Mason Logo

Mason Logo

Mason is lid van een geheim genootschap dat als het meest geheimzinnig en onontgonnen wordt beschouwd. Het is alleen bekend dat de vrijmetselarij is ontstaan ​​op basis van het bouwersgilde. In de jaren 1500 het was een bescheiden vereniging van metselaars uit Schotland en Engeland. Toen bedachten ze een heel systeem van symbolen en wachtwoorden om elkaar te herkennen. Hun filosofie is gebaseerd op de principes van metselwerk en hun religieuze opvattingen zijn beperkt tot het geloof in de Grote Architect van het Universum, hoewel dit in feite een seculiere beweging is, ver van politiek en religie.

Betekenis en geschiedenis

Logo Mason

Het gerucht gaat dat oude vrijmetselaars zich verenigden om hun medebouwers te ondersteunen. Ze zijn niet echt verbonden met Tempeliers: de leden van de samenleving namen eenvoudig hun attributen en rituelen over van de ridders. In feite is dit niets meer dan een poging om een ​​prachtige omgeving te creëren en er mysterieus uit te zien in de ogen van gewone mensen.

Vrijmetselarij wordt beschouwd als een filantropische unie: onder haar leden zijn er veel rijke en invloedrijke mensen die betrokken zijn bij liefdadigheidswerk. De welgestelden, die niets met bouw te maken hadden, begonnen zich aan het einde van de 16e eeuw aan te sluiten bij de Engelse loges van steenhouwers. Hoogstwaarschijnlijk waren zij het die het verdere werk van het partnerschap beïnvloedden.

De belangrijkste principes van de esoterische samenleving worden beschouwd als het onderhouden van broederlijke vriendschap (in de meeste Anglo-Amerikaanse loges kan alleen een man een vrijmetselaar zijn), zelfontwikkeling en het verlenen van hulp aan mensen in nood. De meest bekende leden van de vereniging zijn de schrijver Rudyard Kipling, de componist en toetsenist Rick Wakeman, de voormalige piloot en astronaut Buzz Aldrin, de echtgenoot van de koningin van Groot-Brittannië prins Philip, evenals vele zakenlieden, politici en de grondleggers van de Verenigde Staten.

De moderne vrijmetselarij heeft een systeem van geheime symbolen overgenomen van de middeleeuwse broederschappen. Het zijn er waarschijnlijk veel, maar slechts een beperkte kring van mensen kent ze. Het enige merk dat gegarandeerd van het publiek is, is Square en Compasses. Het wordt geassocieerd met het ambacht van metselaars, omdat het de belangrijkste kenmerken van een architect presenteert.

Hieronder staat een hulpmiddel dat een rechte hoek vormt. De uiteinden zijn naar boven gericht en kruisen de «benen» van het kompas, dat zich boven het plein bevindt. In Engelssprekende landen wordt het symbool aangevuld met een hoofdletter «G». Het kan een van de drie fenomenen vertegenwoordigen: Geometrie, God of Grote Architect van het Universum.

Logo lettertype en kleuren

Mason Logo

Het teken Vierkant en Kompassen staat voor het idee van broederschap. Aangenomen wordt dat het gereedschap met een rechte hoek de «uitlijning» van alle acties vertegenwoordigt om te voldoen aan de strikte morele principes van de vrijmetselaars. Het kompas spreekt van het streven naar evenwicht. Hij trekt een soort grens waar de wensen en behoeften van de leden van het geheime genootschap niet over mogen gaan. En de letter «G» in het midden kan zowel verwijzen naar de filosofie van de bouwers (in dit geval wordt geometrie geassocieerd met de wereldorde), als naar religie. Aan de andere kant zijn er geen dogma’s die de exacte betekenis van het embleem bepalen. Het is ook niet bekend wanneer het precies verscheen en wie het heeft gemaakt.

De «G» in het embleem gebruikt een vet zwart lettertype met grote schreven. De breedte van de streken varieert, waardoor het contrast hoog is. De hoeken van de letter zijn licht afgerond. De hoofdkleuren van de instrumenten zijn zwart en wit. Alle binnen- en buitencontouren zijn donker, terwijl het hoofdgedeelte licht is. Tegelijkertijd hebben de vrijmetselaars geen regels die het lettertype en de kleur van het bord zouden dicteren. Gewone mensen kennen ze tenminste niet.