Fender Logo

Fender LogoFender is een Amerikaans bedrijf dat wereldleider is in de productie van alle soorten gitaren, evenals andere muziekinstrumenten. Opgericht in 1946 door Leo Fender in Fullerton, Californië.

Betekenis en geschiedenis

Fender Logo Geschiedenis

De merknaam verscheen niet meteen bij het merk. Ze hebben er lang aan gewerkt en het aangepast aan de eisen van de eigenaar. Dit was nodig om het logo aan te laten sluiten bij de gitaarindustrie, omdat het bedrijf zich aanvankelijk met radio’s en versterkers bezighield.

Jaren 50

Het midden van de 20e eeuw is het tijdperk van het kenmerkende embleem, dat «Spaghetti» werd genoemd. Feit is dat alleen de eerste letter is overgenomen van het individuele schilderij van de eigenaar, hangend als «spaghetti». De ietwat omgekeerde F zag er zo uit, wat de aandacht op het merk vestigde. Ze maakte haar snel herkenbaar. Het logo van die tijd was zilver geverfd en had een zwarte omtrek.

Jaren 60

In 1958 kreeg het bedrijf een nieuw logo, ontworpen door Robert Perine. Hij gebruikte ook de handtekening van Leo Fender, maar met een dikker lettertype en een ander kleurenpalet. De bijgewerkte branding heette «Transition» en had een gouden tint met donkere randen. Ze werd veel stijlvoller, eleganter en begon een band met muziek te weerspiegelen.

jaren 70

De Fender «CBS» -variant behoort tot die tijd. Het handelsmerk is gemaakt in zwart en heeft handgeschreven letters. Hoofdletter F is groot gemaakt en geaccentueerd. Dit logo was bijna een decennium in gebruik — tot de jaren 80 van de vorige eeuw.

Jaren 80 — heden

De huidige versie is een set van reeds bestaande opties (in het bijzonder twee). Ze worden afzonderlijk gebruikt voor elke gitaarlijn. Het zijn legendarische symbolen en benadrukken de hoge status van muziekinstrumenten, hun onovertroffen kwaliteit en prestige.

Logo lettertype en kleuren

Fender Logo

In de loop der jaren heeft het merk Fender verschillende wijzigingen ondergaan in het hoofdlogo. Ze zijn allemaal een soort handtekening van de eigenaar. Bovendien bevatten merklabels letterborden zonder grafische elementen. Elk van hen kreeg de originele bijnaam — «Spaghetti», «Transition», «CBS».

Logo Fender

Alle variaties zijn verenigd in cursieve letters om de indruk te wekken van echt handschrift. Ze worden ook gekenmerkt door zachte lijnen, vloeiende overgangen en een gebrek aan hoekigheid. De fundamentele nadruk ligt op de F, die niet is verbonden met de rest van de letters. Het kleurenpalet is klassiek, bestaande uit een contrast van zwart en wit.