Hawaiian Airlines Logo

Hawaiian Airlines Logo

Hawaiian Airlines is de oudste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij en heeft geen dodelijk ongeval of verlies van vliegtuigen gehad. Hij heeft de minste problemen met bagage, restitutie van tickets en annulering van vluchten. Bovendien is het bedrijf de grootste in de staat Hawaï en maakt het deel uit van de structuur van Hawaiian Holdings, Inc. Hawaiian Airlines heeft verschillende eigen bases — op de luchthavens van Honolulu, Los Angeles, Maui en Oahu, en sluit ook de top tien van grootste commerciële luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten. De vliegtuigen vliegen naar het vasteland van de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Frans-Polynesië, Samoa, Tahiti, Australië, Japan en Azië. In totaal heeft het bedrijf 32 richtingen.

Betekenis en geschiedenis

Hawaiian Airlines Logo Geschiedenis

Wat is Hawaiian Airlines?

Het is de oudste luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten en heeft in haar geschiedenis nog nooit een dodelijk vliegtuigongeluk gehad. Het exploiteert commerciële vluchten naar Hawaiian en verbindt de staat met het Amerikaanse vasteland en een tiental andere landen.

De voorganger van de huidige luchtvaartmaatschappij is Inter-Island Airways, een dochteronderneming van de Inter-Island Steam Navigation Company. Ze werd geregistreerd in januari 1929 en in oktober begon ze met onderzoeksvluchten. De passagiersdienst begon in november van hetzelfde jaar, waarvoor een Sikorsky S-38-vliegtuig werd gebruikt op de Honolulu-Hilo-vlucht met transitlandingen in Molokai en Maui.

De organisatie kreeg haar huidige naam in 1941, toen ze de oude schepen verving door meer geavanceerde. De vernieuwing van de luchtvloot vereiste een rebranding om het embleem zijn plaats te geven op de Douglas DC-3. Modern luchtvervoer werd in 1952 in gebruik genomen. Het was de Convair 340. Eind jaren 50 verschenen er oudere modellen. In 1966 werden passagiers vervoerd met een Douglas DC-9-10 straalvliegtuig, waardoor de routetijd werd gehalveerd.

Gelijktijdig met de luchtvloot veranderden ook de emblemen: ze werden progressiever, kleurrijker, nauwkeuriger. De laatste update vond begin mei 2017 plaats. Vervolgens presenteerde het bedrijf samen met het logo een nieuwe vliegtuigkleurstelling. Doorheen de geschiedenis van Hawaiian Airlines heeft het 10 individuele symbolen gehad.

1929 — 1940

Inter-Island Airways Logo 1929-1940

Het logo in de kleuren van de Amerikaanse vlag bovenaan toont een kaart met de routes van de luchtvaartmaatschappij. Zwarte lijnen en gouden eilanden staan ​​op een rode achtergrond. In het midden op een witte streep staat het opschrift «Inter-Island Airways Limited», dat de voornaam van de vervoerder aangeeft. De letters zijn groot, breed, met een originele gebogen «S» en een miniatuurstreepje van dezelfde vorm. Aan de onderkant, op een blauwe ondergrond, staat een gevleugeld Aeroflot-symbool met een miniatuurbadge tussen de vleugels. Daaronder is de locatie van het vliegtuig — «Honolulu Hawaii». Het logo heeft de vorm van een heraldisch schild met een witte rand.

1940 — 1950

Hawaiian Airlines Logo 1940-1950

Na het veranderen van de naam in Hawaiian Airlines veranderde het bedrijf direct haar imago en daarmee ook de identiteit. Voor het nieuwe logo kozen de ontwerpers een afbeelding van een vliegtuig dat langs de kustlijn vliegt en over een zeilboot met roeiers. De ontwerpers hebben de badge een meer uitgesproken heraldische schildvorm gegeven door twee inkepingen in het bovenste deel te maken. De inscripties zijn nu cursief, coherent, handgeschreven. Ze zijn in twee rijen gerangschikt: de bovenste op een rode achtergrond, de onderste op een blauwe achtergrond. Maar er is geen exacte grens tussen de kleuren, omdat het logo eruitziet als een heel plaatje, en niet als een verzameling losse elementen.

1950 — 1953

Hawaiian Airlines Logo 1950-1953

Het logo van deze jaren is gebaseerd op het gevleugelde teken van Aeroflot, dat aanwezig was op de debuutversie. Maar deze keer bevinden de vleugels zich rechts en links van het eerste woord in de naam van de luchtvaartmaatschappij «Hawaiian». Het tweede deel («Luchtvaartmaatschappijen») staat hieronder en is met de hand geschreven in coherente cursief gedrukte tekst. Alle elementen zijn ingesloten in een oranje rechthoek.

1953 — 1966

Hawaiian Airlines Logo 1953-1966

De rode ovaal toont een witte meeuw op weg naar rechts. Ze verving het gevleugelde teken. De afkorting «HAL» staat op de vleugel van de vogel, wat de decodering is van de volledige naam van de luchtvaartmaatschappij. Hieronder staat het opschrift «Hawaiian Airlines». Het is gemaakt in blokletters in hoofdletters met een lichte helling naar rechts.

1966 — 1973

Hawaiian Airlines Logo 1966-1973

De ontwikkelaars hebben het logo volledig getransformeerd en laten niets van de bekende elementen achter. Nu pronkt een eenzaam rood vliegtuig op het logo op een witte achtergrond. Het woord «Hawaiiaans» is in witte letters aan boord geschreven.

1973 — 1990

Hawaiian Air Logo 1973-1990

In 1973 vond de legendarische naamsverandering plaats: het bedrijf kreeg de naam Hawaiian Air. Tegelijkertijd werd het iconische embleem, ontworpen door Landor Associates, gepresenteerd. De codenaam is Pualani. Het logo stelt een rode hibiscusbloem voor, waartegen in profiel een meisje is afgebeeld. Ze kijkt op, haar hoofd licht naar achteren gericht, wat de connectie aangeeft tussen het logo en het thema vluchten. Het gezicht van het meisje is wit, haar haar is bruin, de bloem in haar haar is dieproze. In het midden zijn verschillende bruine stippen zichtbaar, die een ornament vormen. Hieronder staat de uitdrukking «Hawaiian Air» in gestileerde letters. Ze zijn allemaal met elkaar verbonden behalve de «W».

1990 — 1995

Hawaiian Airlines Logo 1990-1995

Het bedrijf gaf de oude naam terug en verving de inscriptie onderaan ermee, met behoud van de oude stijl. Het enige verschil is dat de naam nu niet één, maar twee rijen in beslag neemt. Er is nog een wijziging aangebracht in het centrale deel van de bloem in het haar: in plaats van een gestippeld ornament is er nu een miniatuurster.

1995 — 2001

Hawaiian Airlines Logo 1995-2001

De ontwikkelaars hebben de elementen op het logo opnieuw gerangschikt. Ze plaatsten de tekst achter het icoontje aan de linkerkant en stelden een ander kleurenpalet voor. Alles wat bruin was, de auteurs van het logo maakten donkerpaars, schilderden de achtergrondhibiscus opnieuw in geel en vervingen de oude bloem in het haar door een nieuwe — symmetrisch, bestaande uit vijf bloembladen.

2001 — 2017

Hawaiian Airlines Logo 2001-2017

In deze versie zitten alle elementen op hun plaats, maar zijn ze op een heel andere manier gedecoreerd. Het hoofd van het meisje is gedetailleerd en licht gedraaid door haar gezicht. De ogen, neus, lippen en wenkbrauwen zijn er nu duidelijk op te zien. Hibiscus is afgebeeld in het haar en de achtergrondbloem is niet-specifiek, algemeen geworden. Veranderingen hadden ook invloed op de belettering, omdat de ontwerpers de doorlopende stijl verlieten en elke letter van elkaar scheidde. De auteurs hebben twee lange scherpe lijnen toegevoegd aan het onderste woord. In deze versie van het logo zijn kleuren als paars, blauw en rood-oranje gebruikt.

2017 — heden

Hawaiian Airlines Logo 2017-vandaag

Het ontwerp is verfijnder en gedetailleerder geworden. De hibiscusbloem is nu realistisch. De achtergrondbloem is vervangen door een cirkel met een verloopkleur en lijkt meer op de avondzon. Het haar van het meisje is elegant gestyled en haar aandachtige blik is naar boven gericht. De bedrijfsnaam staat onder het icoon.

Logo lettertype en kleuren

Hawaiian Airlines Logo

Wijzigingen aan het Hawaiian Airlines-logo worden geassocieerd met doorlopende detaillering. Daarom werd het meisje uit het abstracte realistisch. Het aantal bloemen werd ook verminderd: de ontwikkelaars lieten de hibiscus in het haar en de achtergrond werd volledig verwijderd, wat suggereert dat een gradiëntschijf van de zon het zou vervangen.

Logo Hawaiian Airlines

De schrijfstijl is voortdurend geëvolueerd. Het logo had verschillende inscripties — van coherent cursief tot enkele letters. In de ene versie waren de karakters versmolten, in de andere werden ze licht schuin naar rechts gedrukt. Nu wordt een individueel lettertype gebruikt, dat geen analogen heeft. Het kenmerkende palet bevatte altijd tinten die paars vormen: dit zijn rood, blauw en roze, die nog steeds aanwezig zijn in het embleem.

Wie is het logo van Hawaiian Airlines?

Het logo van Hawaiian Airlines toont het hoofd van een Pualani-meisje. Haar naam staat voor Flower of the Sky.

Wie is het gezicht van Hawaiian Airlines?

Het gezicht van de luchtvaartmaatschappij is Pualani. Het is een collectief beeld dat Hawaiianen en Hawaiiaanse gastvrijheid symboliseert.

Welk lettertype gebruikt Hawaiian Airlines?

Het woord 'HAWAIIAN' gebruikt een aangepast schreefloos lettertype dat vaag doet denken aan Linotype Finnegan Small Caps Medium en FF Signa Round Pro Bold. Voor 'AIRLINES' is gekozen voor een subtiele sans serif, vergelijkbaar met de Embarcadero MVB SC of DIN Next Cyrillic Regular.

Hoeveel vliegtuigen heeft Hawaiian Airlines?

Vanaf juli 2021 had Hawaiian Airlines een vloot van 60 vliegtuigen.