Zoals de jarenlange ervaring van marketeers laat zien, kan iemand, zelfs als iemand nooit geïnteresseerd is geweest in een bepaalde productcategorie, toch 5 tot 10 merken uit deze categorie noemen. En dat allemaal omdat de merkidentiteit, reclamecampagne, felle mascottes en winstgevende promoties constant in de sociale ruimte flitsen, en een persoon kan deze informatiestromen niet negeren.
Dit is hoe een bedrijf werkt: hoe feller het merklicht, hoe groter het rendement op de doelgroep en hoe groter de winst van het bedrijf. En het eerste dat een potentiële consument ziet, is het logo — een grafisch alter-ego van het merk dat het hoofdidee van het product of de dienst die wordt verkocht overbrengt.
Deze keer gaan we het hebben over het bekende merk Lite Beer, dat zo populair is dat in sommige westerse films dit bier van dichtbij gedronken wordt door de hoofdpersonen.
Betekenis en geschiedenis
Goed bier is altijd zeer gewaardeerd in Amerika. Daarom wonnen hoogwaardige variëteiten van bekende merken gemakkelijk de aandacht van de koper en breidde de geografie van distributie over de staten zich snel uit. Dit gebeurde ook met de producten van Miller — Lite Beer.
Een onopvallende naam, eenvoudig maar aangrijpend. Achter deze naam staat kwaliteit, krachtige reclamecampagnes, helder grafisch ontwerp.
Miller Lite was het eerste lightbier in de Verenigde Staten. In 1970 begonnen zelfs professionele atleten het te drinken. Landelijk werd het merk in 1975 geïntroduceerd. Al in 1977 bereikte Miller Lite # 2 in de lijst van de meest populaire lightbiermerken op de Amerikaanse markt.
De naam was oorspronkelijk «Lite Beer from Miller», dat bleef bestaan tot het einde van de jaren 90. Het idee kwam van een eenvoudig recept dat in 1967 door scheikundeprofessor en biochemicus Joseph L. Owades werd doorgegeven aan de in Chicago gevestigde Peter Hand Brewing Company. Een groep investeerders, Peter Hand Brewing, was geïnteresseerd in het voorstel voor de productie van dit bier. En toen verschenen de eerste productiecapaciteiten, de eerste financiële problemen, de eerste uitbreidingen. In 1972 werden financiële problemen beëindigd, de groep Meister Brau Brewing droeg de eigendom van de Miller-labels over. Eind jaren 90 begonnen massale reclamecampagnes en begon het merk sportbedrijven zoals Nascar te sponsoren.
Het merklogo van Miller Brewing Company was een witte cursieve Miller-letters, iets verhoogd, onderstreept. Onregelmatige driehoekige vorm. Het leek eerder op een takel of een pijl die letters naar boven droeg. Opgemerkt moet worden dat de letters zijn gemaakt in de stijl van een middeleeuwse grafische manier. Op de achtergrond is een Amerikaanse zeearend met open koperen vleugels en in zijn poten houdt hij aartjes vast. Het is afgebeeld in het midden van het frame met een rood centrum, helemaal onderaan het jaar van het begin van de productie van bedwelmde dranken — 1988. Het frame lijkt op de aartjes en koppen van hop te liggen. De kleine letter «r» geeft aan dat het merk is geregistreerd. Over het algemeen lijkt het logo op de grafische motieven van de oude Romeinen.
Het is belangrijk op te merken dat Miller verschillende producten onder zijn eigen naam uitbrengt, dus het Lite Beer-logo heeft zijn eigen manier van verbetering en herkenning door het publiek.
1974 — 1992
Grote letters in een donkere tint met een witte rand aan de rechterkant hebben de afbeelding «Lite» gevormd. Een lichtgouden cirkel met aan de zijkanten aartjes. In het midden bevindt zich een rood ovaal inzetstuk met het opschrift «A Fine Pilsner Beer». De woorden zijn wit gemarkeerd en een bundel aartjes is afgebeeld in een rood ovaal. Het logo is een eclectisch beeld — iets dat de middeleeuwse traditie van kalligrafie en de moderne interpretatie van schrijven en tekenen in evenwicht houdt.
1992 — 1998
Het logo heeft een radicale verandering ondergaan. In de eerste plaats werd het opschrift «Miller» in grote letters weergegeven. Boven het opschrift staat een grote adelaar met opzij gespreide vleugels.
1998 — 2001
Het nieuwe logo uit 1998: de belettering verandert het lettertype niet, maar verandert van kleur — naar grijs — en er verschijnt een driedimensionale omtrek van de letters in gedempt rood en wit «Lite». Boven, in een zacht rood, alsof vervaagd, in cursief kalligrafisch type «Miller». Dit alles wordt geschetst in een gele cirkelvormige omtreklijn, breed genoeg en merkbaar. En rechtsonder is een label met een bundel aartjes, zoals het vroeger was. Dit is nu een complexere afbeelding van het logo, die door de details geloofwaardiger is.
2001 — 2009
Het logo leek verpletterd, getrokken en uitgevouwen. Dynamiek verschijnt, de middeleeuwen zijn voorbij. Nu weerspiegelt het logo snelheid, reactie, impulsiviteit. Levendige rode en blauwe tinten verschijnen in het beeld. Het opschrift «Miller» wordt onderstreept door een onregelmatig gevormde driehoek, het voormalige lettertype draagt niet langer de geest van de afgelopen eeuwen, het ziet er al uit als een vliegende inscriptie. De blauwe kleur voegt ondubbelzinnig lichtheid van waarneming en zuiverheid toe, zelfs frisheid en koelte. Geweldige associaties met koud bier, vooral op een warme zomerdag. Een competente wijziging van het logo wierp zijn vruchten af - de winst van het bedrijf begon weer te groeien.
2009 — 2014
Bijna dezelfde kleuren, alleen meer verzadigd en sappig. Het blauw kreeg een ultramarijn kleurverloop dat er goed uitzag op etiketten. Uit een vroeg cirkelvormig logo werd dit langwerpige ovaal geboren. Het is gevormd uit vervormde hemisferen, in het midden zijn er twee woorden, zoals eerder, maar visueel is er meer witruimte, wat een gevoel van lichtheid geeft en geen congestie van waarneming.
2014 — heden
Keer terug naar het oude vergeten logo. Een schreefletter zoals in de Middeleeuwen, gecentreerd rond het woord “Lite”, nu zonder schaduwlijnen. Hieronder is een donkerblauw ovaal met gouden rand, gouden aartjes en hop. Er is ook een rode ovaal met tarwe in het logo, zoals eerder.
Logo lettertype en kleuren
Het hoofdpalet bestaat uit marineblauw, rood, gouden tarwe en wit. Het lettertype is gemaakt door Michael Hagmann in 2005 en heet Tapbier.