HEB Logo

HEB Logo

H-E-B Grocery Company, LP is een familiebedrijf dat voedingsproducten verkoopt. Met meer dan 340 verkooppunten is de keten volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes opgenomen in de top 10 van grootste particuliere organisaties. Deze onderscheiding is in 2020 toegekend dankzij de recordopbrengsten in de voorgaande verslagperiode. Een deel van het geld gaat regelmatig naar goede doelen. Bovendien heeft het bedrijf enorme bedragen uitgegeven om zonder kassa’s te werken en deze te vervangen door mobiele applicaties of zelfbedieningssystemen.

Betekenis en geschiedenis

Logo HEB

H-E-B is altijd gerund door leden van de familie Butt. Eerst was het Florence, die in 1905 een kleine kruidenierswinkel opende, waarvoor ze de begane grond van haar huis schonk. Toen haar zoon terugkeerde uit de oorlog, beloofde hij het familiebedrijf te ontwikkelen, maar hij slaagde erin om het aantal verkooppunten pas in 1927 te vergroten. Een paar jaar later begonnen de supermarkten H-E-B te heten — naar de initialen van Howard Edward Butt. CC De Butt Grocery Store gecreëerd door Florence werd online gebracht en omgedoopt tot de nieuwe branding.

H-E-B’s vroege marketingcampagnes trokken veel kopers omdat Howard ervoor zorgde dat er gratis spullen werden weggegeven, van munten en kippen tot contant geld, nertsjassen en auto’s. Dergelijke reclame werd gebruikt in de vroege jaren 1930. In de jaren ’50 het netwerk had eigen bakkerijen, apotheken, slagers en visafdelingen. Maar ze verkocht geen alcoholische dranken, omdat Howard een volgeling van het Doopsel was.

Anno 2021 heeft het bedrijf ruim 340 vestigingen. Ze worden gerund door miljardair Charles Clarence Butt, die in 1971 het voorzitterschap overnam. De bekende filantroop gebruikt het familiebedrijf om 5% van de opbrengst naar liefdadigheidsinstellingen te sturen.

Alle H-E-B supermarkten delen een gemeenschappelijke identiteit op basis van een herkenbaar logo. Dit is een woordmerk, ontworpen in de vorm van een rood bord met een witte inscriptie. In het midden staat de eigenlijke naam van het netwerk en, afgaande op het ouderwetse lettertype, is het ontwerp lang geleden uitgevonden of hebben moderne grafische kunstenaars het gestileerd als een vervlogen tijdperk.

Het woord «H-E-B» is in een rechthoek geplaatst die door de ronde zijkanten op een ovaal lijkt. De binnenkant is volledig rood en langs de rand zijn twee dunne lijnen getekend: wit en rood. Ondanks de tweedelige omtrek ziet het visuele bord er heel eenvoudig uit en heeft het een 2D-ontwerp. De ontwerpers hebben het nu modieuze verloop niet toegevoegd, dus het symbool bestaat in slechts één versie.

Logo lettertype en kleuren

HEB Logo

Meer dan één generatie kopers is bekend met het H-E-B-bord. Het is te zien in alle supermarkten die deel uitmaken van het netwerk. Hoewel het verouderd lijkt, heeft het één belangrijk voordeel: het onveranderlijke logo maakt winkels herkenbaar en onderscheidt ze van concurrenten.

De letters in het opschrift «H-E-B» hebben een niet-standaard ontwerp, omdat hun bovenkant breder is dan de onderkant. De zijstreken «H» zijn niet strikt verticaal getekend, maar onder een hoek, en ze zijn in verschillende richtingen gericht. De onderste horizontale lijn «E» is korter dan de bovenkant, maar langer dan die in het midden. «B» is ook asymmetrisch: de helften hebben dezelfde vorm, maar verschillen in grootte. Het lettertype ziet eruit als een gewaagde grotesk, hoewel het eerder een reeks individuele glyphs is.

De kleurencombinatie van rood en wit wordt gebruikt om de aandacht te trekken. Bovendien stimuleert rood het winkelen en symboliseert wit licht en puurheid, waardoor onbewust vertrouwen ontstaat in de supermarktketen.