Michaels is een Amerikaanse keten van 1.252 winkels die kunstbenodigdheden aanbieden. Bedient klanten via verkooppunten in 49 Amerikaanse staten en Canada, app en website. The Michaels Companies is sinds 2021 eigendom van Apollo Global Management.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Michaels?
Winkels en online platform voor handgemaakte producten in Noord-Amerika. Opgericht in 1973. Biedt producten voor naaien, breien, borduren, vilten, ikebana, origami, decoreren, schilderen, beeldhouwen, enz. Eigendom van Apollo Global Management.
Toen Michael Dupy kunstbenodigdheden begon te verkopen, gaf hij de winkel zijn naam, Michaels. De winkel was een succes en in de volgende 9 jaar werden er nog 10 verkooppunten geopend. Dupy verkocht het bedrijf in 1982 voor een goede prijs en begon een ander bedrijf. De nieuwe eigenaar, miljonair en ervaren zakenman Sam Wiley, hielp het bedrijf grote hoogten te bereiken: hij bracht het bedrijf naar de beurs, organiseerde de overname van concurrenten, waardoor het aantal winkels voortdurend toenam. In 2006 besteedden particuliere investeerders aandacht aan de «tidbit», die het bedrijf kocht en het merk verder ontwikkelde.
Het bedrijfslogo is drie keer geüpdatet. Elke rebranding werd geassocieerd met de volgende groeifase. Tegelijkertijd vervingen zwarte en rode motieven elkaar afwisselend.
1973 — 1993
De aantrekkingskracht van het eerste logo was gebaseerd op het contrast van wit en zwart. De rechthoekige zwarte achtergrond leek op een bord met de titel en auteur naast de kunstwerken in de tentoonstelling. Op het embleem bestond de inscriptie uit het woord Michaels. De koopwaar van de winkel zal de basis vormen van veel producten, en Michaels is tot op zekere hoogte hun auteur. De eerste en laatste letter van het woord werden onderscheiden door creatieve krullen. De poot van de hoofdletter M liep door onder het woord, alsof het de inscriptie omhelsde. De naam was zelfvoorzienend en samenhangend, verwijzend naar het type bouwmarkt.
1993 — 2009
Nadat hij begon met het verkopen van aandelen op de beurs (1984), gebruikte Michaels het kapitaal om concurrenten te kopen. Hierdoor groeide het aantal winkels gaandeweg van 16 naar 450. Om ervoor te zorgen dat klanten in de nieuwe staten direct begrijpen wat het merk te bieden heeft, is het logo gewijzigd om het meer duidelijkheid te geven. De naam kreeg een romantische rode kleur, helder, aantrekkelijk en creatief. De boogvormige onderstreping is verwijderd. In plaats daarvan verscheen onderaan een inscriptie tussen M en S, die de richting van de activiteit aangaf: kunst- en ambachtswinkels (kunstnijverheidswinkels).
2009 — 2014
De opening van de 1000e winkel in 2008 werd gevierd met een rebranding. Het originele lettertype werd gebruikt voor het bijgewerkte logo. Het lijkt erop dat de letters van draden zijn gemaakt. Dit gevoel wordt vooral versterkt door de hoofdletter M en de lus van de letter L. De compositie wordt aangevuld met het opschrift Where Creativity Happens (Waar creativiteit gebeurt). Over het algemeen komt het gecreëerde beeld vrij nauwkeurig overeen met de richting van de winkels. De algemene indruk wordt aangevuld door de zwarte kleur van de inscriptie, die het motief van spaties, concepten, details die ontwerp, snijden en kleuren vereisen, weerspiegelt.
2014 — heden
Vanaf 2014 zijn alle merken die eigendom zijn van het bedrijf (Artistree, Aaron Brothers Custom Framing, Recollections, Studio Décor en anderen) samengevoegd onder de nieuwe entiteit The Michaels Companies. Dit betekende het actualiseren van de visuele identiteit.
Het nieuwe logo weerspiegelde de centrale leiderschapspositie van Michaels bij de andere merken van de holding. Dit wordt aangegeven door de kleur van de naam te wijzigen in rood. De verandering in tint gaf het logo een vleugje kleur, een weerspiegeling van het creatieve vuur dat Michaels-producten bij het winkelend publiek ontsteken. Tegelijkertijd is het unieke karakter van het handgemaakte lettertype, dat kenmerkend is voor de winkels, bewaard gebleven. Hoewel er een paar aanpassingen zijn gedaan. De hoofdletter M is al gedaan, de staarten van de letters die te veel naar beneden steken zijn verwijderd. Dit gaf de belettering een netter en compacter uiterlijk, zachtheid en rondheid, een gevoel van volledigheid en harmonie.
Logo lettertype en kleuren
Michaels’ ‘kleur’-verhaal is een combinatie van rood, zwart en wit. De combinatie van tegenstellingen, contrast maken het logo helder, benadrukken het kunstenaarschap, originaliteit en creativiteit van het merk.
- Wit — nieuwigheid, frisse ideeën, blanco’s, productie vanaf nul.
- Zwart — de kracht van het bedrijf (het merk nam de meeste concurrenten op).
- Rood — creatieve impuls, emoties, inspiratie, heldere details.
Het lettertype heeft geen exacte analoog. Maar dicht bij Rose Colored Regular en Bostroom Regular.