KISS Logo

KISS LogoKISS is een Amerikaanse muziekgroep die werkt in de genres glam metal, heavy metal, hard rock, shock rock en glam rock. De deelnemers staan ​​bekend om hun podiumoutfits, kleurrijke make-up en buitensporig gedrag. Optredens gaan gepaard met levendige speciale effecten met vuur en pyrotechniek.

Betekenis en geschiedenis

KISS Logo Geschiedenis

Het KISS-logo is een van de meest schandalige en herkenbare. Ze verscheen in de herfst van 1973 en was voor het eerst te zien op een concertposter in New York. Het idee is vermoedelijk gitarist Ace Frehley, die met een viltstift het logo voor verschillende advertenties heeft getekend. Daarna werd de tekening afgerond door zanger Paul Stanley, die een kunstopleiding heeft genoten.

Met behulp van een permanente marker en een liniaal probeerde Paul de lijnen uit te lijnen. Hij deed alles met het oog, dus de letters «S» waren niet hetzelfde. Ze verschillen nog net even van elkaar, want de rockband streefde niet naar perfectie.

Logo lettertype en kleuren

KISS Logo

Het huidige embleem lijkt erg op de originele Stanley-versie. Het toont de naam van de band: hoofdletters «K» en «I» sans serif en twee «S» in de vorm van bliksem. Sommigen zagen dit als een directe verwijzing naar het nazi-symbool van de organisatie Schutzstaffel. Het kwam op het punt waarop de Duitse autoriteiten hun veto uitspraken over het controversiële logo en alle KISS-albums in beslag namen.

Eind jaren tachtig. de teamleden moesten de tekening opnieuw maken. Er was dus een variant met hoekige «SS», vergelijkbaar met de ingezette «ZZ». Het werd gebruikt in alle landen waar fascistische tekens verboden waren. Vervolgens gaf Ace Frehley toe dat hij niets slechts bedoelde — hij hield gewoon van bliksem. En de schijnbare gelijkenis met het Schutzstaffel-symbool is slechts toeval.

Logo KISS

Het kleurenpalet verdient bijzondere aandacht. In het origineel is de inscriptie rood-geel, met een vloeiend verloop. De letters zijn omlijnd met drie lijnen: een gele en twee zwarte. Maar er zijn ook eenvoudige zwart-witversies van het logo.