Mexicaans». Hoewel iemand zou kunnen zeggen dat het meer op de Maya- of Azteekse stijl lijkt. Het woord ziet er niet-standaard uit, omdat de lijnen in verschillende richtingen scheef staan. En door het ontbreken van schreven kreeg het een informele uitstraling. Er is geen vergelijkbaar lettertype: de inscriptie bestaat uit individuele glyphs die speciaal voor Tostitos zijn ontworpen.

Logo Tostitos

Elementen van felle kleuren accentueren de feestelijke Mexicaanse sfeer, maar die zijn er niet veel: een kleine gele chip in de vorm van een driehoek en een rode ovaal die een kom saus voorstelt. Alle andere delen van het logo zijn traditioneel zwart.