Prince Logo

Prince Logo

Prince is een van de artiestennamen van de Amerikaanse zanger, acteur, multi-instrumentalist, componist en songwriter Prince Rogers Nelson. Hij had een breed vocaal bereik en trad op in verschillende genres — van jazz tot R&B. Tijdens zijn carrière heeft de muzikant 39 albums uitgebracht, maar sommigen geloven dat er nog eens 50 in zijn huis zijn opgeslagen die niet aan het publiek worden gepresenteerd. Bovendien werd hij de best verkopende artiest aller tijden — meer dan 150 miljoen van zijn platen zijn wereldwijd verkocht. Prince werd geboren in 1958 in Minneapolis, Minnesota en stierf in 2016 in Chanhassen. Hij ontving herhaaldelijk de hoogste prijzen en onderscheidingen: Grammy, Billboard Icon, Academy Award, Golden Globe. In 2004 werd zijn naam ingeschreven in de Rock and Roll Hall of Fame.

Betekenis en geschiedenis

Logo Prince

Prince Rogers Nelson groeide op in een familie van muzikanten: zijn moeder, Mattie Della, zong jazz, en zijn vader, John Lewis Nelson (beter bekend als Prince Rogers), speelde piano en schreef muziek. Omdat hij klein was, leed de toekomstige artiest aan epilepsie, maar op een dag kwam hij naar zijn moeder en zei dat hij niet langer ziek zou worden, omdat de engel hem dat vertelde. Zijn verfoeilijke persoonlijkheid was van kinds af aan zichtbaar: op zevenjarige leeftijd beheerste Prince de piano, op zijn dertiende — de gitaar, op zijn veertiende — de drummers. Op zevenjarige leeftijd schreef hij zijn eerste lied.

Toen de jongen tien jaar oud was, scheidden zijn ouders. Hij vond geen gemeenschappelijke taal met zijn stiefvader of zijn broer, dus woonde hij eigenlijk in twee huizen — soms met zijn moeder, dan met zijn vader, en toen hij hem eruit schopte, vestigde hij zich in de kelder van de familie Andersons ( met buren). De tiener raakte bevriend met hun zoon Andre (later werd hij bekend als André Cymone), met wie hij vervolgens samenwerkte. Bovendien was de jongeman bezig met basketbal en ballet.

De carrière van Prince Rogers Nelson begon met een semi-familieband genaamd 94 East. Hierdoor kon hij verschillende tracks en demo’s opnemen. Een van hen werd beluisterd door de lokale zakenman Owen Husney en besloot als producer op te treden. Hij hielp de jonge zanger aan een contract bij Warner Bros. verslagen. Geleidelijk aan ging de carrière van de artiest omhoog: hij componeerde zelfstandig woorden en melodieën voor liedjes, arrangeerde ze. Bovendien begon de muzikant los te komen van de gebruikelijke ritmes en introduceerde hij individualiteit in de composities, waarbij lyrische soul werd gecombineerd met dansfunk.

Daarnaast creëerde en sloot hij groepen, nam veel albums op, experimenteerde, betwistte contracten, veranderde creatieve pseudoniemen. Een van hen was onuitspreekbaar — dit is een teken dat geen analogen had. Het heette Liefdessymbool. De emblemen op de muziekcollecties waren zeer divers en kwamen altijd overeen met de eclectische inhoud.

Het meest bekende «persoonlijke label» Prince blijft nog steeds een complex grafisch ontwerp zonder uitspraak. Zij is zijn belangrijkste visitekaartje. Het logo toont een icoon in de vorm van een scepter (of ankh — een Egyptisch kruis), een pijl en een mannelijk symbool. En een van de uitdijende bands lijkt op een hoorn.

Het bovenste fragment van het icoon is een brede ring. Het wordt van de rest gescheiden door een licht gebogen lijn die aan de ene kant lijkt op een spiraal en aan de andere kant op een luidspreker. Verder naar beneden wordt een pijl gericht, aangevuld met een horizontale trui in de stijl van de oud-Engelse ridderlijke decoratie of de sleutel van het leven — het cultsymbool van de oude Egyptenaren.

Logo lettertype en kleuren

Prince Logo

Er is nog een legendarisch logo geassocieerd met de grote muzikant. Het is tekst. Er staat maar één inscriptie op — «Prince». Het woord is geschreven in cursief handschrift. Het heeft een semi-verbonden structuur: alleen de letters in de lettergrepen «rin» en «ce» zijn verenigd. De rest bevindt zich apart. De slagen zijn scherp, puntig aan de uiteinden, maar soepel en zelfverzekerd. De inscriptie is geschilderd in het originele lila neon spectrum.

Er staat geen tekst in het persoonlijke bord waarmee de cultartiest zich associeerde. In andere gevallen werd een handgeschreven grotesk gebruikt, die overeenkwam met het karakter en het werk van de Amerikaanse muzikant.

De albums en posters van Prince zijn in talloze kleuren geschilderd, maar paars wordt als het handelsmerk beschouwd. Pantone Inc. in 2017 droeg ze haar nieuwe lila kleur HTML #4F3D63 aan hem op, die ze naar de zangeres noemde.