JCPenney (JCP) is een warenhuisketen uit het middensegment die nu Penney OpCo heet. Het is gespecialiseerd in de verkoop van alledaagse huishoudelijke artikelen, maar heeft ook afdelingen met sieraden. Het bedrijf heeft ook panden gehuurd voor bijvoorbeeld portretstudio’s, opticiens, etc. Voorheen bevonden de winkels zich in het stadscentrum, maar nu zijn de meeste geconcentreerd in de buitenwijken. Bovendien doet het management een grondige studie van het consumentenverkeer en opent het winkels waar dit het meest winstgevend is. Nu heeft het netwerk 689 verkooppunten in Puerto Rico en in de VS (in 49 staten). De locatie van de centrale winkel is Kemmerer (Wyoming). Het bedrijf werd opgericht in 1902. De oprichters zijn William H. McManus en James C. Penney, naar wie het merk is vernoemd.
Betekenis en geschiedenis
De toekomstige eigenaar van een warenhuisketen begon het bedrijf van onderaf. Na het verlaten van school ging hij werken in de Golden Rule-winkel, eigendom van Thomas Callahan en Guy Johnson. In het voorjaar van 1902 opende de jongeman zijn eigen verkooppunt en nam vervolgens deel aan de oprichting van nog twee andere. De jonge ondernemer kocht ook het volledige aandeel van zijn werkgevers (Callahan en Johnson) uit toen ze hun partnerschap in 1907 beëindigden.
In 1909 werkte James C. Penney al voor zijn eigen bedrijf. Hij verhuisde zijn hoofdkwartier naar Salt Lake City, Utah, om dichter bij de spoorlijn en banken te zijn. In 1912 had hij al 34 winkels in Rocky Mountain en 12 maanden later bracht hij alle verkooppunten samen in één enkel netwerk onder één embleem. De moederwinkel werd in 1904 geopend in Kemmerer (Wyoming) en bestaat nog steeds. Gedurende deze tijd is er meer dan één bord veranderd boven de ingang, aangezien warenhuizen in totaal 25 emblemen hadden.
1902 — 1909
In eerste instantie diende een eenvoudig uithangbord als logo. Het heeft een rechthoekige vorm, horizontaal langwerpig. Het bevat de naam (The Golden Rule) en de locatie van het object (Kemmerer, Wyoming) in twee regels. De laatste twee woorden staan op grote afstand van elkaar. In beide gevallen worden dunne lettertypen gebruikt: bovenaan — met schreef, onderaan — gehakt. De tekst is omkaderd in het zwart.
1909 — 1916
In 1909 verdween het frame. De bovenste zin werd vet en de onderste daarentegen werd dun en klein. Aanvullende informatie verscheen op het bord dat de nieuwe eigenaar aangaf — J.C. Penney.
1916 — 1917
Dit werd gevolgd door een poging om weg te komen van het eentonige ontwerp van het logo, waarvoor de kunstenaars een gekrulde lijn van een andere kleur toevoegden, die naar beneden is gericht. Het opschrift erop luidt: «125 Busy Stores». De bovenste regel kreeg een cursieve stijl met de nadruk op «Gouden Regel», terwijl het artikel «De» naar links werd verplaatst en klein werd gemaakt.
1917
Na de rebranding is de inhoud van het embleem drastisch veranderd. Het is ingeschreven in semi-samenhangend cursief handgeschreven «J.C. Penney Co.», en hieronder staat het woord «Incorporated». Het getal «125» in de derde regel is gewijzigd in «175».
1917 — 1920
Ontwerpers bleven spelen met lettertypen. Ze maakten de bovenste regel vet, groot, voorgevormd en enigszins diagonaal. Elke letter erin heeft een dunne randlijn, niet dicht bij de zwarte effen vulling. De middelste rij is klein en bevindt zich tussen twee rijstroken. De onderste regel is verplaatst naar de rechterhoek. Nu staat er «279 winkels».
1920 — 1929
Er verscheen veel aanvullende informatie op het embleem, dat rechts en links van de centrale inscriptie was geplaatst, uitgelijnd langs de buitenranden. Hoewel de stijl van het logo-ontwerp hetzelfde is gebleven, heeft de tekst meer betekenis gekregen. Het doorgesneden deel van de naam werd ook onderstreept, dus «J.C.P» staat een beetje los van «enney Co.».
1926 — 1929
Tot 1929 werd parallel een ander embleem gebruikt. Er staat geen onderstreping in, alle woorden staan precies. De afkorting «J.C.P» is in grote, enigszins langwerpige letters. De rest van de naam wordt ongeveer in het midden geplaatst en begint onder de «P» -dop. Het aantal winkels in het netwerk is verdwenen.
1929 — 1933
Minimalisme is hoe je het logo van deze periode kunt typeren. De ontwikkelaars hebben de rechthoek gearceerd met stevige dunne lijnen, waardoor alleen de witte inscriptie «J.C. Penney Company Inc.» Ze plaatsten de stippen in de initialen in het midden tussen de letters.
1933
In 1933 werd het logo korte tijd gebruikt met grote opdruk en dunne schreven. De achtergrond van de rechthoek werd effen grijs.
1933 — 1938
Na de verbouwing kreeg de naam van de winkels een radicaal andere schrijfstijl: in gehakte letters in hoofdletters. Bovendien hebben de ontwerpers bij «E» de middelste slag afgerond en verlengd, zodat deze de verticale lijn kruist en aan beide kanten uitkomt.
1934 — 1937
Dit embleem heeft een ongebruikelijk ontwerp: de symbolen zijn rond en vetgedrukt, de woorden zijn geschreven in een mengeling van kleine letters en hoofdletters. De boven- en onderkant van het bord worden gescheiden door een effen witte streep.
1935 — 1943
De bijgewerkte identiteit is meer gestroomlijnd geworden: de inscriptie is streng, gelijkmatig, geometrisch. De achtergrondrechthoek is opnieuw zwart gekleurd. Er staat het woord ‘Penney’s’ op, wat een aanzienlijk aantal winkels aanduidt die deel uitmaken van het hoofdnetwerk. Er is een grote letterafstand tussen de karakters en ze zijn zelf versierd met grote schreven.
1940 — 1949
Na te hebben geëxperimenteerd met het ordenen van de inhoud van het bord, kozen de ontwikkelaars voor de optie «penseelstreken». Daarom zijn de randen van de letters gescheurd, met kleine strepen. De titel is achteloos geschreven, alsof het haast heeft. De niet-conservatieve stijl geeft de nabijheid van winkels aan de mensen en de toegankelijkheid voor iedereen aan. Alleen de eerste letter van het woord «Penney’s» is een hoofdletter, de rest is een kleine letter.
1949 — 1951
Ondanks de vrije stijl was het vorige bord moeilijk leesbaar, waardoor de directie besloot over te stappen op een strak design. Nu zijn op het embleem de letters gedrukt, groot, vetgedrukt, dicht bij elkaar.
1951 — 1963
Het vorige logo is in een zwart kader genomen, waardoor de naam op een witte achtergrond duidelijk naar voren komt. Onder aan de donkere balk staat de zin «Always First Quality!».
1963 — 1971
De naam van het handelsnetwerk kreeg een ongebruikelijk ontwerp. Het is gemaakt met brede lijnen, zodat het lijkt alsof het handgeschreven is met een platte posterpen. De bovenste helft van de «P» is donker turkoois gekleurd.
1969 — 2006
Het herontwerp werd verzorgd door de beste Italiaanse graficus, Heinz Waibl. Hij bood een beknopte, eenvoudige en visueel begrijpelijke optie. Hiervoor verwijderde de kunstenaar de scheidingspunten na de afkortingen van de naam en verbond de letters. Het bleek vernieuwend, want de voor- en achternaam van de eigenaar van warenhuizen bleven staan. Alle symbolen zijn dun en langwerpig. En de ontwikkelaar heeft de apostrof en «s» verwijderd.
2000 — 2006
In het jaar 2000 verscheen het achtergrondvierkant in de buurt van de inscriptie, in rood geverfd. Het vestigt de aandacht goed op de witte naam van de winkels, die in het midden in één rij staat.
2006 — 2008
De ontwerpers veranderden het dunne lettertype in vet, waarbij de hoofdstijl van het logo behouden bleef. Ze voegden een verloop toe aan het vierkant en een golf die de lichte tint rood van de donkere scheidt.
2008 – 2011
De basis is verdwenen: in plaats van een vierkant is er een lege witte achtergrond met een rode inscriptie verschenen.
2011 – 2012
Dit logo werd gepresenteerd tijdens de 83e Academy Awards. De structuur bevat opnieuw een rood vierkant, maar het omvat alleen de eerste drie letters van de naam — «jcp», en de rest bevindt zich in een witte ruimte. Overigens is het lettertype veranderd van hoofdletter naar kleine letter, wat de administratie veel moderner leek.
2012 — 2013
Met de komst van een nieuwe leider werd het embleem gecorrigeerd. Er verscheen weer een vierkant op. Deze keer is het echter omlijnd: de rode lijn schetst de witruimte. In de linkerbovenhoek is er nog een vierkant — miniatuur, blauw. Het geeft de naam van het handelsnetwerk aan. De ontwerpers gebruikten het Gotham-lettertype in plaats van Helvetica, maar ze behielden de spelling in kleine letters.
mei – september 2013
Experimenteren met het logo bracht een optie met zich mee die kopers niet leuk vonden. Dit is een eenvoudige inscriptie in kleine letters met een brede uitsplitsing van letters, op een witte achtergrond.
2013 — 2019
Na een vurige verontwaardiging van consumenten te hebben ontmoet, gaf het bedrijf het oude logo — 2008 terug.
2019–heden
Eind herfst 2019 keurde winkelketen JCPenney een herziene versie van 2013 goed, die eerder voor protest had gezorgd bij klanten. De ontwerpers veranderden de eerste drie letters in hoofdletters en lieten de rest over in kleine letters. Tegelijkertijd vroeg de warenhuisketen faillissement aan vanwege de COVID-19-pandemie.
2019–heden
Onder de vroegere naam Penney’s richtte het bedrijf een nieuwe winkel op. Het is gevestigd in Hurst, Texas en heeft een heel ander concept. Nu herbergt hetzelfde gebouw ook een kapperszaak, coffeeshops, een yogastudio, een extra miniwinkel van Dallas Cowboys en verschillende andere faciliteiten. Dit had grote invloed op het logo: het werd veel stijlvoller. De titel is cursief, handgeschreven en diagonaal oplopend geschreven. Over het algemeen ziet het eruit als een persoonlijke handtekening.
Logo lettertype en kleuren
De evolutie van het logo van dit merk heeft vele wijzigingen ondergaan en is van een complexe naar een eenvoudige versie gegaan. Vroeger bevatte het veel informatie en tekstuele details, maar nu is er alleen de echte naam.
Enkele van de nieuwste JCPenney-logolettertypen zijn Helvetica en Gotham. In de eerste versies was het lettertype breed, met schreven. Subtiliteit in het schrijven verscheen hij in het 1969e jaar. Het kleurenpalet is stabieler: alle vroege logo’s hebben zwart, latere hebben rood. 1 keer gebruikt blauw.