Southwest Airlines Logo

Southwest Airlines LogoSouthwest Airlines is de grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, opgericht in het voorjaar van 1967. De oprichters zijn Herbert Kelleher en Rollin King. Oorspronkelijk noemden ze de firma Air Southwest Co. Het kreeg zijn huidige naam pas in 1971, toen het de status van een binnenlands luchtvaartbedrijf verwierf en begon met het uitvoeren van vluchten in Texas. Nu heeft ze 103 vaste bestemmingen en ongeveer 4 duizend vluchten per dag. Het hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd in Dallas (VS).

Betekenis en geschiedenis

Southwest Airlines Logo Geschiedenis

Wat is Southwest Airlines?

Het is een goedkope luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Staten. Volgens wereldstatistieken staat het wat betreft het aantal vervoerde passagiers op de tweede plaats van alle luchtvaartmaatschappijen en op de eerste plaats van de goedkope luchtvaartmaatschappijen.

Onmiddellijk na de opening probeerden rivaliserende luchtvaartmaatschappijen de lancering van Southwest Airlines te blokkeren en werden ze aangeklaagd. Maar nadat het proces was beëindigd, vestigde het bedrijf zich op de markt en is het nu de grootste goedkope luchtvaartmaatschappij met 737 luchtvaartmaatschappijen. In 1971, na de afwikkeling van schadeclaims, begon ze met vluchten naar slechts twee steden.

Vanaf 1975 breidde het bedrijf de lijst met beschikbare punten in de staat Texas uit en in 1979 begon het door het land te vliegen. Sinds de jaren negentig heeft het de zuidoostelijke richting van het internationale niveau volledig bestreken. Southwest Airlines kreeg zijn visuele identiteit zodra het naam maakte. In totaal zijn er vier logo’s in zijn geschiedenis.

1967 — 1971

Southwest Airlines Logo 1967-1971

Het openingsembleem bestaat uit drie brede lijnen die diagonaal zijn en naar links schuin aflopen. De strepen zijn geverfd in verschillende kleuren (geel, rood, oranje) en hebben een horizontale zwarte inscriptie in het midden — «Southwest». De letters zijn glad, gehakt, breed en in hoofdletters.

1971 — 1998

Southwest Airlines Logo 1971-1998

In 1971 werd een radicaal ander logo goedgekeurd — in de vorm van een gevleugeld hart. De dunne veertjes rechts en links van het middenstuk zijn afkomstig van de zogenaamde aviator badge, die altijd voorzien is van gevleugelde elementen. Ze duiden luchtvaartaansluiting aan. Tussen acht veren (vier aan elke kant) in het midden is een hart met een brede rode rand. Op de achtergrond is een blauwe ring met een gouden omtrek met de woorden «Southwest Airlines» bovenaan en onderaan.

1998 — 2014

Southwest Airlines Logo 1998-2014

Het management van het bedrijf schakelde over op meer specifieke luchtvaartsymbolen en koos voor een vliegtuigembleem. Het is realistisch weergegeven en bevindt zich iets vanaf de zijkant. De eerste jaren was het Desert Gold, en toen verscheen Canyon Blue. Het vliegtuig dat de lucht in stijgt, heeft een rode onderkant en een blauwe bovenkant, gescheiden door een dunne gele streep. De tweede helft van het logo is de naam. Het is zwart, grotesk, met letters van gemiddelde dikte.

2014 — heden

Southwest Airlines Logo 2014-vandaag

Begin herfst 2014 heeft de directie wijzigingen aangebracht in de merknaam en deze herzien. De ontwerpers brachten het hart terug en maakten het gestreept — bestaande uit drie geel-rood-blauwe lijnen van verschillende lengtes. Aan de linkerkant plaatsten ze de naam van de luchtvaartmaatschappij en schreven de uitdrukking «Southwest Airlines» in groot blauw. Dat wil zeggen, de nadruk is nu verschoven van afbeeldingen naar tekst.

Logo lettertype en kleuren

Southwest Airlines Logo

Vanaf het allereerste begin wordt het gedomineerd door het luchtvaartthema: start- en landingsbanen, vleugels, vliegtuigen. De titel is ook vereist (kort of volledig). Afhankelijk van de taken die werden uitgevoerd, werd het in kleine of grote letters geschreven. Het hart verscheen als een teken dat de luchtvaartmaatschappij de persoon met zijn oprechte genegenheid en gevoelens op de eerste plaats stelt. Maar de achtergrond is altijd hetzelfde geweest — absoluut witte ruimte.

De logo’s van Southwest Airlines zijn voorzien van een aangepast lettertype dat is ontworpen door het bedrijf in samenwerking met Lippincott en Monotype. Het heet Southwest Sans en werd voorgesteld door ontwerpers Dan Rhatigan en Jim Ford. Ook het kleurenpalet is door deze studio’s uitgedacht en bestaat uit een combinatie van hemelsblauw, geel en rood. Voorheen was sinaasappel ook in het palet opgenomen.

Waarom is het logo van Southwest een hart?

Volgens het hoofd van de marketingafdeling Kevin Krone staat het hart op het bedrijfslogo symbool voor klantenservice. Dit is een collectief beeld van alle harten die medewerkers van Southwest Airlines in hun favoriete bedrijf steken.

Wat betekent het Southwest Airlines-logo?

Het hartembleem staat voor gastvrijheid, warmte, liefde, bezorgdheid en toewijding aan de kernwaarden van Southwest Airlines. Het is een teken van de hoogwaardige service van de luchtvaartmaatschappij.

Wat is het motto van Southwest Airlines?

De huidige slogan van de luchtvaartmaatschappij is 'Lage tarieven. Niets te verbergen. Dat is TransFarency!' Eerdere reclameslogans hadden ook een korreltje humor. Bijvoorbeeld 'The Somebody Else Up There Who Loves You', 'Just Plane Smart', 'Love Is Still Our Field'.

Wanneer is Southwest Airlines begonnen?

De geschiedenis van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij begon in 1971, toen een lokale luchtvaartmaatschappij verscheen in de drie grootste steden van Texas.