Fitbit Logo

Fitbit LogoFitbit is een Amerikaans bedrijf dat fitnessarmbanden, stappentellers, smartwatches, trackers en draagbare draadloze gadgets produceert. Hiermee kunt u het aantal hartslagen volgen, de slaapdiepte regelen, fysieke activiteit volgen. Dat wil zeggen, dit zijn moderne digitale apparaten die de kwaliteit van leven verbeteren. Het assortiment van de fabrikant hangt samen met de producten van Xiaomi en Apple, waarmee het in de top vijf is opgenomen. De tijd en plaats van oprichting van het bedrijf is het voorjaar van 2007, Delaware. Nu is het hoofdkantoor verplaatst naar San Francisco, Californië.

Betekenis en geschiedenis

Fitbit Logo Geschiedenis

De oprichters van het bedrijf zijn ondernemers James Park en Eric Friedman, die optreden als CEO en CTO. Ze noemden het eerst Healthy Metrics Research, Inc., later gaven ze de huidige naam. Het assortiment is ook veranderd: als tot 2016 de fabrikant zich specialiseerde in consumentenelektronica, dan later overstapte op progressieve digitale apparaten om de gezondheid te behouden.

Geleidelijk aan begon het bedrijf zijn producten te produceren in samenwerking met bekende merken. Bovendien bestaat de hele geschiedenis van Fitbit uit een reeks overnames van gespecialiseerde ondernemingen die het heeft gekocht. De startup heeft verschillende van dergelijke deals, waarvan de allereerste en belangrijkste plaatsvonden in 2015. Maar nu verkeert het bedrijf zelf in een staat van overname: Google wil het kopen voor $ 2,1 miljard, zoals aangekondigd in 2019. Aangenomen wordt dat het merk eind 2020 op hem overgaat.

Uiteraard worden belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van het merk weerspiegeld in de symboliek. De eerste keer dat dit gebeurde, was in 2015. Een ander herontwerp wordt al verwacht — na de vermeende overgang onder leiding van Google. Inmiddels heeft het merk vandaag twee logo’s. De tweede, hoewel opnieuw ontworpen, behield nog steeds de originele compositie en sfeer.

2007 — 2016

Fitbit Logo 2007-2016

Het debuutembleem bestaat uit twee delen: afbeelding en tekst. De eerste is een ruit die bestaat uit dertien stippen van dezelfde grootte, maar met verschillende kleuren. Het is voornamelijk zwart en turkoois en vormt een pijl die naar rechts naar de naam van het bedrijf wijst.

De letters zijn in dunne, ronde letters met een grote tussenruimte. De letters zijn in kleine letters en zijn goed leesbaar. Bovendien zijn zowel «t» als «f» volledig identiek: ze zien eruit als dezelfde letter in rechtopstaande positie en in omgekeerde positie. Uniek zijn de stippen boven de «i» — turkooisblauw, in kleur echoënd met het grafische element.

2016 — heden

Fitbit Logo 2016-vandaag

Nadat het bedrijf was overgestapt op digitale apparaten voor gezondheidsmonitoring, veranderde het zijn imago en nam het een nieuw logo aan. Het is gebaseerd op de vorige versie en kent geen opvallende verschillen, omdat de gemaakte aanpassingen echt minimaal zijn. De ontwerpers veranderden de kleur van de zwarte stippen aan de linkerkant en vergrootten ze, en de letters werden volledig in het donker geverfd. Ze hebben ook het lettertype aangepast door de lijnen dikker te maken en de «t» -poot in te korten zodat het er niet uitziet als een omgekeerde «f». Ook de kleur veranderd: in plaats van zwart wordt nu donkerturkoois gebruikt.

Logo lettertype en kleuren

Fitbit Logo

De transformatie van de individuele merksymbolen hangt samen met de overgangsfasen van het bedrijf, dat in 2015 besloot het assortiment bij te werken, wat vervolgens gebeurde. De originele versie van het logo is gebouwd op een combinatie van verschillende componenten en tinten: lichtturkoois werd gecombineerd met zwart en geometrisch met gestroomlijnd. In de huidige versie zijn sommige van deze functies verdwenen — nu is er bijvoorbeeld geen zwart, alleen turkoois.

De ontwikkelaars boden een speciaal lettertype voor Fitbit aan — een individueel spectrum. Het heet Sevilla en wordt in alle letters gebruikt, niet alleen in het embleem. Het behoort tot de categorie Sans Serif omdat het glad en gehakt is. Bovendien hebben de letters een gestroomlijnde vorm.

Logo Fitbit

Het kleurenpalet is pastel — er zitten geen felle kleuren in. Gedempte tonen zien er ingetogen en streng uit. Het schema omvat twee tinten turkoois: Tiffany Blue (# 00B0B9) en Maastricht Blue (# 002A3A), die, afhankelijk van de omgeving, soms als blauw worden ervaren.