HP is een wereldberoemd merk dat hardware en software produceert voor kantoren en particuliere consumenten. De oprichters van het merk zijn twee alumni van Stanford University, David Packard en William Reddington Hewlett. In 1939 begonnen ze hun eigen bedrijf en brachten uiteindelijk veel innovatieve producten op de wereld. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Palo Alto, Californië (VS).
Betekenis en geschiedenis
De evolutie van het HP-logo weerspiegelt al zijn transformaties — vanaf het moment dat het bedrijf werd opgericht in een garage tot de opsplitsing in twee parallelle structuren. De directe opvolger van het moederbedrijf was HP Inc. Haar visuele identificatieteken verscheen in 1939 en veranderde niet dramatisch. De originele versie is zwart en wit. De kleur van het logo werd pas eind jaren zeventig toegevoegd. Een innovatieve versie is momenteel in gebruik.
1939 — 1954
Het debuutembleem weerspiegelt rechtstreeks de naam van het bedrijf, bestaande uit de namen van de oprichters — Hewlett en Packard. Het logo bevatte ook veel gerelateerde informatie die van marketing-aard was. In het midden van de rechthoekige achtergrond waren de kleine letters «hp» omsloten door een cirkel. Hun uiteinden staken naar buiten.
1954 — 1974
In 1954 besloot het bedrijf de branding terug te brengen tot één enkele “hp” in een cirkel. Been «h» is naar boven gericht, «p» — naar beneden. Ze strekken zich over dezelfde afstand uit buiten de randen van de rand. De letters en de dunne lijn eromheen zijn in zwart, de achtergrondcirkel in wit.
1974 — 1981
Deze periode is erg belangrijk voor het HP-embleem, zoals het in blauw verscheen. Het hp-monogram bevindt zich nu tussen twee smalle, multidirectionele rechthoeken die op de kruising een ronde witte ruimte vormen. Daarin staat de afkorting. Het onderste deel is effen zwart, het bovenste deel is blauw, samengesteld uit afzonderlijke brede strepen. Rechts en links van het grafische bord bevindt zich een volledige decodering van de naam van het bedrijf — de namen van de oprichters (de eerste is Hewlett, de tweede is Packard). Ze zijn in dunne hoofdletters. Het logo heeft een lichte helling naar rechts.
1981 — 2008
In 1981 verbeterde het ontwerpbureau van Siegel + Gale het logo en bood het een laconieke versie aan. Hierdoor werd het logo helemaal blauw. Het bestaat uit een horizontale afgeronde rechthoek met in het midden «hp» op een witte achtergrond. De breedte komt overeen met de lengte van de uitstekende poten.
2008 — 2014
Het embleem van die jaren werd weer rond. Een blauwe of zwarte cirkel op de achtergrond waarvan de afkorting «hp» in wit is uitgevoerd.
2012 — heden
In 2012 begon het ronde logo te worden gebruikt in een verzacht palet. Maar aan het einde van de periode kwam er een keerpunt in het werk van het IT-bedrijf: het werd opgesplitst in twee onafhankelijke bedrijven. De opvolger was HP Inc., waarnaar de productie van computer- en andere digitale apparatuur werd overgedragen.
Aanvankelijk keerde het bedrijf terug naar het embleem uit 1981, met een blauwe afgeronde rechthoek en een ‘hp’-monogram op een witte achtergrond.
Parallel hieraan wordt een ronde versie gebruikt in zachte kleuren met witte letters op een lichtblauwe ondergrond.
2016 — heden
In 2016 besloot het bedrijf uiteindelijk om een nieuw merk te adopteren, dat in 2008-2011 voor het bedrijf werd ontwikkeld door Moving Brands studio. Het heeft vier schuine zwarte lijnen en is te vinden op premiumproducten.
Logo lettertype en kleuren
Het logo bestaat uit vier lijnen in een hoek van 13 graden. Elke regel heeft een andere lengte en vertegenwoordigt een specifiek deel van de bedrijfsnaam. Het embleem is strak, elegant, innovatief, maar moeilijk te lezen. Daarom is het voor consumenten moeilijk om de eerste keer te begrijpen wat het betekent.
De afgekorte bedrijfsnaam is in kleine letters en maakt deel uit van de grafische identiteit van het merk. Het was altijd in hoofdletters en geschreven in dunne letters, die, afhankelijk van de versie, een lichte helling toevoegden. Het lettertype is eenvoudig, schreefloos.
De kleur van het logo verscheen in 1974. De ontwerpers kozen voor blauw — de belichaming van betrouwbaarheid en professionaliteit. Het symboliseert ook bescherming en de nieuwste technologie, die het bedrijf probeerde te benadrukken. Het embleem bevat zwart en wit.