Panera Logo

Panera Bread Logo

Panera is een Amerikaanse keten van bakkerijcafés uit de Verenigde Staten die een breed scala aan gebak verkoopt, evenals pasta, tortilla’s, sandwiches en drankjes. Daarnaast biedt de winkel een speciaal menu, waarvan je elk gerecht to go kunt kopen. Het omvat soepen, pasta’s, salades, bijgerechten, pizza, fruit, smoothies, chocolade, koffie van elk type en meer. Het brood is altijd vers omdat het ‘s ochtends door de bakker wordt gebakken. De merkstructuur omvat meer dan 2.000 verkooppunten verspreid over de Verenigde Staten en Canada. Het hoofdkantoor is gevestigd in Sunset Hills, Missouri. In Groot-St. Louis Company opereert als Saint Louis Bread Company en bezit meer dan 100 kantoren. Het is op zijn beurt eigendom van JAB Holding, dat eigendom is van de familie Reimann uit Duitsland. De verschijningstijd van het merk is 1987.

Betekenis en geschiedenis

Panera Logo Geschiedenis

De succesvolle cafébakkerijen zijn opgericht door het Rosenthal-echtpaar Ken en Linda. Ze openden een firma in Kirkwood, Missouri genaamd The St. Louis Brood Company. Voor het bedrijfsleven ontvingen startende ondernemers een lening van 150 duizend dollar en investeerden ze volledig in het bedrijf. Ze ontwikkelden en ondersteunden hun onderneming op alle mogelijke manieren en maakten er een gewild netwerk van, dat Au Bon Pain in 1993 voor 23 miljoen dollar verwierf. Ze noemde het ook Panera, op basis van het Latijnse concept in de betekenis van «graanschuur», «moeder van het brood» («broodmand»). Deze gedenkwaardige gebeurtenis vond plaats in 1997.

Het merk verkocht vervolgens Au Bon Pain en richtte zich op het bakken van gebak, waarvoor het 20 gebouwen renoveerde. Elk jaar nam hun aantal toe, en het hoofdkantoor verhuisde naar steeds meer grote nederzettingen, totdat het in Sunset Hills belandde. Tegelijkertijd kocht het bedrijf concurrenten uit en gaf ze een eigen naam. In 2008 verhuisde het merk buiten de grenzen van de Verenigde Staten en begon het uit te breiden naar Canada. Rond dezelfde tijd werd het concept van het bedrijf radicaal gewijzigd: het kondigde aan dat het alleen natuurlijke producten gebruikt en kunstmatige toevoegingen weigert.

In 2014 introduceerde Panera een digitaal betaalformaat voor aankopen: het werd mogelijk om online goederen te bestellen en op afstand te betalen via tablets of smartphones. Ook het aanbod van kant-en-klaarmaaltijden is uitgebreid: soepen, bijgerechten, warme chocolademelk, frisdranken, koffie, salades en andere items die zowel bedoeld zijn om ter plaatse te eten als om mee te nemen, zijn aan het menu toegevoegd. In 2018 opende het bedrijf een eigen service voor het bezorgen van gerechten en andere producten. In 2020 kwam daar ook pizza bij. Alle winkels opereren onder hetzelfde teken, ongeacht de locatie. In totaal heeft het netwerk vijf emblemen.

1987 — 2005

Panera Bread Logo 1987-2005

Aanvankelijk was het beeld zwart-wit. Een vrouw met golvend haar werd getekend met donkere contourlijnen op een lichte achtergrond. Lange slagen vertegenwoordigden duidelijk de arm, schouder, gezicht en brood. Het was een klassiek ovaal brood. De «graanschuur» hield hem vast als een baby en keek teder naar het vers gebakken broodje. Onder de bodem was een inscriptie bestaande uit de naam van het handelsmerk. De woorden waren gerangschikt in twee regels: «Panera» bovenaan, «Brood» onderaan. De laatste werd in een ellips gebracht, die ook op een brood leek. Het lettertype in Aziatische stijl is op maat ontworpen.

2005 – 2011

Panera Bread Logo 2005-2011

Gekrulde letters en het beeld van een vrouw die brood knuffelt, hebben de ontwerpers behouden. Ze voegden alleen kleur toe aan de bestaande versie door een beige kleur als achtergrond te gebruiken. Het komt het meest overeen met de tinten van vers gebakken goederen.

2011 — 2020

Panera Bread Logo 2011-2020

De ontwikkelaars hebben de hoofdtekst gladgestreken zonder er ook maar één letter in te veranderen. Maar voor de aanvullende inscriptie, die zich hieronder bevindt, gebruikten ze een ander lettertype — een gelijkmatige en strikte grotesk. De auteurs hebben ook het ovaal eromheen verwijderd. Het haar van de vrouw was net als het hoofd tegen een beige achtergrond geplaatst.

2019 — 2020

Panera Bread Logo 2019-2020

Het embleem werd opnieuw ontworpen, waarna het een nieuwe look en vorm kreeg. De belangrijkste veranderingen beïnvloedden het beeld van het meisje: ze had een schoof korenaren in haar handen, en geen brood. De kunstenaars hertekenden ook de pose van de «moeder van broden», zodat het gezicht niet in het hele gezicht, maar in profiel werd geplaatst. Haar fladderde niet meer: ​​hun ontwerpers netjes «gestapeld». De merknaam werd in één regel geplaatst, en niet in twee, zoals voorheen. De letters kregen een witte kleur, donkere omtreklijnen en achtergrondverlichting, zodat ze volumineus werden. Alle elementen waren in een zwarte rechthoek.

2020–heden

Panera Bread Logo 2020

De moderne interpretatie van het logo is een bijna identieke herhaling van de oude versie. Er is natuurlijk wel een verschil, maar dat valt niet op. Als je goed kijkt, zie je een andere vorm van locatie van de vrouw. Ze is recht afgebeeld en kijkt voor zich uit. In haar handen heeft ze een brood, waarvan een derde is afgebroken door de «graanschuur». Het woord «Panera» is gemaakt in hetzelfde lettertype, maar met letters die met elkaar verbonden zijn: «a» in combinatie met «n» en «e» met «r». Het opschrift «Bread» staat aan de onderkant en is beige gekleurd. Nu zijn alle elementen op een semi-ovale groene achtergrond geplaatst. Het lijkt op de mond van een oven waarin brood wordt gebakken. En groen geeft de milieuvriendelijkheid van producten en de natuurlijkheid van de gebruikte ingrediënten aan.

Logo lettertype en kleuren

Panera Logo

De visuele identiteit van de keten van broodwinkels, bakkerijen en koffiehuizen is gebaseerd op stereotypen: brood plus een moeder. In dit geval is het een «graanschuur», «broodmoeder» («broodmand»). Haar beeld is twee keer hertekend, maar is nooit uit het logo verdwenen, omdat het honderd procent aansluit bij het thema van bakkerijproducten — thuis, gezin, warmte geven.

Voor de hoofdinscriptie werd het gelijknamige lettertype gebruikt met letters in Aziatische stijl, alsof ze in korte halen waren gemaakt. Het werd voor het eerst gepubliceerd in Fontmonger.

Logo Panera

De kleuren komen overeen met het broodthema, waarbij lichtbeige de boventoon voert. Wit, zwart en olijfgroen zijn ook aanwezig. De eerste wordt gebruikt als achtergrond in de vroege logo’s, de tweede wordt gebruikt voor alle inscripties en de derde dient als achtergrond in het nieuwste embleem en geeft de milieuvriendelijkheid van het product aan.