De Californische rockband Tool heeft miljoenen fans over de hele wereld, omdat ze in meer dan 30 jaar vele hitlijsten wist te veroveren, concerten in verschillende landen bijwoonde en verschillende Grammy Award gouden grammofoons ontving. Haar favoriete genres zijn progressieve rock gecombineerd met heavy metal, maar ook post-metal, art rock en alternative. Maar het is vermeldenswaard dat de bandleden vaak verder gaan dan de gekozen stijl vanwege het constant veranderende en complexe geluid. Ze experimenteren met speeltechnieken en richten zich meer op de muziek dan op de nummers zelf, daarom publiceren ze bijna nooit songteksten op albums.
Betekenis en geschiedenis
De groep verscheen in 1990 nadat de toekomstige leden elkaar in Los Angeles hadden ontmoet. Terwijl sommigen van hen op het podium speelden, droomden anderen van een carrière in de filmindustrie. Multi-instrumentalist Maynard James Keenan heeft dierenwinkels een nieuwe naam gegeven. Ondanks totaal verschillende manieren om geld te verdienen, waren ze allemaal dol op muziek, wat hen uiteindelijk verenigde.
Aanvankelijk wilden de muzikanten hun band vernoemen naar lachrymologie, een filosofie die ze bedachten om de voordelen van pijn in de menselijke ervaring beter te begrijpen. Maar de groep koos toch de naam Tool en vergeleek zichzelf daarmee met de tool die nodig was om hun doelen te bereiken. Niet minder creatieve rockers benaderden het ontwerp van cd-verpakkingen. Gitarist Adam Jones is verantwoordelijk voor de meeste ontwerpconcepten en is tevens animatiekunstenaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat alle albumhoezen er anders uitzien en elk een eigen logo hebben.
1991 — 1992
Het embleem voor het eerste demo-album 72826 is ontworpen door de beroemde kunstenaar Cam de Leon. Omdat het belangrijkste genre van de kunstenaar het surrealisme is, speelde hij op de naam Tool door een moersleutel te tekenen in de vorm van een fallisch symbool. Zo verwoordde hij het idee dat de bandleden oorspronkelijk zelf in dit woord hebben gestopt. Het opschrift «TOOL» staat centraal. De letters zijn één voor één van boven naar beneden opgesteld langs een verticaal geplaatst handvat. Ze lijken op grijs metaal gegraveerd te zijn. De tool is gebaseerd op een zwarte rechthoek.
1992 — 2001
In 1992 werd de tweede EP, Opiate, uitgebracht. Ook de hoes is ontworpen door Cam de Leon. Het dubbelzinnige logo werd vervangen door een regulier woordmerk dat de naam van de band bevatte. Op de cd-verpakking was het rood en 2D, maar een 3D-versie met een zwart-grijs verloop is nu populair. Ze verscheen in 2000, toen het album Salival werd uitgebracht. De bovenkant van de inscriptie is korrelig, met een licht versleten effect. De randen van de letters zijn omlijnd met een dunne contour in de kleur van graniet. Het gebruikte lettertype behoort tot de categorie van de geometrische schreef. Verticale strepen «T» en «L» zijn versierd met brede rechthoekige schreven.
Het embleem op de omslag van Ænima (1996) heeft een soortgelijk lettertype, maar met ander artwork. Het zwarte woord staat binnen de lichtgrijze rechthoek. Het wordt doorgestreept door een wazige donkere lijn die de tekst verticaal in twee gelijke delen verdeelt.
2001 — 2006
Het nieuwe grafische symbool van Tool verscheen met de release van de muziekcompilatie Lateralus in 2001. Het lijkt op de naam van de band, gestileerd als een Arabisch opschrift. Alle letters zijn in kleine letters en verbonden door een gemeenschappelijke horizontale zwarte streep. Omdat de karakters ook zwart zijn, kan hun vorm alleen worden geraden aan de uitstekende randen. De bovenranden van de «t» en «l» zijn onder een hoek van ongeveer 45 graden afgesneden. De toppen van beide «o» zijn puntig en de openingen tussen de letters zijn gebogen en verschoven naar de linkerbenedenhoek. De belettering is omgeven door een halo van witte gradiënt die een gloed creëert en het woord scheidt van een uniforme donkere achtergrond.
2006 — 2019
Het album 10,000 Days beviel de fans met een vernieuwd logo. Op de omslag springt de naam van de rockband meteen in het oog, omdat de ontwerpers het opschrift «tool» groot en wit hebben gemaakt. De letters bleven in kleine letters, maar het lettertype veranderde. Nu is het dicht bij een vierkante geometrische antiqua. Het onderscheidt zich door een hoog contrast: de dikte van de streken is niet uniform, wat een gevoel van dynamiek creëert. De eerste «t» en de laatste «l» zijn verbonden door twee horizontale lijnen die van boven en van onder lopen. Ze vormen een groot rechthoekig frame met afgeronde hoeken, behalve de schreven aan de rechterkant van de «l». De onderste strook dient als basis voor alle letters.
2019 – heden
Voorafgaand aan hun vijfde studioalbum, Fear Inoculum, onthulde de band nog een ander ‘Tool’-logo, dit keer abstract en moeilijk te lezen. Het werd onthuld in een teaser een maand voor de release van de muziekcollectie en verving het verouderde grafische bord dat de afgelopen 13 jaar was gebruikt. Zo zagen de fans het embleem voordat ze de naam van het album wisten en de hoes konden bekijken.
Het sierlijke symbool, bestaande uit dunne gouden lijnen, markeerde het begin van een nieuw tijdperk in de geschiedenis van Tool. Het werd voor het eerst gepubliceerd op sociale media op 21 juli en trok meteen de aandacht met zijn ongewone vorm. Het woord is gemaakt in een luxueuze Egyptische stijl en «T» en «L» zien er helemaal niet uit als letters — ze zien eruit als gespiegelde krullende elementen. Symmetrie wordt toegevoegd door het feit dat twee absoluut identieke «O»-en zich in het midden bevinden. Elk van hen is in tweeën gedeeld door een verticale strook en verbonden met de aangrenzende letter: de linker is met een «T» en de rechter is met een «L».
De identiteit van Tool verschuift van een dubbelzinnig symbool naar een abstracte inscriptie die eruitziet als een kunstwerk. De drastische verandering in stijlen is waarschijnlijk te wijten aan de evolutie van de muziek die door de rockband wordt gespeeld. Het moderne embleem lijkt meer op een complex ornament dan op een tekst. Tegelijkertijd staat elke lijn op zijn plaats en vormt een symmetrische, gespiegelde compositie.
Logo lettertype en kleuren
Het huidige Tool-logo is erg abstract. De letters zijn individueel ontworpen en niet altijd herkenbaar. Dit geldt in de eerste plaats voor «T» en «L», die zijn verbonden met «O» door gladde halve bogen en doorgestreept door lange horizontale strepen. Beide «O’s» komen qua uiterlijk overeen met hen: het zijn twee cirkels, die aan de randen uitzetten en worden doorsneden door verticale lijnen.
Vorige Tool-woordmerken zagen er anders uit. Ze werden de basis voor de niet-commerciële lettertypen 10.000 dagen (geïnspireerd op het gelijknamige album uit 2006) en Systema Encéphale (gebaseerd op het logo op de omslag van Lateralus in 2001). Dicht bij het lettertype 1992-2001. zijn Contra Slab ExtraBold en Calypso E ExtraBold, maar ze verschillen op een aantal details.
Het kleurenschema van de logo’s is altijd ingetogen geweest: het werd gedomineerd door tinten zwart, grijs en wit. Het laatste symbool valt op dankzij het heldere gouden verloop, dat wordt geassocieerd met oude Egyptische luxe en de inscriptie volumineus maakt. Met behulp van een 3D-effect hebben de ontwerpers een metalen oppervlak nagebootst: door de reflecties lijkt het alsof de letters in het licht schijnen.