Safeway Logo

Safeway Logo

De supermarktketen Safeway is zo groot dat het de op één na grootste van heel Noord-Amerika is. Ze is eigenaar van vele winkels, fabrieken en private labels. Het bedrijf biedt een breed scala aan voedingsproducten, waaronder een scala aan kant-en-klaarmaaltijden, kant-en-klaarmaaltijden, groenten en fruit en diepgevroren zeevruchten. Daarnaast verkopen de kraampjes algemene goederen en kruidenierswaren. Daarnaast zijn er afdelingen waar je bloemen, medicijnen, versgebakken bakkerijproducten en alcohol kunt kopen. Sinds 2015 maakt de retailer deel uit van Albertsons Companies, Inc. De locatie van het hoofdkantoor is Pleasanton, Californië.

Betekenis en geschiedenis

Safeway Logo Geschiedenis

Safeway werd opgericht in 1915, toen de 27-jarige Marion Barton Skaggs een kleine supermarkt kocht van zijn vader. In tegenstelling tot andere verkooppunten werkte het op basis van zelfbediening, waardoor klerken, winkeliers en kruideniers konden besparen op salarissen en daardoor de kosten van goederen konden verlagen. Marion bouwde het familiebedrijf verder uit. Met de hulp van zijn broers opende hij nog een aantal vestigingen met een vergelijkbare bedrijfsstrategie. Zo ontstond het uitgebreide Skaggs-netwerk.

Het verdubbelde in omvang in 1926 met de overname van de Safeway Stores, voorheen bekend als de Sam Seelig Company. Marion maakte onmiddellijk van de gelegenheid gebruik en hernoemde het bedrijf Skaggs-Safeway, en twee jaar later (na fusie met de Sanitary Grocery Company) — Safeway. Hij wilde niet dat er na zijn dood een supermarktketen met zijn achternaam zou blijven bestaan. Daarnaast weerspiegelt de nieuwe naam de essentie van het bestaande concept, gebouwd op contante betaling zonder de mogelijkheid om goederen op krediet te nemen.

Dus een kleine startup is uitgegroeid tot de grootste retailer met een omzet van meer dan $ 44 miljard. De unieke visuele identiteit werd begin jaren vijftig geboren toen het bedrijf winkels begon te openen met grote ramen en gebogen daken. Voorbeelden van bedrijfsarchitectuur op sommige plaatsen zijn terug te vinden in onze tijd. Rond dezelfde tijd (midden vorige eeuw) verscheen de eerste versie van het S-vormige logo, dat in de loop der jaren werd verbeterd.

1925 — 1952

Safeway Logo 1925-1936

Safeway Logo 1936-1952

Na de fusie van Skaggs en Safeway ontstond één bedrijf Skaggs-Safeway. Daarna werd het weer hernoemd: de leiders verwijderden het eerste woord uit de naam. Boven de ingangen van de winkels waren rechthoekige borden met een opschrift in een sierlijst. De tekst was «SAFEWAY STORES» (boven) en «DISTRIBUTIE ZONDER WASTL» (onder). De twee zinnen werden gescheiden door een horizontale strook die de uiterste «S» in de eerste regel verbond. Deze letters waren speciaal vergroot en leken in combinatie met een doorgestreepte lijn op dollartekens.

1952 — 1980

Safeway Logo 1952-1980

Het eerste S-vormige symbool legde de basis voor een hele generatie verschillende emblemen met een vergelijkbare structuur. Een vroege variant, bekend als The S Medallion, bevatte een rode «S» met snijranden en ongelijke dikte van de rondingen. Het midden was erg breed, waardoor de randen kort en smal leken. Van boven en onder ging de letter op een zwarte ring en de ronde basis was wit.

1980 — 2005

Safeway Logo 1980-2005

In de vroege jaren 1980 een logo genaamd The Ribbon Leaf is gemaakt. De «S» heeft een nieuwe, elegantere vorm met vloeiende rondingen. Tegelijkertijd werden de uiteinden puntig. De zwarte ring is verwijderd. In plaats daarvan werden twee ronde vierkante haken gebruikt, die zich rechts en links van de letter bevonden, maar deze niet raakten. Deze elementen waren donkerrood, bijna bordeauxrood. De algemene achtergrond bleef wit, zoals in het vorige geval. Onder de grafische compositie verscheen het opschrift «SAFEWAY». De ontwerpers hebben ervoor gekozen voor een gewaagd zwart lettertype met asymmetrische schreven.

1999 — 2005

Safeway Logo 1999-2005

Gelijktijdig met de originele versie van The Ribbon Leaf werd de wijziging ervan gebruikt, die eind jaren negentig werd aangenomen. Het bevatte dezelfde elementen als het origineel, maar op een heel andere manier. Het teken «S» en de haakjes eromheen waren wit. Om ze te markeren, gebruikten de ontwikkelaars het effect van negatieve ruimte door een basis toe te voegen in de vorm van een donkerroze rechthoek met afgeronde randen. Het had de vorm van een tv-scherm. Aan de onderkant stond hetzelfde donkerroze «SAFEWAY FOOD & DRUG»-bordje. De naam van de supermarktketen stond op de eerste regel en een korte slogan — de tweede.

2005-heden

Safeway Logo 2005

In 2005 werd het logo gecreëerd, dat nu bekend staat als The Yin-Yang — Life vanwege de gelijkenis met het gelijknamige symbool uit de Chinese filosofie. In structuur is het identiek aan alle voorgaande versies. In het midden staat een witte «S». Het heeft niet langer een rand tussen haakjes, maar heeft wel een rode ronde basis. Toegegeven, dit is geen perfect gelijkmatige cirkel — de auteurs gebruikten eerder een sterk aangepast vierkant met afgeronde zijden. Onderaan blijft alleen het woord «SAFEWAY» staan, en het is nu zwart en heeft niet de gebruikelijke schreven.

Logo lettertype en kleuren

Safeway Logo

In het huidige logo benadrukten de ontwerpers de gelijkenis van elementen met de beroemde yin- en yang-symbolen, die elkaar aanvullen en de harmonie, balans en veranderlijkheid van alles wat bestaat belichamen. Gezien de specifieke kenmerken van het merk, moet men niet zoeken naar een filosofische betekenis in het embleem zelf. Dit is gewoon een goede marketingtruc, een poging om op een interessante manier met de letter «S» te spelen en een gedenkwaardig visueel beeld te creëren. Het S-vormige ontwerp oogt dynamisch met vloeiende rondingen, terwijl de perfecte symmetrie behouden blijft.

Logo Safeway

Eerdere versies (van 1980 tot 2005) introduceerden het Icone Bold serif-lettertype. Na de herinrichting wordt de naam van de supermarktketen anders gespeld. Het huidige lettertype lijkt erg op SoftMaker’s Limerick Serial Medium. Het is een grotesk met selectief puntige randen. De letters hebben een laag contrast omdat alle streken ongeveer dezelfde dikte hebben.

Het opschrift is diepzwart geschilderd (CMYK 50-40-40-100). Het S-stuk is wit (#FFFFFF). Om het beter zichtbaar te maken, gebruikten de ontwerpers Safeway Red (#E41720) als basis.