One Direction Logo

One Direction Logo

One Direction is een Anglo-Ierse pop- en rockband, ook wel 1D genoemd. Ze is een televisieproject dat in 2010 de derde finaliste werd voor The X Factor in het Verenigd Koninkrijk. De muzikale groep bestaat uit Louis Tomlinson, Harry Styles, Liam Payne en Niall Horan. Eerder stond Zayn Malik ook op de lijst, maar die verliet de boyband in het voorjaar van 2015. Bovendien waren dit individuele zangers die de tests op de show niet hebben doorstaan. Het lot gaf hen echter nog een kans om zichzelf te bewijzen in de categorie «Groep». Verenigd in 10 minuten, namen ze een kans en wonnen. Daarna tekenden de artiesten een contract met Syco Records, een studio van Simon Cowell. De meest actieve jaren van hun activiteit vielen in de periode 2010-2016. Nu hebben de muzikanten voor onbepaalde tijd pauze en zijn ze druk met andere projecten.

Betekenis en geschiedenis

One Direction Logo Geschiedenis

Het winnen van een populaire tv-show maakte de groep direct herkenbaar. Ze nam elk jaar één album op en stond bovenaan de hitlijsten in de meeste mediamarkten. Dit bracht haar een doorslaand succes. Als gevolg daarvan werd One Direction de eerste in de geschiedenis van de Amerikaanse Billboard 200 met nummers die vier opeenvolgende jaren bovenaan de hitlijsten stonden. En haar collectie Midnight Memories was in 2013 de best verkochte ter wereld.

De muzikanten werden al snel tieneridolen. Een dergelijke megapopulariteit vormde een echte fanhysterie om hen heen, op het hoogtepunt waarvan de groep vier wereldtournees hield. De meest winstgevende daarvan was de tour van 2014: het bracht jonge mensen meer dan 290 miljoen dollar op. Na een grootschalige tournee nam het team een ​​onbepaalde time-out om andere projecten voort te zetten.

Maar dat betekent niet dat de muzikanten met de stopzetting van de activiteiten in 2016 in de vergetelheid zijn geraakt. Vanaf 2020 heeft 1D 70 miljoen platen verkocht, waardoor het een van de meest gevraagde boybands aller tijden is. Op dit moment heeft het team bijna tweehonderd prijzen gewonnen en het embleem blijft algemeen herkenbaar bij fans over de hele wereld. De visuele identiteit van One Direction is eenvoudig maar gedenkwaardig. Het is samengesteld volgens alle grafische canons van de muziekindustrie.

Logo One Direction

Pop rockers hebben twee logo’s. De ene bevat de volledige naam van de groep, de tweede — de afgekorte. Het gebruik ervan overlapt op sommige punten, hoewel de uitgebreide versie vaker op albums is verschenen en de korte versie wordt gebruikt voor promoties. Het is te zien op T-shirts en andere parafernalia. Ondanks dit verschil hebben ze gemeenschappelijke kenmerken — stijl en kleur.

Het officiële embleem bevat de uitdrukking «One Direction». Het is op één regel geplaatst en is gemaakt in hoofdletters. Maar de letters zijn ongelijk — elk heeft zijn eigen helling en hoogte. Ze zijn geschreven in brede streken, als een penseel, dus sommige hebben gekartelde uiteinden. Alle karakters zijn individueel — er is geen enkele identiek, zelfs niet tussen dezelfde letters. De eerste «O» is bijvoorbeeld rond, met een streep aan de bovenkant, de tweede is ovaal en heeft een langwerpige vorm. Hetzelfde kan gezegd worden over «E» en «N»: ze zijn ook verschillend van elkaar.

Een extra aanduiding van de boyband is een icoon bestaande uit het cijfer één (1), een vierkant haakje ([) en de linkerhelft van de letter X. Bovendien zijn ze zo gecombineerd dat ze er samen uitzien als een 1D icoon. De lijnen zijn groot, breed, maar niet volledig gekleurd, omdat elk chaotische gaten vertoont in de vorm van kleine strepen, stippen, deuken. De aanwezigheid van het «X»-fragment geeft de naam aan van het tv-programma waarmee de zangcarrière van jonge muzikanten begon. Aan de onderkant staat de zin «One Direction», ontworpen in militaire stijl — een strikt stencillettertype met letters bestaande uit lange strepen.

Logo lettertype en kleuren

One Direction Logo

De inscriptie in het embleem van de popgroep is gemaakt in een individueel lettertype. Het is gebaseerd op een lettertype gemaakt door ontwerper boobearsarse. Dit zijn ongelijke letters van verschillende hoogtes, die zijn gevormd uit korte slagen met een «gescheurd» begin. Het palet is monochroom en bestaat uit zwarte karakters op een witte achtergrond. Er zijn ook rode pictogrammen op de albumhoezen.