Jamiroquai Logo

Jamiroquai LogoJamiroquai is een in Londen gevestigde muziekgroep die in 1992 ontstond. Aan het begin van haar carrière speelde ze acid-jazz en jazz-funk composities, en haar sensationele album Travelling Without Moving haalde zelfs Guinness World Records. Maar de muzikanten stopten daar niet. Ze beheersen andere genres zoals reggae, disco, pop-funk en electronic.

Betekenis en geschiedenis

Logo Jamiroquai

De meeste Jamiroquai-hoezen zijn voorzien van het originele Buffalo Man-embleem. Het verscheen in 1992, kort voor de release van de single When You Gonna Learn. Er wordt aangenomen dat de schets van de tekening is uitgevonden door Jason Kay, de frontman en songwriter. Dit is zijn zelfportret in zijn kenmerkende hoed van buffelhoorn.

Bovendien staat er een tekst op het logo — de inscriptie «Jamiroquai». Het unieke lettertype is van Jakub Degorski en is vernoemd naar de band. Bestaat uit afgeronde kleine letters.

Maar typografie zag er niet altijd zo uit. In de release van de debuutsingle When You Gonna Learn (1992) is het woord hoekiger, met dunne lijnen. Op de promoschijf Everyday (1996) staan ​​sterren boven de «i» in plaats van stippen. Op de omslag van Funk Odyssey (2001) is het lettertype verticaal uitgerekt.

Het beeld van Buffalo Man veranderde op dezelfde manier. Het uiterlijk was volledig afhankelijk van het thema van het album. Eens (voor de compositie van Virtual Insanity uit 1996) werd een embleem met het Ferrari-label gebruikt, in het midden waarvan een man met een bizonskop werd getekend in plaats van een paard. Dit is hoe Jason Kay zijn liefde voor sportwagens uitdrukte.

Logo lettertype en kleuren

Jamiroquai Logo

De logostijl is minimalistisch. Het belangrijkste grafische element is Buffalo Man, een man met bizonhoorns. Het personage is niet gedetailleerd — alleen een monochroom silhouet is zichtbaar in de tekening. Het komt in zwart of wit, afhankelijk van de achtergrond.

De naam van de funkband staat onderaan. «J» ziet eruit als een kleine letter, hoewel er geen punt boven staat. Het lettertype lijkt op handschrift, zoals aangegeven door de verbindingsstreep tussen «r» en «o».