Parental Advisory Logo

Parental Advisory Logo

Het Parental Advisory-logo, het PAL-merk genaamd, is eigendom van de Recording Industiy Association of America (RIAA). Hij staat bekend om duizenden heavy metal-, hiphop- en gangstarapalbums. Het muzieklabelsysteem is vrijwillig, waarbij elke platenmaatschappij beslist op welke nummers een waarschuwingslabel moet worden geplaatst. Zoals gepland, moet het bord «Parental Advisory» kinderen beschermen tegen obsceen taalgebruik en taboe-onderwerpen zoals geweld, drugs of het occulte.

Betekenis en geschiedenis

Parental Advisory Logo Geschiedenis

PAL Mark was misschien nooit ontstaan ​​als een zekere Mary Elisabeth «Tipper» Gore niet voor haar dochter de Purple Rain-plaat van zanger en gitaarvirtuoos Prince had gekocht, een van de meest succesvolle albums in de geschiedenis van de muziekindustrie. Tot haar schrik was er een vulgair inleidend couplet en alle nummers bleken, vreemd genoeg, opgedragen te zijn aan de film Purple Rain met een pittig plot.

De vrouw van de toekomstige vice-president van de Verenigde Staten onderscheidde zich door puriteinse opvattingen en besloot samen te werken met andere invloedrijke vrouwen om dergelijke muziek te verbieden. Gebruikmakend van de status van haar man, richtte ze het Parents Music Resource Center (PMRC) op. Ze werd vergezeld door de echtgenoten van politici uit Washington, dus ze werden achter hun rug om «Weissguy» Weiss genoemd. Samen bedachten ze classificatiecodes voor het labelen van albums en benadrukten ze de top van de slechtste, naar hun mening, nummers. De lijst met «perverse» muziek omvatte het werk van Def Leppard, AC / DC, Twisted Sister, Prince en Madonna. Daarnaast eisten de ouders dat de RIAA geen contracten aangaat met muzikanten die zich ongepast gedragen op het podium.

Maar het initiatief van «Weissguy» Weiss werd genegeerd. Noch de leidinggevenden van de RIAA, noch de 62 platenlabels reageerden op de brieven die ze ontvingen, tot ongenoegen van Gore. Ze maakte opnieuw gebruik van de connecties van haar man en zorgde ervoor dat de kwestie die haar zorgen baarde, in het Amerikaanse Congres werd behandeld, hoewel er nog geen zes maanden waren verstreken sinds de oprichting van de PMRC. De hoorzittingen werden bijgewoond door muzikanten die sceptisch waren over de wens om liedjes te beoordelen op hun teksten. Zoals u weet, hebben kunstwerken immers een verborgen betekenis, en die is niet altijd evident. Aan de kant van de aanklager bevonden zich, naast «Weissguy» Weiss, een christelijke televisiepresentator, de burgemeester van Atlanta en een muziekprofessor.

Bard John Denver, die pleitte voor de vrijheid van meningsuiting, zei dat zijn lied Rocky Mountain High niet over drugs gaat, zoals iedereen om de een of andere reden denkt, maar over de schoonheid van de bergen. De leider van de Twisted Sister adviseerde op zijn beurt kinderen om geen albums te kopen met een pentagram op de omslag en met openhartige namen. En luister natuurlijk zelf naar de platen voordat u ze aan uw kind geeft. Ondanks de logische argumenten van de muzikanten wonnen vertegenwoordigers van de PMRC. Zo werd PAL Mark geboren, die geleidelijk evolueerde en een zwart-wit label werd met het opschrift «PARENTAL ADVISORY EXPLICIT CONTENT».

jaren 80

Parental Advisory Logo 1980

Onder druk van de PMRC stemde de RIAA ermee in om muziek die ongepast is voor kinderen te markeren met een speciaal bord. Ze begon hiermee in november 1985. Het waarschuwingslabel was niet in een gereguleerde vorm en de inhoud veranderde voortdurend. Een van de opties zag eruit als een ronde sticker met de tekst «WAARSCHUWING Toon van deze plaat ongeschikt voor minderjarigen». Omdat het eerste woord bedoeld was om de aandacht te trekken, werd het vetgedrukt in hoofdletters. Het was dit symbool dat de cover van de Prince-single ‘sierde’.

Later bleek dat de markering lukraak was aangebracht. Ze zou alleen voor de titel aan een album kunnen worden gegeven, zoals gebeurde met Jazz from Hell. Toen winkels klanten begonnen te waarschuwen voor de «niet-kinderachtige» inhoud van de liedjes uit deze collectie, concludeerde componist Frank Zappa dat er helemaal niemand naar hem luisterde. In Jazz from Hell was er immers alleen instrumentale muziek zonder woorden. En in de tekst Under the Blade van Twisted Sister ontwaren vertegenwoordigers van de PMRC een hint van verkrachting, al werd er gezongen over de operatie die de drummer onderging.

1990 — 2001

Parental Advisory Logo 1990-2001

In 1990 verscheen een uniform Parental Advisory-logo. Directeuren van opnamestudio’s zorgden voor de oprichting ervan toen ze gele labels op albums moesten plakken die waarschuwden dat sadomasochisme, bestialiteit en incest in liedjes konden worden genoemd. Dit gebeurde nadat conservatieve ouders klaagden dat de oude badge moeilijk te zien was. Om beperkende maatregelen te vermijden moesten vertegenwoordigers van de muziekindustrie zelf op de proppen komen met het ontwerp van de PAL Mark.

Zo ontstond de bekende zwart-witte rechthoek, bestaande uit drie fragmenten. In het bovenste smalle gedeelte stond het opschrift «PARENTAL». Iets lager, in een brede witte rechthoek, stond het woord ADVISORY. Een aparte regel helemaal onderaan werd ingenomen door de zin «EXPLICIT LYRICS». Kleuren afgewisseld, met zwarte tekst op een witte achtergrond in het midden en vice versa langs de randen.

Het gestandaardiseerde half-inch-voor-inch label debuteerde in de zomer van 1990. Het eerste album dat ouderlijk wantrouwen wekte, was Banned in the U.S.A. hiphopgroep 2 Live Crew. Het werd gebrandmerkt met het Parental Advisory-logo omdat het beledigende taal bevatte tegen sheriff Nicholas G. Navarro, die de muzikanten liet arresteren vanwege naar verluidt «obsceen» liedjes op de As Nasty as They Wanna Be-compilatie. Trouwens, de rechtbank annuleerde vervolgens de beslissing over hun obsceniteit.

1996 — 2001

Parental Advisory Logo 1996-2001

Het debat over de etikettering van niet-kindermuziek ging door. Hoorzittingen op het congres van de Verenigde Staten werden nog een paar keer gehouden omdat «Weissguy» Weiss de eisen voor het gebruik van PAL Mark wilde aanscherpen. Na nog een debat in 1996 werd besloten om de inhoud van het label te veranderen en direct op de albumhoezen af ​​te drukken.

De twee dunne zwarte strepen aan de zijkanten van de rechthoek verdwenen en EXPLICIETE INHOUD verscheen in plaats van de uitdrukking «EXPLICITE LYRICS». Het oude onevenredige lettertype is vervangen door het groteske Garage Gothic. De maker van de nieuwe versie van het Parental Advisory-logo is ontwerper Neal Ashby.

2001 — heden

Parental Advisory Logo 2001

In 2001 begon Universal Music Group PAL Mark te gebruiken met een verbeterd lettertype. Intra-letter hiaten in de woorden «PARENTAL» en «EXPLICIT» werden iets uitgebreid. Alle horizontale streken bij «E» werden even groot.

Logo lettertype en kleuren

Parental Advisory Logo

De badge voor ouderlijk advies is zo populair dat hij zelfs op de hoes van illegale muziek-cd’s staat. Het is niet verplicht om dit embleem te gebruiken, maar voor veel groepen is het een middel geworden om op te vallen. In het begin was iedereen bang dat de markeringen de luisteraars zouden afschrikken. Maar toen bleek dat de vraag naar albums met PAL Mark enorm is toegenomen, ook onder tieners.

Bij het nastreven van marketingwinst begonnen de muzikanten obscene woorden aan de liedjes toe te voegen, alleen om de felbegeerde sticker te krijgen. Kinderen kochten graag albums met de woorden «PARENTAL ADVISORY» omdat ze er cool uitzagen in de ogen van hun leeftijdsgenoten.

Logo Parental Advisory

Het logo maakt gebruik van schreefloze lettertypen van de familie Placard Condensed. Hun ontwikkelaar is Monotype Studio. Rechthoeken en opschriften zijn geschilderd in twee neutrale kleuren: zwart en wit. Deze combinatie is het best te zien op de kleurrijke covers van muziekalbums.