Nordstrom Logo

Nordstrom Logo

Nordstrom is een Amerikaanse keten van full-service warenhuizen die kleding, schoenen, parfums, sieraden, accessoires, tassen en schoonheidsproducten verkoopt. Sommige secties hebben ook meubels en bruiloftaccessoires. De outlets hebben hun eigen espressobars, restaurants en cafés. Vanaf 2021 heeft het bedrijf 100 winkels in 32 staten en drie Canadese provincies. Daarnaast omvat de merkstructuur de online winkel HauteLook en het warenhuis Nordstrom Rack. Het hoofdkantoor is gevestigd in de stad Washington, het vlaggenschipcentrum bevindt zich in New York. Het merk werd opgericht in 1901. De oprichters zijn John W. Nordstrom en Carl F. Wallin.

Betekenis en geschiedenis

Nordstrom Logo Geschiedenis

John W. Nordstrom (geboren Johan Nordström, immigrant uit Zweden) werd rijk tijdens de Klondike Gold Rush, trouwde met een Amerikaan en ging op zoek naar een geschikt bedrijf. Uiteindelijk viel zijn keuze op een schoenenwinkel, die hij Wallin & Nordstrom noemde. Als mede-oprichters nam hij een deskundig persoon — de eigenaar van een schoenenreparatiewerkplaats. Er ontstond geleidelijk een dynastie toen Nordstrom vijf kinderen kreeg. Drie van hen erfden zijn bedrijf: hij verkocht zijn aandelen aan hen. Wallin deed hetzelfde toen hij besloot met pensioen te gaan.

Aanvankelijk werd het bedrijf gerund door twee broers. Ze verbeterden de winkel en reconstrueerden het gebouw. In 1933 voegde een derde broer zich bij hen, en toen leidden de familieleden het bedrijf ongeveer veertig jaar samen en verkochten ze nog steeds schoenen. De situatie veranderde in de loop van de tijd, toen warenhuizen een reeks transformaties doormaakten, het management veranderden, uitbreidden en een handelsnetwerk vormden. Naast schoenen zijn er ook andere producten in het assortiment verschenen, waardoor klanten zich letterlijk van top tot teen kunnen kleden. Daarom kregen de winkels de status van een volledige cyclus.

Maar ze waren niet alleen verenigd door de aangeboden goederen: er was ook een enkel embleem dat als uithangbord diende en een plaats innam boven de ingangen van alle verkooppunten. In totaal zijn er vijf soorten logo’s in het arsenaal. Ze zijn tekstueel, wat vergelijkbaar is, maar ze hebben totaal verschillende stijlen, en daardoor verschillen ze.

1901 — 1967

Nordstrom's Logo 1901-1967

De eerste zes decennia gebruikte de winkel een bord met een «S» aan het einde, aangevuld met een apostrof. Ze bedoelde dat het merk toebehoorde aan mensen met de achternaam Nordstrom. En dit is waar — het bedrijf werd gerund door drie broers. De inscriptie bestond uit hoofdletters — gehakt, glad, maar niet helemaal gelijkmatig. Slechts enkele delen van de borden verschilden in grootte. De grootste waren «O»: ze werden gezien als grote hoepels. «M» en «N» zagen er ook massiever uit dan de rest. De titel had geen achtergrond — er werd alleen witruimte gebruikt.

1967 — 1973

Nordstrom Best Logo 1967-1973

De rebranding leidde tot een verandering in het logo, dus de identiteit van die tijd was gebaseerd op de naam «Nordstrom Best». Bijna alle letters waren in kleine letters, behalve de eerste. De afstand tussen de karakters is groter geworden, terwijl ze zelf volumineus zijn geworden door lichte schaduwen en een grijze ondergrond met kleine puntjes. Bij beide «t»s was de helft van de dwarsbalk afgesneden en de «s» kregen een diepe buiging.

1973 — 1991

Nordstrom Logo 1973-1991

Het embleem van die tijd werd gedomineerd door kleine letters. De apostrof en «S» zijn volledig uit de naam verdwenen. De vorm van de letters was rechthoekig en ze pasten harmonieus bij elkaar in stijl en verhoudingen. Tegelijkertijd hadden de symbolen afgeronde hoeken. Ze zagen eruit alsof ze waren gemaakt van hetzelfde patroon met het verwijderen van «onnodige» onderdelen. «o» was bijvoorbeeld van volledige lengte, maar «n», «r» en «d» leken op de fragmenten, omdat ze bijna hetzelfde uiterlijk hadden. Alleen «t» en «m» werden weggelaten: de eerste letter leek op een kruis met een verplaatste dwarsbalk en de tweede werd gezien als een dubbele «n».

1991 — 2019

Nordstrom Logo 1991-2019

De karakters kregen opnieuw een brede tussenletterruimte en een traditionele vorm. Na de overgang naar de hoofdletters werd «O» klassiek ovaal en «S» werd golvend. Deze versie van de Nordstrom-belettering wordt erkend als de meest verfijnde en elegante vanwege de soepel uitzettende en samentrekkende lijnen.

2019 — heden

Nordstrom Logo 2019

Het moderne logo is aan de uiteinden voorzien van een opschrift. Dit is duidelijk te zien in de «M», «N» en «D». De rest van de letters hebben gladde en stompe sneden. De «O» in deze versie van de identiteit is niet ovaal of rechthoekig — hij is perfect rond.

Logo lettertype en kleuren

Nordstrom Logo

De visuele identiteit van de warenhuisketen Nordstrom is te allen tijde tekstueel gebleven. Er zaten nooit grafische elementen in. Voor een betere leesbaarheid van de tekens gebruikten de eigenaren van het handelsmerk schreefloze letters, zodat niets de onmiddellijke perceptie van de naam zou verstoren.

Elk embleem heeft een eigen lettertype, niet vergelijkbaar met de vorige. Een daarvan is Futura, ontworpen door ontwerper Paul Renner in 1927 en geïnspireerd door Bauhaus. Het gebruikte lettertype was Optima Pro Medium van Hermann Zapf.

Logo Nordstrom

Als het type inscripties erg divers is, is het officiële palet juist conservatief. Het bestaat uit een monochrome combinatie van zwart (letters) en wit (achtergrond). Een van de opties heeft ook een grijze kleur.