Tokio Hotel Logo

Tokio Hotel LogoTokio Hotel is een Duitse muziekgroep die liedjes uitvoert in de genres poprock en synthpop. Het verscheen in 2001 in de stad Magdeburg (Duitsland). Opgericht door tweelingbroers Bill en Tom Kaulitz (zanger en gitarist), drummer Gustav Schaefer en bassist Georg Listing. Aanvankelijk heette het Devilish, maar daarna veranderde het van naam vanwege de liefde voor Tokio en permanent verblijf in hotels.

Betekenis en geschiedenis

Tokio Hotel Logo Geschiedenis

De band, die in 2001 als band werd opgericht, gebruikte foto’s als embleem. Toen dacht hij aan een logo dat de essentie van hun creativiteit en kijk op de wereld zou overbrengen. Daarom kregen de artiesten na het herontwerp een echt teken — allegorisch, dat het concept van de liedjes weerspiegelt. Er waren vier emblemen in de geschiedenis van de poprockgroep.

Alle versies van het logo worden gedomineerd door monochroom, in harmonie met de inhoud van de liedjes, de creatieve richting van de band en een buitengewoon concept. Een afzonderlijk rond merkteken met een geïmproviseerd kruis bestaande uit «T» en «H» wordt gebruikt als een permanent label. Dit is een verkorte versie van het logo

Duivelse 2001 — 2005

Devilish Logo

In de tijd dat de muzikanten Devilish heetten, had het logo geen grafische elementen: slechts een momentopname met een fragment van de trap waarop mensen (vermoedelijk deelnemers) staan. De rest wordt ingenomen door een lichtblauwe lucht. Boven de foto staat de naam van de groep met vlammende letters van sappige kleur. Beide items zijn in een zwarte rechthoek. Het contrast van idyllische kalmte en duivelse opwinding creëert de gewenste sfeer van onvoorspelbaarheid.

2005 — 2014

Tokio Hotel Logo 2005-2014

In de loop van de jaren dat de muziekgroep bestond, was er een andere versie van het logo: een zwarte rechthoek met een witte inscriptie. De eerste letters van de naam zijn hoofdletters, de rest zijn kleine letters. Hieronder staat de merknaam — de creatieve verwerking van de hiëroglief, in een cirkel geplaatst. Alle elementen hebben gaten, gaten, druppels, die er erg indrukwekkend uitzien tegen een zwarte achtergrond (de letters zelf zijn wit).

2014 — 2017

Tokio Hotel Logo 2014-2017

Het Tokio Hotel-logo bestaat uit een woordmerk in twee verschillende stijlen en een individueel symbool. Tokio is geschreven in een licht cursief handgeschreven schrift met dikke lijnen die doen denken aan hiëroglifische penseelstreken. Hoed «T» is langwerpig: een rechte en enigszins rafelige lijn strekt zich uit naar links. Een soortgelijk ontwerp is kenmerkend voor de letter «o»: de lijn die eruit loopt, is naar rechts gericht.

Het woord «Hotel» is geschreven in Insignia-lettertype met een langwerpige dwarsbalk bij de «H», een rechthoekige schreef bij de «L» en een semi-fantoom «E» die lijkt voort te komen uit een parallelle werkelijkheid. Een puntige hiëroglief, gestileerd als een combinatie van «T» en «H», zweefde erboven. Het ziet eruit als een kruis, maar heeft geen religieuze connotatie.

2017 — heden

Tokio Hotel Logo 2017-vandaag

Het moderne logoformaat is een toevluchtsoord naar de wortels en naar de oorspronkelijke bron. Een zwarte verticale rechthoek, verzadigde kleuren, een lichtelement in het midden — alles spreekt hierover, ondanks het verschil in tekening. De stijl zelf is echter bewaard gebleven: strakke lijnen, zelfs hoeken, geometrische vormen. Toegegeven, nu is het centrale element het persoonlijke teken van de muziekgroep Tokio Hotel. Met subtiele doorschijnende lijnen, schaduwen en kleurverbetering ziet het er driedimensionaal uit. Het onderste deel is puntig, het bovenste deel is breed gemaakt. Onderaan de onderkant staat de naam van de band, gemaakt in smalle witte letters.

Logo lettertype en kleuren

Tokio Hotel Logo

Het pad van identiteitsontwikkeling is een vloeiende beweging voorwaarts. Er zit maar één scherpe sprong in — van Devilish naar Tokio Hotel. De rest is een aanpassing van de bestaande elementen, waarmee de ontwikkelaars het ontwerp van tijd tot tijd wijzigen. Het belangrijkste hoogtepunt is het persoonlijke pictogram, dat bestaat uit gecodeerde symbolen. Dit zijn «T» en «H», de eerste letters van de naam. Hoewel hun combinatie op een kruis lijkt, dragen ze geen enkele religieuze connotatie.

Logo Tokio Hotel

Het logo van de band is gebaseerd op het gestroomlijnde Insignia-lettertype met enkele toevoegingen en reparaties. Het overweldigende deel zijn designaccenten. Ze maken van de inscriptie een uniek attribuut. Het kleurenschema van het logo bestaat uit een combinatie van het gehele regenboogpalet, dat is omlijst in een verloop. De achtergrond is zwart. Vroege versies zijn zwart-wit.